Членство в Еврозоната от средата на годината? Каримански - едва ли

Нямало такава практика в Европейския съюз
34
Членство в Еврозоната от средата на годината? Каримански - едва ли
Снимка: Pixabay

Не мисля, че това е възможно да влезем в Еврозоната в средата на годината. Това коментира финансистът Любомир Каримански пред Нова телевизия.
 
Вчера премиерът Денков каза, че е възможно да поискаме отлагане на преразглеждането на фактора инфлация и евентуално влизането ни в Еврозоната да не бъде януари, а юли.
 
Каримански обаче смята, че такава практика няма в ЕС - държава да е приета по средата на годината.
 
„Второ - всичко онова, което трябва да бъде съобразено с така наречените Маастрихтските критерии, те не са по средата на годината или не се отчитат към някаква междинна полугодишна отчетност. Според мен е притеснително, че самото правителство вижда, че към доклада, който трябва да излезе през юни, ние няма да можем да изпълним критерия за инфлацията”, каза Каримански.

„Ако наистина целта ни е 01.01.25 г., то виждаме, че това е трудно изпълнимо заради критерия за инфлацията. Няма как да искаме на 01.01.25 г. да бъдем приети, а в същото време четох, че премиерът искал септември месец да оценим инфлацията. Това е недопустимо, никой няма да мине към такава стъпка в навечерието на евроизбори”, каза Каримански.

Според него до юни е почти невъзможно да се справим с критерия инфлация. „За 2023 г. тя е 9,5%. Ако трябва докладът да е готов юни, то трябва до април да следим средногодишната инфлация. Дори да е отрицателна, не съм сигурен, че ще постигнем този критерий дотогава”, каза Каримански.

„Притеснява ме дали в България няма да има един гръцки сценарии. Тогава имаше съмнения за манипулация в националната статистика на Гърция. Гледайки някои от данните за БВП, за данъчни и неданъчни приходи, за разходите на държавата, имам съмнения за нарастването на числото на БВП. Трябва международен и европейски одит. Искам да бъдат потвърдени тези данни. Но това са мои съмнения”, каза Каримански.

Според него приемането на България в Шенген по въздух и вода не се отразява на икономиката или ако се отразява, е минимално и пренебрежимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: еврозонаКаримански
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
На коментаторите по-долу, които ги е страх от еврото, никой да им казва за валутния борд, че няма да могат да спят три месеца!
25
1
 
6
 
! Отговори
да питат преди 3 месеца
евро банката която отряза за бг как така с 300 евро пенция и 360 чиста мин заплата как се влиза в еврозоната
24
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А кога ще минаваме на латиница? Кирилицата само спъва бизнеса и пречи на интеграцията в ЕС. И официалните езици следва да се преразгледат. В османската империя всички българи са знаели турски.
23
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС един Шенген не дават на Бг, за да се намалят разходите, а толкова години Бг е член на ЕС. С евро пак няма Шенген за Бг да има, само където еврото ще донесе и негативите си, цял ЕС стачкува. Сега и избори ще имат в ЕС.:))
22
15
 
8
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен-21- В момента, в който приемем Евро-то, всяка възможност за връщане на Русия в България се пресича тотално. Всяко Руско влияние ще секне с приемането на Евро-то, понеже зависимостите са по линия на пране на Кремълски пари. Полша и Чехия нямат такава опасност. При тях е гарантирано, че Руско влияние никога няма да се върне там. С Евро, се нареждаме сред първокачествените държави и това е добре за всеки човек в България.
21
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо бързат да приемат еврото, когато не сме готови? Швеция и Дания защо са заявили, че никога няма да приемат еврото и са отворили специална клауза за това в ЕС. Защо богати държави като Дания и Швеция не искат еврото? Защо Унгария, Полша, Чехия и Румъния не искат еврото? А ние защо толкова бързаме и се натискаме тогава за това евро? Ще ни увеличи жизнения стандарт ли? Или ще ни направи още по-финансово зависими от други.
20
4
 
10
 
! Отговори
Фед Красивия преди 3 месеца
Kaто не иска целият народ и ти го виждаш ,като управник.Единственото обяснение е да го налагаш,че си предател!!!*** и ние сме виновни,че само гледаме и не правим нищо!!!
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Tpиeм, a? Maлииийй, cтpaxxx...
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Измислят си някакъв нерешим въпрос и после дават важно важно мнение че не е възможно решаването му. Да се намират на приказка хората и да има комуникация. Празнодумци.
17
6
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Други доста по-мощни икономики не бързат с въвеждане на еврото, а ние искаме в кюпа. Както се казва в една пиеса:-"Има нещо гнило в Дания." Някои, но не ние от народа искат по-бързо да се вредят до голямата каца с мед.
16
4
 
18
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
При 70-100% инфлация реална каква еврозона
15
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки, който произвежда нещо, напук на скапаната държава, иска еврото. Подкрепете бизнеса и приемете шибаното евро. Мрънкачите си мрънкат и без евро, ще продължат и след това, не ги зачитайте
14
4
 
22
 
! Отговори
Народе преди 3 месеца
Наша медия е запитала Австрия,важили полу- шенгена за търговски превози по река Дунав?И те са казали НЕ!!!Значи всичко е лъжа,една голяма лъжа на сглобката.
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако проблемът е инфлацията, то всички трябва да изоставят еврото защото 2 години търпим двуцифрени нива на инфлацията. Опитват да замажат с понижаването цената на горива и ток, но всичко останало е на мах
12
7
 
23
 
! Отговори
Шок преди 3 месеца
Представете си при този хаос и безконтролност на търговците,какво ще стане с цените ако се приеме еврото без сериозна подготовка.Защо е това бързане?!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Военен Шенген върви с Военна Зона.
10
4
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
От всякъде сме клатени и от свои и от чужди.
9
8
 
18
 
! Отговори
Хора преди 3 месеца
С тези доходи на 80% от населението ако се приеме еврото ще настане шок и ужас.Страните приели еврото поне три години преди това вдигаха доходите всяка година и пак имаше драми.
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те всичкси вече искат да се разкарат щт еврозоната, ние тепърва
7
4
 
28
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Карамански каза много интересни неща,че власта умишлено занижава инфлацията,умишлено лъже за приходите зада може да влезнем в еврозоната,но след това с тези лъжи ще настане катастрофа за народа.