Турски изтребители ще пазят родното небе

Техни F-16 ще изпълняват операции по air policing
25 яну 2024 09:19, Петър Бойчев
208
Турски изтребители ще пазят родното небе
Снимка Уикипедия

За първи път път България ще разреши на турски изтребители да влитат в българското въздушно пространство при извършване на операции. Това става ясно от дневния ред на правителственото заседание днес. Под точка 14 е записано, че кабинетът ще одобри проект на меморандум за разбирателство между правителствата на България и Турция относно презгранични операции по еър полисинг (air policing).

България има подобни споразумения от години с Румъния и Гърция. През 2018 г. в Доклада за състоянието на въоръжените сили бе обявено, че България преговаря и с Турция за презгранични въздушни операции. Това предизвика скандал и до споразумение тогава не се стигна.

Идеята на споразуменията е, когато вражески самолет навлезе близо до въздушното пространство на някоя от страните, да се вдигат дежурни изтребители само от една от държавите и така да се правят икономии.
България, Румъния и Турция ще сдържат Русия в Черно море.

Сега споразумението с Анкара ще позволи на турски изтребители да навлизат над българското въздушно пространство. Същото се отнася и за български самолети, които ще могат да влитат над Турция примерно при преследване на нарушител.

Тези споразумения са различни от еър полисинга, който често се използва от България заради малкото летящи изтребители. Такива споразумения бяха сключвани със САЩ, Италия, Испания, Нидерландия. При тях държавите дислоцираха свои самолети у нас и те помагаха за пазенето на небето.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
2
 
0
 
! Отговори
Грей и ти, Слънце преди 3 месеца
Това, което е постигнал Ердоган над България, не е било по силите на нито един от султаните, олицетворявали османското присъствие "в таз робска земя", както е писал Христо Ботев. Политическото слабоумие на денковци, тагаревци, киркокори и прочие мравояди е такова, че ако им бъде поискано, биха вписали турския контрол на небето над България като конституционно изискване.
183
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези машини са супер шумни и по цяла нощ минават през София!! Защо? Очакваме нападение от някого ли, американски плъхчета? На чужда територия ще си правите магариите!! Марш от БГ !!
182
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Епа то шиши е премиер, доганя е цар, резонно е тюркието да си ги пази...
181
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вълкът ще пази кошарата. (помислете, ако имте с какво, кои са овцете)
180
3
 
2
 
! Отговори
Българите пак не преди 4 месеца
разбраха намека! Сега в прав текст! Учете турски, това е бъдещето на България!
179
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще бранят от Русия с икономии, че няма нафта за самолетите. О дево от Гвадалупе! Може да направим рактки от чертежите на Ф16 и да ги метаме по руснЯците. Ако не беше тъжно щеше да е много смешно
178
9
 
10
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 месеца
Защо не. Петстотин години са ни опазили като нация от какви ли не варварски племена.Вижте тяхното отношение към нас и това от Русия.
177
5
 
9
 
! Отговори
Барчо от Перник преди 4 месеца
Добре дошли братя Турци да ни пазите!
176
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От укро пропагандата ни пожелават пак да паднем под турско робство и действат по въпроса...Това е малoyмие точно от Туршия да летят тук.
175
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Левски и Ботев се въртят в гроба. За това ли си дадоха живота бе без.родни ***.То бива всеки знае, че тия политици са слабо.умни боклу.ци, но това минава всякакви граници
174
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Санкции на Америка, Англия , Австралия и Канада - терористите англичани и бившите им колонии! Не се ходи в тези държави и не се купуват техни стоки! Казах!
173
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За да ни приемат в НАТО ни накараха да си нарежем ПВО- то , сега Турция да ни пази!! С Америка нищо не трябва да се договоря ,защото винаги е за лошо за БГ! Иначе сме част от Шенген и няма визи за ФАЩ...и имаме хартиени самолети...
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 168 политъпетнен: питай льотчика Рундьо. Той знае най добре и освен това се опита да набутан България със стари американски изтребители за цена по висока от нови. Това не се даже и споменава. И пак ще ми изтрият коментара болшевишкият *** фес.бг
171
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А защо не Гърция, тя е в ЕС?
170
10
 
12
 
! Отговори
Русия преди 4 месеца
Е затуй са събарят паметници. Кинефити ши на напраят пак Аналдола.
169
9
 
13
 
! Отговори
хаха преди 4 месеца
Евроатлантика ще се окаже по-голям безродник от интернационалиста.
168
6
 
15
 
! Отговори
Друг преди 4 месеца
От кого ще го пазат-от нашите ли? Пълна трагикомедия сме!
167
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хайде, честито ново иго.
166
7
 
10
 
! Отговори
Отиваш на църква преди 4 месеца
Излиза ходжата от частен плаж КПП-Ростенец?
165
8
 
27
 
! Отговори
Политкоректен преди 4 месеца
Хайде, дойдохме си на думата. То това беше целта на цялото унищожение на българската авиация.