За КС трябвало да бъдат избирани хора с управленски опит

Радев сам решавал дали да присъства на клетвата на Атанасова и Белазелков
28
За КС трябвало да бъдат избирани хора с управленски опит

Парламентарната квота в Конституционния съд вече е запълнена. Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва.

"Отсъствието на който и да е от заемащите длъжностите на президент, председател на парламент или председател на някое от върховните съдилища, не може да се тълкува, че би бламирало избора, на който и да е от органите, които по Конституция имат право да излъчат конституционни съдии. Едно такова тълкуване не е в съответствие със замисъла на такава разпоредба", коментира преподавателят по право в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Пламен Панайотов в студиото на "Денят ON AIR".

"Следва да се избират колеги с високи професионални и нравствени качества, които да водят до тяхната независимост при произнасяне в КС. Ние сме свидетели, че в много години има колеги, които са със завидна политическа кариера и са достойни членове на КС, без това да поставя под съмнение авторитета на неговите решения", поясни проф. Панайотов.

Той посочи, че президентът Румен Радев, който атакува процедурата по избор на новите членове на КС, не е казал и дума против личността им. Според преподавателя това е достойно и коректно поведение.

"В КС по определение би следвало да попадат хора със значим управленски опит. Когато даден колега има опит в законодателната дейност, в дейността на правителството, това само би могло да бъде плюс", каза проф. Панайотов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му очаквано и основателно e отсъствието на президента от клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"Президентът е в правото си да прецени и да даде такъв знак, след като е оспорил процедурата", смята гостът.

Проф. Панайотов засегна и проблема с ескалацията на престъпността в страната и зачестилите прояви на насилие.

"Трябва да се борим с причините и условията, които пораждат съответния тип престъпност. За да ги познаваме добре, са нужни много криминологични изследвания. Ако младите хора в България своевременно не разберат, че пътят за разрешаването на какъвто и да е конфликт не минава през агресия, през упражняване на насилие към другите - след това вече е много късно и трудно да се променя отношението. Забравяме, че още по-важно за развитието на нацията е духовното благополучие. Не може само със закони да решим тези въпроси", коментира преподавателят по право.

По думите му няма друга страна сред държавите членки на ЕС, която да предвижда два вида доживотен затвор, а наред с това да предвижда и лишаване от свобода като трети вид наказание до 30 години, което на практика в редица случаи също е доживотен затвор.

"Такова ожесточаване на наказателната репресия до друго не може да доведе, освен до ожесточаване на престъпността", заяви проф. Панайотов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Пламен Панайотов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чудя се как руснаците са се самоунижили толкова за да дадат на нашата Тиква орден "Ломоносов"??
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази е опит по ала бала , шефе!
21
1
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 месеца
АХ КАКВА МУЗИКА ЗА МОИТЕ УШЕНЦА Е ПРЕСМЪРТНОТО ГРУХТЕНЕ И РЕВАНЕ НА ГОРНИТЕ НЕЩАСТНИ КОМУНИСТИ.ВИНАГИ СЪМ СЕ ЧУДИЛ КОЕ Е ТОВА НЕЩО КОЕТО ДА ДАВА СПЕЦИАЛНИ ОГРОМНИ ИУНИКАЛНИ ПРАВА И ПО КАКВА ЗАСЛУГА ЕДИН ВЧЕРАШЕН *** СЕЛСКИ *** НАРЕКЪЛ СЕ КОМУНИСТ НАХАЛНО ЗАЯВЯВА ЧЕТОЙЕ ГЕНИЯ КОЙТО ЩЕ ВОДИ НАРОДА КЪМ ПРОСПЕРИТЕТ И СВЕТЛО БЪДЕЩЕ
20
3
 
2
 
! Отговори
PS преди 4 месеца
Лошото е, че тези двама са управляващи държавата- просто ББ си намери еш и две партии се противопоставиха на пришълците от Канада, дошли със задачата да направят България колониална държава. К.Петков се сдобри с ГЕРБ+ДПС и тримата доведоха БГ до последното място в ЕС. Посредствеността и предаването на страната на САЩ върлуват, скоро ще падне и президентът и БГ ще стане първата колониална държава на Балкансия п-в.Младите хора ще избягат, старите ще умрат и държавата ще бъде разпарчетосана.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До атансова Борисов е завършил висше образование не във ВУЗ с утвърден висок рейтинг, а в милиционерска школа, в която културата се изразява в заповеди на преподавателите към курсантите и с отговор, състоящ се в тракане на токовете и една дума: Слушам.Излизане извън полето на уставните команди няма и този стереотип остава за цял живот. Дълго време ББ беше единствената бяла врана в политиката. След 7- години в политиката се върна Д.П. Ниско образование, умствено и културно ниво.Станаха двама уп
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За пореден път виждаме колко е капацитетът на "умните и красивите", Каква им е на практика промяната на съдебната система.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Приказвайте, приказвайъе! Оправдавайте беззаконията, И Желю Желев навремето е написал на български как в Германия по пълзящ начин, постешенно, стъпка по стъпка е дошъл с абсолютна власт фашизмът. Между другото днес се навършват 80 години от пълното освобождаване на Ленинград от блокадата. Младите не учат за това. Не учат нито за Освиенцим (в Полша) , нито за Дахау (в Германия). Както тогава немците не са знаели за концентрационните лагери и сега се промиват мезъците, за да станем, сви.не.
16
0
 
10
 
! Отговори
атансова преди 4 месеца
Атанасова НЯМА управленски опит, в истинския смисъл на думата. Тя прави това, което й каже Борисов. Тя има опит в послушанието, свой собствен управленски и политически тя няма.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Очевидно, борбата с голямото зло неизбежно иска компромиси. Иначе губим България...
14
0
 
4
 
! Отговори
sd преди 4 месеца
попа пя, кака вече се ожени...
13
2
 
1
 
! Отговори
Кени преди 4 месеца
Не е необходим и управленски опит, байко,нужен е само опит с умения за поемане на членове!Другото е хавая!
12
2
 
1
 
! Отговори
Хари преди 4 месеца
Истина е и така трябва да бъде!Да се избират,както сега в КС,само с тежки, трайни и нелечими увреждания! Лапачи с тоги и жадни за сянка! Нулева необходимост от вас за народа!
11
0
 
3
 
! Отговори
Т@Я,е за преди 4 месеца
Зариване със свинска тор.
10
2
 
1
 
! Отговори
Искам да ви преди 4 месеца
Стрелям вече,ГРАТИС.
9
1
 
2
 
! Отговори
P.S. преди 4 месеца
Няма по страшно от доброволното робство прикрито под формата на демокрация!... Плащайте си сметките и мислете за ракийката.
8
0
 
4
 
! Отговори
Духалова преди 4 месеца
Духова КС,е това е върхът на простатата КЛЕЙКА.
7
2
 
1
 
! Отговори
От всичко, преди 4 месеца
Което се случи и случва през годините в държавата на мафията, оставам с впечатлението, че проблема се нарича съд и съдии. И то, като следствие на збъркани закони продиктувани от корпоративни интереси. Това знам, че го знаете. Но,толкова ли няма по демократично устроени държави за модел?! Има. На някои не им утърва. А това е страшно. Закривай.
6
1
 
3
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
"Изисква се управленски опит" ,но действителен ,а при Атанасова е формален. Нейният "управленски опит" и на останалата по- голяма част участващи в парламентарните комисии се изразява в това да лобират и прокарва законодателни промени за лични интереси и в ущърб на обществото.Дори тези "законодателни промени" ,за които "има управленски опит" не са формирани от нейната експертиза и мисловен процес ,а от тези с престъпните "умове".
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тогава не е съд а борт на директори или държавен съвет както е с началници или директори във ферма. Явно КС трябва да се закрие или има други фунции.
4
2
 
2
 
! Отговори
НАРОДА преди 4 месеца
а , не бе защо им е опит, вземете първите некадърници, стига да са от гроб и да сей бе