Божилов: Без НАТО Европа не може да изгради сериозна отбрана

САЩ остават основният гарант за европейската отбрана
29 яну 2024 19:45, Елка Василева
39
Божилов: Без НАТО Европа не може да изгради сериозна отбрана
Снимка: архив, БГНЕС

Никой вече няма илюзии, че без НАТО Европа може да изгради сериозна отбрана. САЩ остават основният гарант за европейската отбрана. Това каза пред БНР Йордан Божилов - основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш заместник-министър на отбраната.

Още по темата
След 2022 г. и нападението на Русия над Украйна се промениха мисленето в Европа и оценката за риска. Поколения европейски политици след края на Студената война считаха, че антагонизмът е изчезнал. Това мислене доведе до съкращаване на армии, спад в бюджетите за отбрана, отбеляза Божилов.

Много европейски лидери заявяваха, че Европа трябва сама да поеме отбраната си, да изгради собствени сили за отбрана, припомни той, но нарече това "остаряло мислене", защото "пред лицето на заплахата, която идва от Русия, Европа не може сама да изгради отбрана".

Има много механизми, които ще задържат САЩ в НАТО и ангажирани с Европа, изтъкна Божилов в отговор на въпрос как ще се развие ситуацията при връщане на Доналд Тръмп в Белия дом.

Промени се и характерът на войната, коментира Йордан Божилов, според когото "вървим към коренно преосмисляне на военните действия, на състава на армиите", като се променят и изискванията към армиите.

Пагубна насока е да мислим за нашата отбрана като за нещо самостоятелно, това е в сферите на популизма, каза още Божилов. Според него трябва да мислим в рамките на колективната отбрана.

Няма желаещи за армията. Даже онези, които искат да служат, отпадат още при първите селекции. Трябва да се търси как да привлечем повече хора на доброволен принцип, отколкото да задължаваме всички да служат, подчерта Божилов във връзка с идеята за връщане на задължителната казарма. За няколко месеца не могат да се усвоят тънкостите на военната професия, категоричен е той.

"Повечето държави в НАТО нямат наборна служба. Те разчитат на добре подготвени, мотивирани хора".

Министерството на отбраната трябва да има по-широка, по-отворена информационна политика, отправи препоръка основателят на Софийския форум за сигурност. В противен случай по думите му се появяват структури, които трупат "политически багаж върху страховете на хората".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Rrr преди 3 месеца
Придурок, кто на Европу нападает? нато пусть отведе свои войска в границы 2007 года, отвалит с украины и будет вам счастье. не лезьте, и к вам никто не полезет
34
0
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Хаха мотивиран да убиваш!гнус скрии се,поредния платен лобист- разбирач.Нато може да воюва само с държави които нямат ПВО!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това а го разправя на някой друг но не и на нас.никой няма намерение да и напада , та да мислим за отбррана . Тези приказки са само да плашат хората и да има топли служби и добре заплатени за опредделени хора .Целия живот си го изкарват така в драпане за по-угодно и топло място до пенсия.
32
2
 
1
 
! Отговори
без нато преди 3 месеца
русия нямаше да нападне украйна а полша литва латвия и естония, това е истината
31
1
 
5
 
! Отговори
На практика преди 3 месеца
Без НАТО Европа няма да има нужда от отбрана, защото няма да има заплаха. НАТО е дразнителят.
30
0
 
1
 
! Отговори
Greetings from Texas преди 3 месеца
29 Идеалист.... Darn tootin dude! 100%
29
0
 
4
 
! Отговори
+++ преди 3 месеца
ХВАШТ са световен терорист, а ОТАН - техен слуга и джандар! Вълк не пазиш стадо!!!
28
0
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 3 месеца
Не може, защото Германия е окопирана от САЩ и Британия. Немския дух е сврян трансджендърски кюлоти. Италианците не стават за армия, франсетата след Ватерло и особено след дьо Гол са станали извратеняци от най-разлини типове. Иначе историята сочи, че Германия се е била с целия Свят, и за какво? ЕС е кауза пердута!
27
0
 
8
 
! Отговори
европа се разпада преди 3 месеца
а тая гола тиква мисли за отбрана
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а турция как може? а израел как може?
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи признава, че НАТО това е САЩ?
24
0
 
8
 
! Отговори
Шопендар преди 3 месеца
Европа не може да се защити от невъоръжените орди,които я налазиха в последните години.в годините след всв,само американци гърмяха из европа,а ес си гледаше бизнеса,и всички бяха доволни.,без сащ разбира се,и разултата е налице.европа ще се въоръжава,след което ще си измисли враг,и нато ще тръгне пак да спасява света..,от кого,пак от русия
23
7
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
Добре че е Америка да стегне редиците в Европа, защото Европа е проядена от Руската КГБ папплач на всички нива. Що се отнася до отбрана, Европа сама няма отбрана без Америка. Европа няма военни сателити по цялто небе, няма АУАКС-и, почти няма авионосци, няма Американската логистика и въобще, на Европа и липсват някои много сериозни компоненти на отбраната, които само Америка и Британия имат. Америка е гарантът за безопасността на Европа.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Плешива тиква с брадавица отгоре - от Европа разбира :)))
21
1
 
8
 
! Отговори
Помнещ преди 3 месеца
Не може нали? Ами как ще може бре? Пръв за Европейска армия проговори Френският президент! Пълно мълчание от страна на ЕС тогава! Тръмп се ядоса и намръщи! След 1989 г,всички До едно правителства,като на СДС,БСП,ЕНДСВ и други,си " управляваха" спокойно,защото Американското НАТО ни " пазеше", нали? А днес се оказва,че самото НАТО,само не Може да се пази! Нарязах е си оръжието,като танкове и самолети! И днес сме голи като пушки,само с калашници! Това са Фактите!!!
20
1
 
9
 
! Отговори
Ната преди 3 месеца
Тогава Европа е пълният слабак без Ната.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО е САЩ! Ясно е как ще завърши това - ще ни набутат пак насила с американците, но накрая като се изтеглят от тук и ще ми е много кеф да гледам как простия Киро и Коки висят на някой колесник на заминаваш си американски самолет щото не ги щат на борда, а народа идва да изрази благодарността си и готви бетона за новия паметник. Само нацист му трябва за вграждането, че да векува.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бегай в кравария
17
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Божилов не е про'с'т. Про'с'таци са 85те % дет на 2 Април гласуваха за ЕС.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сладуран. Сладкишче.