НС прие промени в Закона за БНБ, свързани с еврозоната

Урежда се статутът на еврото като парична единица
184
НС прие промени в Закона за БНБ, свързани с еврозоната
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за Българската народна банка (БНБ), с който се обезпечава правната интеграция на българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни, предаде БТА.

Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.

Със законопроекта за БНБ се урежда статутът на еврото като парична единица, както и определянето на дизайна на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети. Преодоляват се и всички правни несъответствия, отчетени в докладите за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, отнасящи се до устройствения закон за БНБ.

Не се предвиждат промени спрямо действащото законодателство по отношение на процедурата по избор на състав на Управителния съвет на БНБ. Управителят на банката ще продължи да се избира от Народното събрание.

По предложение на управителя парламентът ще избира и подуправителите-ръководители на основните управления „Емисионно“, „Банково“ и „Банков надзор“. Другите трима членове на Управителния съвет се назначават от президента на републиката. Мандатът на членовете на Управителния съвет остава шест години.
В законопроекта е регламентирано и управлението на резервните активи на Българската народна банка, които не са свързани с паричната политика на евросистемата, както и възможността БНБ да управлява чужди активи.
Близо три часа продължиха дебатите по законопроекта в пленарната зала, стигна се до размяна на реплики на висок тон. По време на дискусията от „Възраждане“ отново изразиха опасения от повишаване на цените и инфлацията след влизането в еврозоната, както и опасения за загуба на суверенитет.

От „БСП за България“ посочиха, че България все още не е готова да влезе в еврозоната.

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) коментираха, че е нелепо да се говори за загуба на суверенитет, защото и в момента сме в условия на Валутен борд. Управляващите посочиха още, че през 2023 г., когато се присъедини към еврозоната, Хърватия има рекорд по растеж на доходите в ЕС, а ефектът от еврото върху инфлацията в страната е 0,2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: БНБевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама по руска история ли?
117
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 117 пиша го на български както се произнася на български, ти мене ли ще учиш където имам С2 сертификат по английски и С1 сертификат по немски, а твоят като те слушам си го учил докато си мил чинии в Германия - Естествено, писнало ми е някакви пуяци дето изкарали някакви сертификатчета и си мислите, че нещо кой знае какво сте направили да ми обяснявате глупости. Всичко ли пишеш както се произнася или си има и граматични правила все пак? А, даскале?
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ти си учител по немски, колкото Хитлер е грузинец!
115
2
 
1
 
! Отговори
Юрист преди 3 месеца
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
114
0
 
1
 
! Отговори
Учител преди 3 месеца
До 119 заминавай ти да си миеш чиниите, че германеца ще те уволни ;) аз съм в дървена ваканция и никъде няма да заминавам хехе ще стоя тук цял ден да те тормозя, докато не се разкараш, гастарбайтърче
113
1
 
1
 
! Отговори
Учител преди 3 месеца
До 116 добре бе забракявайте изучаването на всички чужди езици като толкова искате
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Учител Заминавай и не ни занимавай Ако искаш зими и Я1.
111
0
 
1
 
! Отговори
Германец преди 3 месеца
До 116 дай Боже да.. втори път няма да се появите на картата, нито на нас, нито на американците ни пука за вас и дали ви има или няма ;)
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно време, преди много, много години, по време на Първата Златна - Варненска Цивилизация се появила Родата. Род = на Народ! Нашите напети Момци са събирали Злато и са окичвали със Златни Пендари гърдите на своите любими Съпруги! Там на Златните Пендари на Гърдите на нашите съпруги са биле нашата Банка! И никой, ама никой Гангстер, не е могъл да посегне на твоята Банка, понеже следва Дум, Дум Думммм! А сега какво? Сега навсякъде Комунистически Ганстери са управляващи Бангстери!
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Учител Никакви западни езици само бг както Кирил и Методи са били. Тогава не са учили гръцки и латински а само бг
108
1
 
1
 
! Отговори
Учител преди 3 месеца
До 117 пиша го на български както се произнася на български, ти мене ли ще учиш където имам С2 сертификат по английски и С1 сертификат по немски, а твоят като те слушам си го учил докато си мил чинии в Германия хахахах
107
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
но този път русия няма да си мръдне пръста за вас - Дай Боже!!
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"До 109 пише се писа, но се произнася пиза, защото е измислена..." Даскале, ти тука го пишеш или го произнасяш?
105
2
 
1
 
! Отговори
Учител преди 3 месеца
До 114 ти като мислиш за бг бъдеще, какво измисли хахахах
104
1
 
3
 
! Отговори
Германец преди 3 месеца
До 112 прав си и боко е прав тука. Като гледам какви учители имате дето само до 10 клас преподават история, най вероятно до 10 години ще паднете под турско робство отново, но този път русия няма да си мръдне пръста за вас, защото сте предатели.
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Учител Разбирасе Франция и САЩ да не е да има бг гимназии. Вжи колко сте тпи и не мислите за бг бъдеще.
102
0
 
1
 
! Отговори
Учител преди 3 месеца
До 109 пише се писа, но се произнася пиза, защото е измислена от германец, а там с се чете за з, освен ако не е двойно с, функционален неграмотнико!
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тъпия Боко е най-прав. Матряла не става ... или поне това става ясноот коментрите.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма разлика, между "Гангстери" и "Бангстери"! "Гангстери" = "Бангстери"!
99
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До 106 ами какво да правим децата ни? Моят е отличник по немски, английски и испански! Почна да учи и китайски!