Росен Желязков: Със сигурност няма да съборим кабинета, готвим се за ротация

Външният министър Габриел трябва да продължи да съвместява тези функции, каза председателят на НС
10 фев 2024 11:41, Елка Василева
60
Росен Желязков: Със сигурност няма да съборим кабинета, готвим се за ротация
Снимка: архив, БГНЕС

Със сигурност няма да съборим кабинета, готвим се за ротация. Това заяви пред Нова тв председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Още по темата
„ДБ има доста балансирана и отговорна позиция по претенциите на ПП-ДБ. Сякаш този казус с желанието на премиера да продължи с качеството си на вицепремиер и външен министър първоначално изглеждаше като лично, а се облече и в партиен контекст”, заяви Желязков.

Той определи като „нежелателна” възможността да се правят избори в края на годината, след втората ротация. „Това е нашето разбиране – минимални промени, ако трябва изобщо да има промени, защото трябва да има устойчивост”, заяви Желязков.

„Външният министър в момента трябва да продължи да съвместява тези функции, защото външнополитическата дейност в момента е успешна. След 9 месеца отново да има същото преобръщане е абсолютно нелогично за една консервативна система, каквато е МВнР”, допълни Желязков.

По думите му радикални промени по отделните министерства не са в интерес на държавата. „Искаме максимално по-малко сътресения в изпълнителната власт с оглед на желанието изпълнителната власт да бъде достатъчно устойчива, за изпълнява приоритетите”, допълни председателят на Народното събрание.

Според Желязков МВнР е с най-високи показатели по индикаторите за изпълнение на управленските политики. Председателят на НС оцени като предизборен ход желанието на ПП-ДБ да получат поста на външен министър с оглед на предстоящите избори за Европейски парламент.  „По-скоро  ултиматумът идва от тяхна страна, докато ние заявяваме, че ако ще правим избори, най-добрият момент ще бъде заедно с европейските”, заяви Желязков.

Той допълни,че очаква гласуването на кабинет при ротацията през март да бъде с първия мандат – на ГЕРБ-СДС.

Желязков коментира, че застават зад вътрешния министър заради това, което е свършил по работата за приемането ни в шенгенското пространство. „Ние подкрепяме голяма част от министрите, защото считаме, че имат необходимата експертиза”, заяви председателят на НС. Той каза още, че след ротацията ще продължи да бъде депутат в парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Нещата са сериозни ! - Залитнахме вече другарю евроатлантик. Гледа ли урока по история на г-н Путин? Нашите евроатлантически партньори не спряха това интервю, както нашия пазител Пеевски спря интервюто с н. пр. Митрофанова. Партньорите ни застрашиха националната сигурност с това интервю и показаха че ни оставят сами. Путин идва и нищо няма да го спре.
8
1
 
4
 
! Отговори
До Нещата са сериоз преди 3 месеца
Имаш нужда от помощ -Нещата са сериозни гoмораш !
7
1
 
2
 
! Отговори
MNENIE преди 3 месеца
Партийците се Окопаха заедно , за да си пазят Парите . Осем Джуджета , Нотариуса , Сарафов . България в момента е като Ивицата Газа преди атаката на Израел .
6
11
 
4
 
! Отговори
Нещата са сериозни ! преди 3 месеца
Всяко най-малко залитане в този момент означава България под путински ботуш. Пaсолство е купило половин България, политици, служби всичко работи за путин. Нещата са сериозни !
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Галя се е обадила
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой да каже на ухото на този,че точно неговото кухо мнение,българите не го искат.Те не обичат предателите!
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ГАБРИЕЛ, КАТО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ, ИМА ПРАВО ДА ПОСОЧИ МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ С КОЙТО ЩЕ РАБОТИ.... ПП ДА СПРАТ С ПРЕТЕНЦИИТЕ СИ БЕЗ ПОКРИТИЕ... ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВИЖДА, ЧЕ СА ВЪЗДУХАРИ ПОД НАЛЯГАНЕ....
2
7
 
7
 
! Отговори
Нещата са сериозни преди 3 месеца
Всяко най-малко залитане в този момент означава България под путински ботуш. Пaсолство е купило половин България, политици, служби всичко работи за путин. Нещата са сериозни !
1
5
 
8
 
! Отговори
Хора пазете се преди 3 месеца
МВР са започнали масово избиване на Българи в цяла България, използват и агресивни роми!