Общото събрание на адвокатите иска разследване на главния прокурор

Причина са изнесените данни за влиянието на Нотриуса и Петьо Еврото
25 фев 2024 20:15, Анисия Иванова
49
Общото събрание на адвокатите иска разследване на главния прокурор

Общото събрание на адвокатите от страната прие декларация относно опасността от погазване независимостта на съдебната власт.

"Изказваме публичното си възмущение и нетърпимост по повод изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около осветените и публично известни като Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, както и пълното насрещно бездействие на прокуратурата като единствен орган в държавата, имащ правото да повдига и поддържа обвинението срещу лица, извършили престъпление", се посочва в декларацията, изпратена до медиите.

Адвокатите допълват, че са силно обезпокоени от изнесените данни за нерегламентирано влияние, политически и олигархични зависимости във върховете на съдебната власт и опитите за осъществяване на поръчково паралелно правосъдие.    

Оттам допълват, че ако са верни публично изнесените факти за натиск и изнудване на магистрати, и твърденията за срастване на висши магистрати с престъпността, както и такива за бездействие на прокуратурата, трябва да има незабавно наказателно преследване на виновните лица.

"Странно е и пълното мълчание на и.ф. главен прокурор по тези скандални разкрития", се посочва още в декларацията. Като се допълва, че още по-обезпокоителни са твърденията, че "тези две групи вероятно са подкрепяни и от висши политици".

"Пpизoвaвaмe Пpoĸypaтypaтa и Bиcшия cъдeбeн cъвeт, в paмĸитe нa cвoитe изĸлючитeлни пpaвoмoщия, дa дeйcтвaт cвoeвpeмeннo и бeзĸoмпpoмиcнo, ĸaтo вcичĸи твъpдeния зa нaтиcĸ и зaплaxи ĸъм cъдии, изнeceни в пyбличнoтo пpocтpaнcтвo, вĸлючитeлнo зa ceзиpaнe нa Πpoĸypaтypaтa и BCC пpeди гoдини по случая „Осемте джуджета“, дa бъдaт paзcлeдвaни зaдълбoчeнo и пo нaй-бъpзия възмoжeн нaчин", се казва в декларацията.

Адвокатите призовават още да бъде сезиран специалният прокурор за разследване на главния прокурор и заместниците, който да започне самостоятелно разследване.

Общото събрание на адвокатите призовава и адвокатските съвети в страната да проверят обстойно изнесените данни за възможно участие на адвокати в тези престъпни схеми на влияние и при необходимост да образуват служебно дисциплинарни преписки и да повдигнат дисциплинарни обвинения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ЕмигрантЕмигранче, защо всеки път повтаряш едно и също.., само злоба и жлъч се лее от постовете ти. Толкова ли си загубил душицата си, родителите ти толкова ли са те измъчвали, че накрая си събрал багажа и си отпрашил бог знае къде. Като толкова много ненавиждаш българите, защо участваш в нашите български форуми, а не си стоиш някъде там кротко и тихо. За нас е обидно, че някакъв посредствен беглец си позволява да отправя квалификации, без да е допринесъл с нищо, ей така от злоба.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От както финикийците са измислили тези знаци , всичко в света се движи от тях
38
3
 
9
 
! Отговори
Майора преди 2 месеца
А кога адвокатите ще се сезират ьс техни колеги , които срещу тлъсти суми бавятдела срещупрестъпници!Само прокуратурата ли е виновна ?
37
1
 
14
 
! Отговори
Ангелина преди 2 месеца
"Магистратите" извършват своите престъпни деяния съвместно и с адвокати ,които само се водят такива ,но всъщност са един посредници между много често техните престъпни клиенти и правораздавателните и правоохранителни органи .Благодарение на такова "посредничество" индивиди с множество висящи дела са на свобода и продължават да извършват безнаказано престъпления от всякакъв характери и убийства. Такива криминални изродени индивиди са необходими за поръчкови мероприятия.
36
1
 
10
 
! Отговори
Койчо от Конаре преди 2 месеца
А Баце какво казва за Хотариуса.Няма начин да не са се знаели,при условие че всички министри и зам. министри на Правосъдието са му били в джоба на Нотариуса.Питайте ББ дали го е знаел тоя плъх Нотариуса.И ако каже че никога не го е чувал,постарайте се този отговор да бъде оповестяван медийно поне 5-10 години.Няма начин да не изскочи заек от там.Сигурен съм.Иначе всички юристи в БГ са с мръсни души и нечистоплътни сърца.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВСС го избраха от страх да не попаднат на българин... Това е резултатът! Охраненият плъх трябва да бъде отстранен.
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мафията никога няма да отреже клона, на който стои вече 80 години! Ако очаквате самите виновници за всички престъпления да се покаят и да се само осъдят- много сте наивни! Има един начин са монза промяна и той е ДА ГЛАСУВАТЕ НА ИЗБОРИ С РАЗУМ,А НЕ С УДОВЛЕТВОРАВАНЕ НА ЛИЧНИЯТ СИ ЕГОИЗЪМ. В противен случай очаквайте развитие на нещата по модел на КОЧИНАТТА РАССИЯ!
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ви ли е ясно защо е това мъртво мълчание. Ами защото зад всички престъпления в управлението на държавата стои МУТРАТА ОТ БАНКЯ, а тя е поставила всички отговорни фигури в държавата на добре платени, осигурени с високо корупционни приходи и предани му мишки. Погледнато в по- широк аспект вината не е на Бойко, а на избирателите- мишки, които заради задоволяване на личните си егоистични нужди плюят както на бъдещето на държавата, така и на бъдещето на наследниците си. Жалко, но андрешковщината
32
1
 
18
 
! Отговори
Стамболов преди 2 месеца
При такъв мегаскандал, касаещ устоите на държавността, се прави кадрови рестарт на органите в Съдебната система и.в МВР.
31
4
 
12
 
! Отговори
Сатир преди 2 месеца
Кои са тия адвокати, еманация на чисти помисли? Честен адвокат, оксиморон!
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Адвокатската " професия", за мен лично е НеЧитоплътна професия! Адвокатите защо са Против хората да знаят истината?? Че и да го " разследват" а??
29
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Без революция няма да стане. Нещата са отчайващи...
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Баце и Шишко нема да гръмнат бушона си Сарафа. Той им е гаранта пред ППДБ
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Специалният прокурор е проформа. Никога няма да разследва друг прокурор.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Не ми пука за Сарафа 24 Ти да не мислиш, че прокуратурата не насърчава лъжесвидетелствата? За кошаревски свидетели чувал ли си? Да не си мислиш, че прокуратурата не подхвърля веществени доказателства? Да не мислиш, че на прокуратурата всичко и е истина? Или че прокуратурата не изнудва и не принуждава насилствено лица да признават неща, които не са извършили? Даже малките деца вече не са толкова наивни.
25
0
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
До 25"До емигрнт"- най-лесното нещо е да се разпознае простотията, ти явно не можеш, сега остава да познаеш защо не можеш, но за това се иска "акъл", ти нямаш !
24
3
 
4
 
! Отговори
До емигрант преди 2 месеца
Ти да не си от -8те джуджетаТа са ти така ясни нещата
23
1
 
10
 
! Отговори
Не ми пука за Сарафа преди 2 месеца
Но искам да питам, адвокатите няма лм да поискат разследване на колегите си, които очеизвадно подбуждат към лъжесвидетелстване и представяне на скалъпени доказателства?Делто Семерджиев; делото Местан и разни самозабравили се адвокати като Ина Лу, например?
22
2
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Абе шматароци драскащи глупости изобщо знаете ли какво искате и къде се намирате в този Космос ? Намериха се хора които искат съд и прокутатура да бъдат разследвани вие и това не искате да се случи ! Няма по-тъпо племе от българското явно на планетата, чалгата ви е "източила" мозъците, качили сте се по дърветата при роднините си и "дъвчите" глупост след глупост от сутрин до вечер, а през ноща "зареждате" следващата простотия за следващия ден ! Нищо не тава от вас, освен овча пъстърма !
21
0
 
18
 
! Отговори
истина е преди 2 месеца
Сарафов е много по омазан от гешев в далаверите , и сега се е покрил като мишка !!!