ГЕРБ притискат ПП-ДБ и им предлагат политически кабинет

Цветанка Андреева прогнозира, че ще се стигне до компромиси
19 мар 2024 11:49, Инна Ангелова
41

Преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават и в този час. Към обяд трябва да е ясно дали има постигнат консенсус за създаване на кабинет. Вчера по желание на "Продължаваме промяната - Демократична България" преговорите бяха удължени с още 24 часа.

"Снощи не бяха изчистили разногласията си, но въпросът явно е принципен. И двете страни са участвали в споразумението, явно става въпрос за две различни виждания как ще продължи изпълнителната власт. От ГЕРБ предлагат равнопоставено участие с поделена отговорност", това коментира в студиото на Bulgaria ON AIR политологът Цветанка Андреева.

Според събеседника ѝ политологa доц. Милен Любенов ГЕРБ се опитва да притисне "Продължаваме промяната - Демократична България", включително и със зададените срокове.

"Няма необходимост от бързане. В момента ГЕРБ е в по-силна позиция, защото могат да определят дневния ред, включително с това, че ако се стигне до избор на правителство, Мария Габриел ще бъде министър-председател.

Любенов анализира и излезлите в публичното пространство вчера имена  в евентуалния бъдещ кабинет и подчера, че това е силен политически кабинет, с присъствие на политици от ГЕРБ, министри в предишни правителства на Борисов.

"ГЕРБ се опитват да изолират "Продължаваме промяната" и ДБ от всякаква възможност за комуникация навън. Министерството на отбраната е толкова важно за ГЕРБ.

Според доц. Милен Любенов това е пряка отворена врата към САЩ и възможноист за допълнително лавиране. Ако този състав бъде гласуван, това означава тотална доминация на ГЕРБ в МС с подкрепата на ДПС в пленарната зала, ще се стигне до изолация на "Продължаваме промяната-Демократична България", прогнозира още доц. Любенов.

"ГЕРБ искат да бъдат пълноправни партньори. ГЕРБ излезе от политическата изолация. Има и отстъпки. Специалното ведомство за акад. Денков е безсмислено. Ако се стигне до кабинет, той ще е плод на компромиси и от двете страни", посочи тя.

Андреева коментира и влизането взера на ПП при президента, когато той трябваше да връчи мандат на Мария Габриел. "Президентството е територия, в която партиите да седнат и да се разберат".
Доц. Любенов е скептичен, че ще има реални реформи и по думите му деветте месеца са го доказали.
"Основните реформи, които ще сблъскат двата блока, са свързани със съдебната система и антикорупционната политика", уточни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: кабинетГЕРБПП - ДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Никола преди 1 месец
Не знам кокй кого притиска, ама ДБ и ПП се издъниха жестоко
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кабинета и сега си бе политически. Няма такова животно наричано експертен кабинет. Има ли не експертен кабинет. Нещо като антибактериален ***, сякаш другите сапуни са бактериални.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ и Габриел станаха за смях искат отново да превземат всичко и се въртят като пумпали да ни убеждават че ПП ДБ искат власт
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То е ясно че всичките беди идват Герб Мафията не си пуска завзетото Докато се вярва на лъжите на Борисов ще бъде все така
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рекетьора Борисов показа нагледно че не спазва някакви договорки
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Авторът забравя, че без да има право ПП,ДБ състави тотално доминиращ политически кабинет Денков. Право на премиера, при това на първата политическа сила Мария Габриел е, да си избере министри, с които да работи и за които да понесе отговорност, както и партията й ГЕРБ, с чийто мандат се съставя. При това, имаме доказано некомпетентно управление на ПП,ДБ.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И живеят за твоя сметка добре
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не съм на себе си защото от 3 год държава няма това е а на теб като ти харесва да те лъжат и живеят затвор сметка едни шарлатани поздравления
30
0
 
5
 
! Отговори
В ПУБЛИЧЕН ДОМ.. преди 1 месец
....И В ПОЛИТИКАТА. НИКОГА НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ Е ОТДОЛУ И КОЙ ОТГОРЕ....!
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забравихте ли когато Киро купуваше депутати от чалгарите или когато предлагаше на бкп кодове Забравихте ли че Киро управляваше с тях и какво Нищо сега с ГЕРБ пак нищо е и какво сега
28
1
 
8
 
! Отговори
ХоХо преди 1 месец
Брисофф явно не е забравил и не епросил простотията на Киро лъжеца с циркаджийския арест ! Сега е прекарал ПъПъ и Дъй Бъ в ъгъла им гледа сеира как се гърчат. На вчерашната пресконференция бяха толкова жалки , че да се чудиш на претенциите им !
27
0
 
4
 
! Отговори
Мария преди 1 месец
Затворете си мръсните усти бе публични неграмотни фантазьори.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой кои направиха тези протести платени с цената на всичко срутиха държавност срутиха икономика срутиха всичко къде са техните успехи къде в магазин цени невероятни
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 3 год харесва ли животът как живеете като няма правителство няма пари от Европа няма икономика няма държавници
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А как според теб трябва да е държавата 100 % на кого на тези дето 3 год саботират рушат стани да седна на кого на Киро ли на Атанасов ли на Лена ли на Лорер ли на Копейката ли на кого
23
5
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 1 месец
ППДБ кога са управлявали самостоятелно. А да стане нещо добро и винаги ще се изровят разни тошковци, корнелки, а сега е боковци. А да стане нещо хубаво - и прът в колелата.
22
3
 
11
 
! Отговори
до 19 преди 1 месец
90% от държават е на ГЕРБ: общини, РУО, комисии, регулатори, служители в министерствата, МВР. Ако живееш в България щеше да го знаеш. Ако пък наистина си тук, значи не си на себе си.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво да ги възхваляваме ли? За 3 мандата ГЕРБ се подиграха с държавата! Ние станахме по-бедни отколкото когато влязохме в ЕС! Те и ПП-ДБ са същите де, даже по- зле!
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези вкупом искат да загробят държавата с десетки милиарди за чужди интереси, толкова явно.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете да пишете лъжи за ГЕРБ 3 год как е държавата кой управлява