61% от българите са убедени, че нови изобори няма да променят нищо

21% смятат, че ще се задълбочи политическата криза
27 мар 2024 07:00, Нели Христова
280
61% от българите са убедени, че нови изобори няма да променят нищо
Снимка: БГНЕС

За голямото мнозинство от българите нови избори няма да променят нищо. Това показват данните от допитване, проведено от "Галъп" за БНТ.

За 61% няма да се промени нищо, ако отидем на нови избори.

Почти всеки пети или 21% смятат, че предсрочният вот само ще задълбочи политическата криза. Едва 15% са на мнение, че те ще доведат до разрешаване на кризата.

3% са отговорили с не знам.

Президентът Румен Радев ще връчи втори мандат за съставяне на правителство на втората по големина политическа сила в 49-то Народно събрание „Продължаваме промяната-Демократична България“, но с минимален шанс тя да го реализира, предаде репортер на БГНЕС.

След като парламентът гласува край на мандата на Мария Габриел вероятността за сформиране на правителство става все по-малка и по-малка, а предсрочните парламентарни избори се очертават да се проведат с европейските или в близост до тях.

Първият мандат беше връчен 18 март, а на следващия ден Мария Габриел върна изпълнена папка с имената на министрите. Въпреки това съгласие по тях така и не беше постигнато.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се е съгласил с всички искания на своите партньори, включително оставането на Асен Василев, Тодор Тагарев и Румен Радев на постовете, които са заемали, но допълнителното искане за отстраняване на вътрешния министър е преляло чашата на неговото търпение, както и опитите за оказването на натиск, включително по линия на външни фактори. „Много исках да има правителство. До последния момент ПП-ДБ бяха нахални, искаха да узурпират цялата власт. Два пъти Мария Габриел отива и им казва, че счупват всичко… Така официално взехме решение да защитим институциите, хората, демокрацията. Сега ПП-ДБ имат огромен шанс“, заяви Борисов.

ПП-ДБ искат да реализират втория мандат като национален с ГЕРБ. Поканата беше отправена от парламентарната трибуна от Атанас Атанасов, един от лидерите на коалицията ПП-ДБ.

Той заяви, че поста на премиер ще бъде даден на ГЕРБ-СДС. Става дума за взаимноприемлива кандидатура. Министрите ще бъдат досегашните, „доколкото в рамките на преговорите за реализиране на първия мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава, така както се изисква съгласно първоначалните ни взаимни ангажименти за формиране на ротационно управление и в проектоспоразумението“. Структурата на МС съвет също ще се запази. Атанасов уточни, че не става дума за преговори. „Това предложение е израз на готовност да изпълним ангажиментите, които поехме публично преди 9 месеца. Имаме конституционен, политически и граждански дълг да предложим реалистична формула за предотвратяване на нова парламентарна криза и го правим. Дългът към България ни кара да сме отговорни и да използваме и последния шанс, който ни дава Конституцията и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори“, разясняват от ПП-ДБ. В случай че получат отказ, ПП-ДБ ще върнат мандата неизпълнен.

От партията на Борисов официално отговориха на предложението за общ, национален мандат така: „Няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България“.

В отговора си те припомнят цялата хронология на преговорите за ротацията, от която става ясно, че ПП-ДБ са „взривили крехкото равновесие“ и са „потъпкали доверието“, което двете коалиции са се опитали да изградят помежду си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Според Платон демокрацията е на пред-последно място като форма на управление, само над тиранията.Съвременната демокрация обаче има малко общо с пряката атинска демокрация и по скоро е смокинов лист за интереси противоречащи на интересите на управляваните.
255
0
 
1
 
! Отговори
Еххх преди 4 седмици
Триете всички които не вярват на Гълаба ,мошеници и нацисти са Днес бг
254
0
 
3
 
! Отговори
Искаме всички от преди 4 седмици
Парламента да изчезват
253
0
 
1
 
! Отговори
Абе преди 4 седмици
Ще е същото, ама не баш! Дори според измислените прогнози разликата между ГЕРБ и ППДБ ще е вече не 2,а цели 6%! А реално и повече. Понеже нов проект няма да обере изгубените от ППДБ гласове, то те изчезват. И тогава Герб взема около 80 депутати, а ДПС запазва около 40,тоест общо около 120.Ще им трябват само няколко за мнозинство, а те могат лесно да бъдат купени. Тоест, дори ППДБ да участват в следващо управление, ще е при много различни условия.
252
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Че защо да трябва да се променя кой знае какво. Мен ми стига да се кефя как на пedaлите им се изплъзва еврото и Шенген , а Окрайна я дънят братушките и едногласовите нищо да не могат да направят.
251
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Без Борисов нещата ще потръгнат, разберете го.20 год е на власт, попиля държавата, раздели хората, не е никакъв държавник тоя ***. Спрете да гласувате за Герб. СПРЕТЕЕЕ
250
0
 
7
 
! Отговори
Ами според преди 4 седмици
Тая статистика излиза Че 97 процента от Българите не искат никой от настоящия парламент да е в "новия" парламент
249
1
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 седмици
АЙДЕ, ПАК БАЛАМИТЕ ШЕ ИСКАТ "ПРОМЯНА", ТА КИРЕ ДАСЕОСРЕ, АМА ДА СМЪРДИ ЯКО НА ЦЕЛ НАРОД ЗА ГОДИНИ НАПРЕД!
248
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
много лъжете бе
247
2
 
4
 
! Отговори
Нострадамос преди 4 седмици
Звездите ми говорят, че пак ще изпаднем в безкрайна върволица от избори и ще си пребъдем като най-бедната държавица в ЕС. Отникъде взорът надежда не види!!!.....
246
0
 
6
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 4 седмици
Боко хитрува като селски гтарикат! Типичен Бай Ганъо! Мисли си чче все щв му минават селските номера!Вътрешшният министър да е негов да не му разследват кражбите! Както и прокуратурата де!
245
1
 
9
 
! Отговори
DRAGO преди 4 седмици
"Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да бъдат забранени" Марк Твен
244
1
 
11
 
! Отговори
хараКиро преди 4 седмици
Тази информация на Кирчо бащаму ли ви я даде? ПП-ДБ е редно изобщо да не са в парламента следващите избори. Предадоха си избирателите, так, че да замнават при другите, които са и стория вече.
243
1
 
6
 
! Отговори
брун преди 4 седмици
сглобката няма да влезе в парламента, а в затвора
242
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кирчо да не е плащал пак за "изследвания". Молбите и изследванията в парламента се материализират и във медийна пропаганда - няма смисъл от избори, това е недемократично, дайте да забраним изборите... Демократите много мразят демокрацията ако не са във властта.
241
5
 
0
 
! Отговори
Тенгри кан преди 4 седмици
Проблема на българите, е, че и да избират и да не избират, създаденото от тях е преходно, няма дълъг живот. Мъртвородено е. Това го казах, преди едно 10 години - административната сила, която дава власт на избираните от вас, субекти съм я отнел и скрил и че България е Собственост на Тангра, Тя, дори не е на българите, които днес са се отвъргнали от себе си и са всичко друго, но не и българи!
240
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ходете на участвате в "Ала-балата" на Киро. Честито да ви е.
239
1
 
7
 
! Отговори
Политкоректен преди 4 седмици
Ако погледнем резултатите от последните 5-6 избори ще забележим, че горното твърдение е тотално невярно: всеки път резултатите бяха различни и всеки път имаше изненади. Е, нямаше нов месия, който да спечели 60% от гласовете и старите партии не паднаха по-малко от твърдите си електорати. Но в момента такава е картинката в обществото.
238
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Измислените ви статистики и прогнози....часа не можете да познаете колко е ! Никой не ви вярва вече !
237
2
 
12
 
! Отговори
Атмаджа преди 4 седмици
Вашите стъкмистики не ни интересуват.Отиваме на избори.