Васил Велев с оценка: За 9 месеца влошихме бизнес средата

Заменихме реалните реформи с ПР на реформите, смята председателят на АИКБ
Обновена: 27 мар 2024 21:19 | 27 мар 2024 21:09, Красимир Ангелов
16
Васил Велев с оценка: За 9 месеца влошихме бизнес средата

"Днес правителството е взело решение да поеме дълга на "Топлофикация София" на стойност 1,6 млрд. Част от тази сума ще въведат във Фонда за сигурност на електроенергийната система, с което ще предотвратят въвеждането отново на такса "Задължение към обществото". Вероятно дългът е по-малък - 720 млн. е сумата, която трябва да се върне. За жалост това далеч не е единственият проблем. Ние за тези 9 месеца влошихме бизнес средата и като резултат на всичко това отчитаме дъно в инвестициите. Заменихме реалните реформи с ПР на реформите. На прага сме от ново отлагане на влизане в Еврозоната", коментира председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

Той смята, че няма да е възможно да приемем еврото на 1 януари следващата година и ще има отлагане.

"Никой не се ангажира вече с дата 1 януари 2025 година за приемане на еврото. Пътят не е увеличаване на данъците, а извършване на реформи и един по-балансиран бюджет. Причините са много по-дълбоки, те са от липсата на реформи, забавяне на икономиката, преминаване от ръст към спад в индустрията. Имаме и срив на експорта, януари е паднал с 15% надолу и няма напредък в нито една реформа. В пенсионната система също даваме назад, няма административна реформа, образователна система също, имаме загубени 70 000 работни места в последното тримесечие", каза Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Зелената сделка в микс с разменените санкции доведе до деиндустриализация на Европа. И тогава предложихме мерки, които бяха пропуснати. И сега имаме неизпълнение на националните приоритети. Непълен Шенген, без ясна дата за сухопътен Шенген, ново отлагане на Еврозоната. Всяка следваща прогноза за ръст е надолу, за инвестициите през 2023 г. ние имаме дъно, имаме един пиар за това как били нараснали чуждестранните инвестиции", заяви гостът.

Планът за възстановяване също се забави - трябваше да го получим януари месец.

"Кабинетът беше записал до края на годината да се съфинансират 98 млн. лв. в наддоговаряне на технологична модернизация за малки и средни предприятия. Тези 98 млн. са до 50% от цялата сума. 200 млн. можеха вече да са финансирани. Вместо да си изпълни това обещание кабинетът, тези пари бяха кdнселирани и върнати в Механизма за възстановяване на устойчивост. И сега ще бъдат загубени, защото са пренасочени към други дейности", допълни Велев.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Васил ВелевBulgaria ON AIR
Още от ЕС
Над 500 млн. евро годишно плащаме за превалутиране от лев в евро
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Жълтопаветните преди 4 седмици
Евро&ге*йзери са обикновени мошеници и крадци. Ококорения тр&аверс се отчита на албанеца Елвин Гури,който се отчита на Дейвид Петреъс от ЦРУ. 9 млрд. изчезнаха от хазната още при първото управление на ППДБ с които ококорения се е разплатил на албанеца. Още 7-8млрд липсват от сегашното управление, за което Боко не е получил процент както са му обещали и сега разваля далаверата с общото правителство. Ще видим как ще се развият нещата, може да има Трактора 2
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ти създаваш проблемите
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На Червеното очилато комунистче и вълната му пречи,най вероятно тя е причината за предстоящите съкращения във феодалната му собственост М+С Хидравлик?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За туй червеното бичме угодия няма, на защо се вдигало минималното заплащане,защо се вдигали майчинските,защо висшето образование щяло да плаща от държавата,ами другарю Велев,България е член на ЕС и това означава че доходите трябва да са съпоставими с европейските,щом на теб не ти е изгодно да правиш бизнес в Европа и България,кеф ти Сомалия,Еритрея или пък Афганистан,вземаш си,Бизнеса,Дирмите и Машините и отиваш да правиш пачка там!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бизнесът и то големия иска стабилно управление без сътресения, противоречия и тълкования в законите, за да знае, че каквото инвестира, няма да е застрашено поне5-6 г. Това го нямаме от години, не от 9 месеца.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Къв е тоз плешарник - ква фабрика има ? :)))
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Разбирам го този Велев. Милиционерите и ДС трябва да се подържаме.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
само разбрах че Държавата ще плати дълговете на Софийската топлофикация!!! Значи ние простите селяни ще плащаме със данъците си топлото на Софиянците щото те били бедни.Тва правителство в оставка доста пара раздава напоследък. Има ли някакъв контрол за това?
5
2
 
8
 
! Отговори
Спасов преди 4 седмици
Има само един ''бизнесмен''... Пеевски и той основно краде чужда собственост. Друг бизнес в България няма.
4
2
 
3
 
! Отговори
Джо преди 4 седмици
Това мюре Велев... не е създал едно работно място. Назначен е в някаква измислена организация от Путин. Същото важи и за Янка Такева.
3
0
 
4
 
! Отговори
мафия бг преди 4 седмици
Икономика няма, бизнес има."Държавата" на мъжкарите.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не забравяйте че тоя пищеше как 350 лв заплата са невъзможни суми..
1
0
 
5
 
! Отговори
мафия бг преди 4 седмици
Иконимка няма, но има бизнесмени.