Какво следва, ако всички кандидат-премиери за служебен кабинет откажат?

Доц. Христо Христев: Разпоредбата не предписва правило за поведение
28 мар 2024 15:48, Анисия Иванова
116
Какво следва, ако всички кандидат-премиери за служебен кабинет откажат?
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се каже дали сме пред конституционна криза, каза пред БНР доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в СУ. "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното правителство. Проблемът ще дойде, ако всички те откажат. Тогава разпоредбата не предписва правило за поведение", обясни юристът.

Той припомни, че формирането и работата на служебното правителство "бяха използвани като основен фактор в политическия процес и предизборната кампания".

"Аз не бих нарекъл излъчваните през мандата на господин Радев правителства деполитизирани. Нека да не се правят на светци субекти в политическия процес, които имат своя принос да стигнем дотук. Направените изменения обаче са донякъде недомислени. От друга страна  е факт, че начинът, по който беше използван института на служебното правителство в периода, в който господин Радев имаше възможност да формира такива, породи основателни опасения, че се обръща с хастара наопаки конституционната дреха на служебното правителство и се подменя установения модел на парламентарна република".

Това, че беше сформирано правителство за определен период от време, не може да пречупи тенденцията на дълбока политическа криза, в каквато се намираме от години, отбеляза Христев.

"Проблемът не е толкова правен, колкото политически и в по-широк план – проблем на състоянието на демократичната култура и традиции в българското общество. Основната причина за това е тоталната корупция, обладала българската политическа институционална система".

Независимо от гласуваните изменения в Конституцията, за да има шанс да се осъществи нова фаза на съдебната реформа, е необходимо да бъде приет нов Закон за съдебната власт, подчерта още той.

Това, което наблюдавахме и в хода на преговорите за извършване на ротация, и през изминалите девет месеца, е далеч от културата, основана на принципи и ясни правила, посочи Христев.

"ГЕРБ донякъде целенасочено истеризира обстановката, но не съм убеден доколко и другата страна -ПП-ДБ, също е направила всичко, което е необходимо за нормални политически отношения. В цялата ситуация на надвикване и надговаряне е трудно да се ориентираме, но очевидно отиваме към избори", убеден е той.

Според него ПП и ДБ не са в изгодна позиция.

"Те се състояха като политически субекти с основна претенция, че ще осъществат промяна на статуквото и ще намерят изход на политическата криза. Когато управляваш с абсолютния антипод на тази позиция и кауза, отивайкии към следващи издбори, не си в изгодна позиция. Гражданите, които са подкрепили ПП-ДБ, са по-различен тип избиратели, поради което ми се струва ,че основният губещ ще бъде ПП-ДБ. Питам се каква беше стратегията и тактиката на целия този процес през изминалите девет месеца, ако трябва да стигнем дотук", каза още Христев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога в Бг някой е вземал ПРАВИЛНИТЕ решения , за каквото и да било , защото аз нямам спомени !?
41
5
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Отказват,защото са заедно. Затова отказват. Няма нито един Българин сред тях. Затова отказват. Защото всички са в услуга на последната крепост на ислямо-съветската цел. Затова са като роботи в една крачка. Искат да оженят ДПС и Възраждане. Ще издам една тайна обаче ! Не могат да имат деца,тъй-кат са безплодни и бракът им е индустриален проблем. Затова са бракувани е преди брака. Долу Възраждане на турчинът Коста Костадакис! Да живее Ашкеназката Българо-Израелска Държава Келто-Викингска!
40
9
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Трябваше да променят Конституцията като в другите държави, например в Германия, правителството в оставка да управлява до новите избори!!! Какви са тези служебни кабинети за 2-3 месеца без контрол и отговорност?! Докато разберат от късе се влиза, как функционира всичко и са чао, само безобразията оставят на следващите!
39
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Умниците" от ПП-ДБ сътвориха невъобразима каша!!! НИКАКВА ВЛАСТ ПОВЕЧЕ ЗА ТЕЗИ ШАРЛАТАНИ!!!!
38
4
 
4
 
! Отговори
Възраждане преди 1 месец
Време е за монархия!
37
3
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Отказват,защото са заедно. Затова отказват. Няма нито един Българин сред тях. Затова отказват. Защото всички са в услуга на последната крепост на ислямо-съветската цел. Затова са като роботи в една крачка. Искат да оженят ДПС и Възраждане. Ще издам една тайна обаче ! Не могат да имат деца,тъй-кат са безплодни и бракът им е индустриален проблем. Затова са бракувани е преди брака. Долу Възраждане на турчинът Коста Костадакис! Да живее Ашкеназката Българо-Изрселска Държава Келто-Викингска!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То какво нормално са измислили, че за служебен Премиер! Да бутаме часовника напред ли! Да караме лятото на фарове, или да си плащаме водата от кладенеца в двора на село?
35
2
 
0
 
! Отговори
Неподкрепящ лъжата преди 1 месец
До За ЕС и НАТО. Прав сте, но за съжаление нямат много политически опит, в комбинация с натиска от всички партии и обществото те се пречупват и правят още повече грешки. Като вземете предвид 12 годишна гнила структура където са настанеи и притисната хора от работник до управител и всички са със семейства, те избират себе си пред останалите. Но къде гледат всички останали хора,не мога да разбера, едните крадяха 12 години, и даваха на себи си, другите поне дават и правят реформи
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президента да предложи Копейкин, та се приключва с тая държава
33
9
 
4
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 1 месец
Много е лесно. Кабинета в оставка остава като слъжебен кабинет до избирането на нов кабинет.. Елементарно е. Невиждам защо се всява паника. Кабинета на Академик Денков си върши перфектно работата и министрите са с голям опит в управлението на държавата.
32
0
 
4
 
! Отговори
До простия Киро преди 1 месец
А кой ги гласува!
31
1
 
3
 
! Отговори
Неподкрепящ лъжата преди 1 месец
До От хоратаОбяснявам, защото 60 % от пенсионерите го подкрепят, защото така са правили 12 години, а те не обичат промени, малцинствата по един или друг начин са зад него, както и маса хора, с техните семейства, роднини, деца и приятели са набутани тук и там и се страхуват за службата. Разбирам ги, но от друга страна те разбират ли ученолюбивия, трудолубив и честен българим, защото го ощетяват всеки ден по пряк или косвен начин. Дани имат очи да погледнат децата си и да успеят да им обяснят.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Републиката е на изчерпване. Никой ли не го вижда!?
29
2
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 месец
МИСЛЯ Че ПРАВИТЕЛсТВОТО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПУСНЕ, А ДА ОСТАНАТ САМО НС И ЦИК ДО ИЗБОРИТЕ. РЕШенията да се изпълняват направо, без министрите, от по- долу стоящите. Не знам дали е възможно. ;)))? Но при всичко останало ще има политическа намеса.
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 25, това не е конкурс за красота, никой не пита Радев кого харесва и кого не харесва! Каквото пише в Конституцията (основния закон на страната) това става!
27
1
 
10
 
! Отговори
До 23 преди 1 месец
Няма какво да го връщат, той и сега е премиер, но в оставка. Въпросът е дали е законно той да организира изборите след като това е работа на служебния кабинет?
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След ПП следва ОО / Отиваме на Островите /!
25
2
 
13
 
! Отговори
От хората преди 1 месец
Никой не коментира това:ако Радев не харесва никого от кандидатите ,тогава. Защо никой не посочва истинския виновник,този който разиграва всички .Всички мълчат,като стадо сме.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами остава си сегашното правителство, така че Боко ще намери начин да НЕ откажат
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Връща Денку и Гербиел до изборите.