Радев избира между 9 за служебен премиер: Кои са те?

Почти всички от тях са ярки политически фигури
28 мар 2024 14:00, Красимир Ангелов
117
Радев избира между 9 за служебен премиер: Кои са те?
Снимка: БГНЕС

България отива на предсрочни парламентарни избори, след като и третият мандат, който тази сутрин бе връчен на ИТН, няма да бъде реализиран.

Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности, независимо дали ги одобрява, или не.

Изборът на служебен премиер е сведен до председателя на Народното събрание, председателя на Сметната палата или заместниците му, управителя и подуправителите на БНБ, омбудсмана или заместниците му.

Ето кои са те:

Председател на 49 Народно събрание е Росен Желязков, който беше предложен на този пост от най-голямата политическа сила ГЕРБ. Желязков е един от ветераните в българската политика, бил е депутат в 5 парламента. Той е юрист по образование, неговата обществена кариера стартира на местно ниво в края на 90-те години на миналия век, като в периода от 2003 до 2009 г. е секретар на Столична община.

В първото правителство на Бойко Борисов Желязков е главен секретар на Министерски съвет от 2009 до 2013 г. След това е ръководител на Агенцията за електронно управления и Комисията за регулиране на съобщенията. През 2018 г. става министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и запазва своя пост до края на управлението на третото правителство на Борисов през април 2021 г.

На 19 април 2023 г. е избран за председател на 49 Народно събрание със 136 гласа на депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН. Първоначално се предвижда ротацията между него и Никола Минчев от ПП-ДБ да стане на три месеца, но впоследствие е решено тя да се осъществи едновременно с ротацията на акад. Николай Денков с Мария Габриел след 9 месеца управление. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ така и не успяха да постигнат съгласие за общо правителство за следващите девет месеца с премиер Габриел. Самият Борисов обяви днес, че няма да позволи Желязков да бъде служебен премиер.

Председателят на Сметната палата е Димитър Главчев, който бе назначен на този пост на 28 юли 2023 г. с решение на 49 Народно събрание. Той е икономист по образование и едно от знаковите лица на партия ГЕРБ, с която влиза в политиката като депутат още през 2009 г.

Главчев участва в работата на редица комисии, включително заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, докато е народен представител в 6 парламента. Той е и председател на 44 НС от 19 април 2017 до 17 ноември 2017 г. Главчев взема решението да се оттегли от заемания пост след напрежение, възникнало след прочитане на декларация от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова и нейното последвало отстраняване от зала.

Управителят на БНБ Димитър Радев е един от най-уважаваните български финансисти. Той е заместник-министър на финансите в шест последователни правителства. От 15 юли 2015 г. е начело на националната банка, като на 18 юли 2023 г. е преизбран за втори шестгодишен мандат. В момента той е плътно ангажиран с реализацията на една от най-важните задачи пред страната – приемането в еврозоната от януари 2025 г., с което ще бъде завършена евроинтеграцията на България. За да стане премиер, той ще трябва да подаде оставка като управител на БНБ, което в този важен момент изглежда изключително малко вероятно.

Омбудсманът Диана Ковачева
, която на 24 януари тази година беше избрана за български съдия в ЕСПЧ с 9-годишен мандат на мястото на Йонко Грозев, влиза в политиката от неправителствения сектор. От 2002 г. тя е председател на НПО „Прозрачност без граници“, а след избирането на Маргарита Попова за вицепрезидент, оглавява министерството на правосъдието по време на първия кабинет на Бойко Борисов.

През 2016 г. е избрана от 43 НС за заместник-омбудсман, а на 21 май 2020 г. става 4-ти национален омбудсман.

Нейният заместник Елена Чернева-Маркова, която също е сред потенциалните премиери, подаде оставка изненадващо. Това стана ясно на 27 март, в деня, в който беше връчен и върнат втория мандат от ПП-ДБ. По думите на президента Румен Радев, тя е единствената, която не може директно да бъде свързвана с определена партия с оглед своето минало.

Другите възможни кандидати за служебен премиер, от които президентът може да избира, са заместниците на Главчев и Радев в СП и БНБ.

В Сметната палата това са съответно Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. И двамата са възпитаници на Стопанската академия в Свищов, и двамата са избрани за заместник-председатели от парламента през 2015 г.

Димитър Радев има трима подуправители на БНБ. Това са Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков.

Андрей Гюров
е едно от знаковите лица на „Продължаваме промяната“. Той е народен представител в три парламента, председател на парламентарната група на ПП. На 26 юли 2023 г. е избран за подуправител на БНБ, направление „Емисионно“.

Петър Чобанов
е доктор по финанси, преподавател в УНСС. Той е министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски от 2013 до 2014 г., а след това е народен представител от ДПС в няколко парламента. Избран за подуправител на 26 юли, ръководител на управление „Банково“.

Радослав Миленков е избран за подуправител през 2019 г., дълги години работи в банковия сектор на различни позиции. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от Политика
Мария Габриел: Нека да запазим добрия тон и по време на кампанията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
КС кога трябва да се произнесе за промените в Конституцията?
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Радев нищо не избира. Избира ББ благодарение на ПП.
84
0
 
3
 
! Отговори
карибско питие преди 4 седмици
Г-н Радев предложете Желязков или Главчев. Все пак Петков и Иванов направиха тези промени в конституциоята, като ни убеждаваха, че това е върховенство на правото. От друга страна Борисов ви обвинява за това, че му се противопоствихте, за да защитите интересите на България. Така ще дадете възможност да покаже колко е справедлив и мисли за България. Нека организира тези избори. Аз мисля, че на тези избори ще гласуват не повече от 20-25%. Крах на политико орлигархичният модел на *** лъжци.
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 68Запиши от сега за Лада ,че да можеш да си я получиш след има -няма десет години.Ако Китай не е овладял дотогава Русия.Ама какъв кеф а,вместо Ауди да караш китайска кола.хахахха
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много се кефя на празидентчето.Как се нерви само.А забрави ,че той докара тия *** и ги направи министри,Ама как само го извозиха.хахахахаНяма ненаказано добро и зло.
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В списъка на "Повредата" на Киро, Боко и Пеевски трябваше да бъдат и Зеленски, Тръмп, Ердоган и Урсула. Те нямаше да откажат.
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До НАЛИ ГЕРБ КРАДЯХА? 30те милиарда са на Боко в чекмеджето.
79
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мечтата на резидента - вечното служебно правителство.
78
3
 
5
 
! Отговори
НАЛИ ГЕРБ КРАДЯХА? преди 4 седмици
3 ГОДИНИ ПО 10 МИЛИАРДА ПРАВИ 30 МИЛИАРДА, КЪДЕ СА? ДВА ТУНЕЛА, ТРИ МОСТА, ЧЕТИРИ МАГИСТРАЛИ?
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бате бате много се лъжеш че са ни опоскали. Има още ресурси и кредити да вземат та да ни заробят до девето коляно поне.
76
4
 
1
 
! Отговори
ФААТМАКА преди 4 седмици
ИЗБИРАМ ГЪЛЪБ ДОНЕВ.
75
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
След разпада на ЕС България минава към Турция, и там българите ще живеят по-добре.
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Интересно, какво става, ако никой не се навие. Насила хубост не става.
73
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
С български боеприпаси ВСУ стреля по българи в Херсонска област.
72
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
След провала на НАТО в Украйна ЕС се разпада.
71
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дотук само служебните кабинети са вършили някаква работа. По-добре така да я караме.
70
2
 
1
 
! Отговори
ТОШКО ТОДОРОВ преди 4 седмици
ЗАПОМНЕТЕ ТОВА ИМЕ.
69
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен.. 76..още днес можеш да излезеш и да заминеш към БРИКС... Никой не ти пречи...да не си забравиш у.шанката, че в Сибир още е зима
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Радев избира от гнуснното меню на Повредата.
67
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не бих казал, че съм фен на Възраждане, но Костадинов е прав за НАТО - трябва да излезем от НАТО преди да се разпадне, защото така след разпада на ЕС ще имаме по-силни позиции когато кандидатстваме в БРИКС и в евразийските икономически и военни структури.