Посолството на САЩ разочаровано, че няма кабинет

НАТО е чадър на сигурност за България, каза посланик Кенет Мертен
29 мар 2024 16:58, Александър Попов
311
Посолството на САЩ разочаровано, че няма кабинет
Кенет Мертен. Снимка: БГНЕС

България е значима страна в НАТО и страна с принос за Алианса. А на свой ред членството допринася за сигурността на страната и открива възможности пред нея. Това е чадър на сигурност за България, заяви Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, в рамките на бизнес – обяд по повод 20-ата годишнина от присъединяването на  България в НАТО. Темата на срещата беше "България през 2024: перспективи и предизвикателства - бъдещето на Европа и издръжливост на трансатлантическото партньорство". Участие в срещата взе и президентът на Република България Росен Плевнелиев (2012 – 2017).  

Акцентът в изказването на Мертен бяха взаимоотношенията на САЩ с България.

“Работата ми като посланик е да гледам в бъдещето в отношенията на САЩ с България. И за да сме готови за бъдещето, от съществено значение е да познаваме миналото – не само от лошите му, но и от добрите му страни", отбеляза посланикът.

По думите на Мертен е важно да се види какъв път е извървян от България през последните 30 години.

“Да, днес България е изправена пред предизвикателства, но при всяка страна е така“, каза той. “България постигна невероятен напредък през последните 30 години – икономически напредък, напредък в демокрацията. Днес е важен ден. Днес ние честваме 20 години от присъединяването на България към НАТО – това е невероятно постижение за България“, допълни посланикът.

Кенет Мертен обърна внимание в речта си на темата за корупцията, за политическата ситуация в страната и даде оценка за свършеното през последните девет месеца. Макар, според него, да предстои още много работа по линия на противодействието на корупцията, той изтъкна и напредъка на България в това направление, обръщайки внимание, че това е валиден проблем за всички страни.

“Бях доволен да видя предприетите в последно време усилия и съм убеден, че през следващите от 5 до 10 години ще се направят още много стъпки в тази посока,“ посочи посланикът. Той даде пример с темата за изготвянето на механизъм в България за скрининг на инвестициите. Тази тема беше централна във вчерашния открит форум на Центъра за изследване на демокрацията, част от който беше и посланик Мертен.

“Разочаровани сме от провалените усилия за съставяне на правителство. Не е наша работа да се месим в тези дискусии, насърчавахме открито участниците да работят заедно за добри резултати и сме много доволни от постигнатото през последните девет месеца. Надяваме се, че ще има продължение, веднага щом се формира правителство след изборите“, каза посланик Мертен за политическата ситуация в България.

Няма основание да не бъдем оптимисти за България, посочи той. Институциите ще продължат да работят, България ще продължи да бъде член на ЕС, ще продължава да е страна с принос към НАТО, България ще продължи да играе ролята си в тази част на света – в Югоизточна Европа, с което се откриват огромни възможности някой ден всички страни тук да бъдат партньори в ЕС, заяви Мертен.

“Оптимист съм за това, което предстои пред България. Има предизвикателства, но съм убеден, че макар да не са лесни, ще бъдат решени и така България ще продължи по пътя си напред,“, заяви Мертен . Той припомни и посещението на първата от много години насам американска бизнес делегация в България от миналия ноември. /БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още по темата: Кенет Мертен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
3
 
13
 
! Отговори
Славка преди 1 месец
Свободно на ул."Козяк",както е тръгнало,ще приберем Джо Байгъна в България!То и без това ФАЩ е твърде голяма за възможностите му!Не се коркайте,идва зимата на недоволствата!
238
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Протестирам срещу този " посланик"! Грубо Вмешателство във вътрешните работи на РБЪЛГАРИЯ! Защо няма мнения и на други посланици?
237
2
 
24
 
! Отговори
Митака преди 1 месец
Намерете си други актьори . Тези Кирчовци и Кокорчовци заедно с не много умния слогинаш от ДБ .Не стават дори за циркови палячовци . Българите сме интелигентна нация . Не може с бананови обелки да ни овладеете. Да бяхте вложили солидни инвестиции . Да бяхте свалили визите и когато българите видят и осъзнаят че сте доброжелатели ще станат ваши приятели .
236
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ние сме разочаровани от вашите протежета Простичкото Кире и Асенчо Опуленият,ама ей на,изтърпяхме две години!
235
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ще те отзовават,за не добре свършена работа а пък Галка направо ще я шкартират!
234
2
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Никой не е постигнал толкова, българите да намразят Щатите ,като Мустафътъ и и Мертена, след като ни натресоха Шарлатаните! Величайша глупост беше да си въобразяват, че с комунистически преврат/Радев/, ще наложат американско влияние! Да си прибират измамниците,че дълго време ще им плащаме вересиите!
233
0
 
23
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Като,са разочаровани,да си ходят,не ни трябват А видяхте ли концерта,по случай 20 г.България в НАТО ,трагедия,50-60 човека,истински евроатлантизъм,столовете на гостите празни,жалка картинка.
232
0
 
19
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Тия не им излезнаха сметките...май някой беше казал ,,тоя народ е луд,тука няма да ни е лесно;;!!!
231
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се месят но насърчават и притичват при президента да си дават мнението , това ако не е намеса как да го наречем ? Наглост и лицемерие !Не можем да вярваме на този ...
230
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПРИБЕРЕТЕ СИ ТРОЯНСКИТЕ КОНЕ- КИРИЛ, АСЕН, ЛОРЕР!
229
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докога ще се съобразяваме с тия? По СССР не ни поучаваха така. Ужасно е вече.
228
1
 
20
 
! Отговори
Карварите преди 1 месец
Да си гледат собствения обор!
227
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зад партийте, които не се сработиха седят милиони избиратели. Не забравяите, че някои обещаха да раздават пари на пенсионерите. Социалните обещания докарват мошеници на власт, които се карат за парчета от баницата. Който иска много държава така му се пада. Когато във Великобритания затваряха въглищните рудници, 6 месеца миньорите стачкуваха. Имаше самоубийства, но Маргарет Тачър не се огъна. Нискокалореичните въглища от Марица едва плащат тока на багерите.
226
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ко *** е*е мен какво било посолството???? Посолството на Танзания ко мисли по въпроса?
225
1
 
19
 
! Отговори
До 212 преди 1 месец
До Анонимен Да, крайно време е да включат Асен Василев и компания в списъка Магнитски!
224
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко бе Мерченчо , друго ще си слобкаш , още по уродливо , теб те бива .
223
2
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Ако Кенет Мартен сега е разочарован - след новите изборни резултати да не опъне търнаците...
222
4
 
24
 
! Отговори
Мосю Благолаж преди 1 месец
до 227 ; - Как няма да е умислен чичака - проектът им "Кирчо и Кокорчо" се провали с гръм и трясък ! Сега кой ще изпира наМагнитените ...
221
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ме интересуват САЩ нито Русия,нито Турция!!!!!!!!!Аз съм Българин!Обичам Отечеството си!Клетва съм дал,ако някой ни нападне отивам!!!!!!!!!!!!!!
220
4
 
20
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Мертен, ти нагли саксе;))) Еми тва ви е матриала ве;))) в България;))) Аз, кво ви казах преди ве, английски мушмороци? Хм? В България, няма материал за вашите геополитически амбиция, това не са поколенията, които СССР ползваше, това е отпадъчният продукт на тези поколения. Факта, че разчитате на Роската Плевнелиев, Бойко и Доган е повече от показателен;)))