Стоил Цицелков: Трябва нова концепция за гласуване

Не били изключени промени в ИК в последния момент
1 апр 2024 15:33, Инна Ангелова
11
Стоил Цицелков: Трябва нова концепция за гласуване
Снимка: БГНЕС

Предстоящите избори, независимо дали ще са само европейски или и парламентарни, ще са трудни, защото има много кръпки в Изборния кодекс, няма ефективна разяснителна кампания, както и одит на технологиите за гласуване - с машина или харитя. За това предупреди експертът по изборни въпроси, член на Обществения съвет на ЦИК и представител на Обединение за честни избори Стоил Цицелков.

„Имаме нужда от изцяло нова концепция на гласуване. Сега сме с Изборен кодекс с над 20 кръпки и традиционно се променя. Страхувам се, че и сега може да видим промени в последния момент. Тези методологически указания на ЦИК традиционно ги публикуват в петък преди изборния ден. Има много неща, които могат да се направят, има достатъчно време и не виждам да се правят. Говоря за отговорността. На камерите виждаме дописване и като общество още не знаем, а и никой не ни показва, кой е поръчителят, кой е изпълнителят и каква отговорност носят“, коментира Стоил Цицелков.

Той каза, че за да може избирателя да има доверие в технологиите, е необходимо да се направи сериозен одит на начина на гласуване.

Относно избори 2 в 1 или на различни дати Цицелков коментира, че всеки вариант има добри и лоши аспекти.

"Най-общо, ако са отделно ще даде на българите възможност да гласуват за много важните избори за ЕП, защото нашият парламент няма дълъг живот – 6-ти избори за 3 години. А за ЕП е важно, защото тези хора с високите заплати, които изпращаме на удобни меките кресла в Брюксел и понякога да им берем срама, те ще бъдат целия мандат в ЕП. Това са важни избори, които ние пропускаме да проспим в 2 в 1. Все пак обаче, ако са в 2 в 1 ще вдигне активността за европейските изборите – 9 юни", коментира Цицелков.

Пред БНР експертът допълни, че ако изборите са 2 в 1, то европейските няма да са на днвен ред и “ще отидем на избори, мотивирани от нашите вътрешни малки дребнотемия, заяждания на политическите централи и няма да видим голямата картина, от която България е част".

“ Не позволявайте да ви разказват, че трябва да са 2 в 1, за да спестим едни пари. Ако ще и 100 пъти да отидем на избори, но да минем през пречистване, да назначим хора, които обещават неща и ги изпълняват. Това зависи от нашата памет, каква отговорност търсим и колко сме склонни да им прощаваме", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: изборивот2 в 1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според мен членовете на избирателата комисия трябва да са значително по-малко. Плащат им прекалено много и на всичкото отгоре все са неточни, че и злоупотребяват. В софия, където уж могат да скалъпят комисии о хора с образование, били изчезнали много флашки, други били рзменени, отделно всчкакви своеволия в броене и вписване. Защо никой не носи наказателна отговорност за факшификация на документи? Трябва да е класифицирано като документна измама. Само връзкари и далавераджии в комисиите.
9
0
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 месец
НЕ ИМ ОТНЕМАЙТЕНА ПП И ДБ МАШИНКИТЕ.,ЗАЩОТО Е МНОГО ВЕРОТНО ВСЧКИ ДА С ИЗНЕНАДТ ОТ ИСТИНАТА, ЧЕ ЦАРЯТ Е ГОЛ,ТОЛКОВА ГОЛА ВОДА И МИЖАВИ ЩЕ СА ИЗБОРНИТЕ ИМ РЕЗУЛТАТИ,БЕЗ ЛЮБЕЗНООТОСЪДЕЙСТВИЕ НА КОДОВЕТЕ НА МАДУРКИТИЕ.ВСИЧКО Е УМРЯЛО И МИСЛЯ ТЕ ЩЕ ДОВЪРШАТ И НАС И ВСИЧКО.БОГ ДА ПРОСТИ БЪЛГАРИЯ,ЗАМИНАСИ
8
1
 
4
 
! Отговори
Експерт преди 1 месец
Кой ги обявява тези експерти някой знае ли? Явяват се да заемат медийно време, и като започнат да раздават акъл, ум да ти зайде...Кой е пък тоя дето говори така за парламентарните избори, че не били важни!?
7
2
 
9
 
! Отговори
Гласоподавател преди 1 месец
Добре ще бъде, ако са на различни дати! Това са различни избори с различни цели и послания! Не трябва да се скъпим, защото сиромахомилството ще ни изиграе лоша шега. По-добре да дадем допълнително 100 млн. лв. за избори, отколкото същите тези пари, че и повече, да отидат в джобовете на разни тарикати и крадливи политици. За ИК - наистина е пълна боза, но не виждам в сегашното, а и в следващите, НС компетентни юристи, които да сътворят нещо читаво.
6
1
 
4
 
! Отговори
Активист преди 1 месец
Явява се само един кандидат и се гласува задължително и все тъй демократично
5
6
 
5
 
! Отговори
Русофил жълтокнижник преди 1 месец
Крайно време е да върнат цветните бюлетини, защото не съм гласувал откакто махнаха червената бюлетина, че да не объркам нещо, пък и ме е страх да не ми се смеят
4
2
 
5
 
! Отговори
Готово! преди 1 месец
Ето ви една безплатна. Направете изборите задължителни, но ги направете и неанонимни. Така и така ще са електронни, да може всеки да провери гласа му дали е отчетен правилно. Накрая смятат се колко е процентното съотношение на "не подкрепям никой" и се освобождават толкова места в НС. Да се улесни допускането на независими кандидати до избори. Мисля, че това е решението.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да върнат цара , той ще се опита да ни оправи за 800 дни !
2
1
 
9
 
! Отговори
4 преди 1 месец
Демокрацията няма цена и всички стойности са допустими, за да се стигне до иситнска демокрация,а не както е сега-псвдодемокрация ,избор на бандити и мутри!
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва нов "месия" да излъже хората.