Проблемите пред туризма – малък бюджет, остарели закони

Секторът отново щял бъде на опашката и при служебната власт
21
Проблемите пред туризма – малък бюджет, остарели закони
Снимка: БГНЕС

Туристическият бранш иска Мартин Захариев за ресорен министър.

"Не съм получил от "тихия фронт". Не знам какво става там, но доверието се доказва, не се купува. Не знам какви са критериите, по които Главчев избира. За последните 10 години съм сменил петима министри, а с шестия не се видях нито веднъж очи в очи. Това никога не се е случвало - да не поканиш на среща организацията, която представлява най-големите инвеститори в туризма и зад която стоят ефективни 10-15 млрд. лв., които хората могат да видят и пипнат с ръцете си всеки ден, това е смешно. Това ще са още два или 5 пропилени месеца в сектор "Туризъм", който изглежда болен. Българската конкурентоспособност на картата на източноевропейския туризъм е разколебана, загубихме много от конкурентните си предимства", каза зам.-председателят на Националния борд по туризъм в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му съседни държави "летят със 100 км/ч.", а ние сме "на ръчна спирачка от много време".
"Тази криза се задълбочава. Нерешаването на проблемите на българския туризъм, остарялото и изключително неадекватно пост-Ковид туристическо законодателство е голяма пречка. За 10 месеца управление Министерството на туризъма не произведе една запетайка законодателна инициатива. Ние настояваме за десетки реформи, замитани под килима десетилетия наред", допълни Мартин Захариев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Служителите в сектор "Туризъм" са над 300 000 души, а 26 000 предприятия са в сектор "Хотелиерство".
"Някой трябва да ги генерира тези законодателни проблеми. Първо да ги измисли, да има визионерски подход, кураж да ги наложи, кураж да ги съгласува със сектора, кураж да ги прекара пред парламентарната процедура, юридическа експертиза да ги напише и мислене, което отговаря на световните стандарти за един сектор, който след Ковид-19 се промени драстично", коментира зам.-председателят на Националния борд по туризъм.
Той е на мнение, че Министерството на туризма е разменна монета на търговията между т.нар. ресурсни и силови министерства.

"При 200 млрд. лв. БВП бюджетът на това най-бедно министерство е 14 промила на сектор, който генерира между 8-10% със свързаните индустрии от тези 200 млрд. лв. Ако са 10% - това са 20 млрд. Този сектор има този капацитет, неговият бюджет е 28 млн. лв. Националната кампания на България е 10 млн. евро срещу 400 млн. на Турция и срещу 300 млн. на Гърция. Само по ПВУ Румъния задели 100 млн. евро", поясни Мартин Захариев.
Той е категоричен, че сектор "Туризъм" отново ще бъде на опашката.

"Абсолютна нула за дигитален маркетинг по отношение на глобалните платформи като Airbnb, Google, Trivago. Там ни няма. В българския закон за туризма не съществува понятието "дигитална трансформация". Вижте на какво прилича Националният туристически портал. Това е абсолютно унижение. Отдавана той трябваше да се казва "Visit Bulgaria.com.", в него да има мултиезикова платформа. И аз да съм министър на финансите, и аз няма да им дам пари на тези - пари срещу реформи, ще им кажа", добави още гостът.

Той разкри, че бюджетът на Министерството на туризма не е помръднал от 2022 година насам.
"Кой ще е министър на финансите няма никакво значение, докато този сектор не получи заслуженото му място в управлението. Никой министър няма да си мръдне пръста за мандат от 9 месеца, защото в администрацията наказани за бездействия няма. Държавната администрация е в щастливо безвремие в момента, никой не работи. Маса служители от Министерството на туризма излязоха в неплатен отпуск, тъй като трудно работят с този министър", призна Захариев.

България няма видеоклип, с който да рекламира дестинацията: "Последните 4 години нито един министър не се сети да произведе ново видеосъдържание. Вижте видеата на Гърция, Словения, Албания, която е абсолютен рекордьор и която беше посмешище".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: туризъм
Още от Политика
Румен Христов: След изборите ГЕРБ-СДС ще води преговори с ПП-ДБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
000 преди 3 седмици
всеки само за пари лае! генерирал приходи... все едно за мен ги генерира... ами подобрете си услугата, че да дойдат клиентите. Като започнах да чета статията реших, че се говори за оправяне на инфраструктурата, спиране на застрояване на плажовете и ревизия на концесиите.... то се говори за пари за картинки в интернет и украсяване на опаковката, вместо подобряване на съдържанието! А всъщност как трябва да се рекламира пиянството, наркоманията и проституцията за да е по-вървежна???
13
1
 
0
 
! Отговори
Бъ преди 3 седмици
В днешно време, който пише на методиевица е вече неспасяем.
12
0
 
0
 
! Отговори
Мартинчо преди 3 седмици
е как така хем зам-пред на НБТ, хем Министър на МТ? Да си видял зайче да поема фирмата, след като Хеф си отиде?Не, просто фирмата изчезна, нали?Животът е ирония и това е поредното доказателство- няма как да си от двете страни едновременно на един дебат.Или и ти искаш да си от онези министри, дето се присъединяват към исканията на стачкуващите, докато стачката е срещу теб?Дали е списание или е борд-подарък, няма значение.Важно е да играеш само от едната страна - иначе няма игра.
11
2
 
1
 
! Отговори
Фяфъ преди 3 седмици
Времето на безконтролните пътувания ПРИКЛЮЧВА. Всеки ще си стои там където е. В тази обстановка който работи в туризма сам си е виновен.
10
2
 
1
 
! Отговори
Фифи преди 3 седмици
Гръцките, турските и българските хотелиери вместо постоянно да се дразнят един друг, по-добре да се обединят и да си помагат взаимно, защото в противен случай скоро ще фалират заедно.
9
2
 
2
 
! Отговори
Никифор Никифоров преди 3 седмици
Германия не фалира, просто тя няма желание да си харчи парите за алчни гръцки, турски или български хотелиери.
8
2
 
10
 
! Отговори
Бон Бон преди 3 седмици
Оплакванията на човека в статията предизвикват недоумение. Държавата трябвало да им рекламира бизнеса. Смях. В пазарната икономика всеки сам си рекламира бизнеса. Държавата само събира данъци. Така е в момента навсякъде. Туристическият бизнес и в Гърция и Турция е на път да фалира, защото хората пътуват много по-малко като туристи. Този човек вероятно представлява десет едри собственици на хотели, обаче се опитва да говори от името на цялата туристическа индустрия в България. Смях.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Туризмът е изцяло частен сектор. За какъв малък бюджет плачат. В кой частен бизнес държавата трябва да налива пари от нашите данъци? Това е изродена пазарна икономика. Ако не могат да се справят, да фалират.
6
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 седмици
Проблемите пред кое!?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Добър вечер приятелю млад, добър вечер другарю. Добре дошъл в нашия град, добре дошъл в България. Вземи във този хубав ден една българска роза от мен. Нека тя да ти разкаже с ароматния си глас за Балкана, за морето и за всички нас.
4
1
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 4 седмици
Колко милиона се изляха като помощи? Колко милиона държавата потроши за реклами? ДДС-то ви намалено, туристи ви осигуриха като пратиха украинците при вас, държавни купони за помощи раздаваха и пак сте недоволни! Какво искате? Държавата с полиция да хваща хората и да ги води при вас ли? То само това остана, да ни задължават да си харчим парите при вас!
3
0
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 4 седмици
А след като уж генерирате такива колосални приходи защо не си направите сами рекламен клип? Кой друг бранш в България чака държавата да го рекламира? Комунизма умря, на свободния пазар оцеляват тези които работят, а не хленчат! Да не говорим за факта, че с надутите си цени и катастрофалното си ниско ниво на предлаганата услуга изгонихте дори местните туристи в чужбина. Няма нормален човек които да не отиде в Гърция или Турция, а да иска да е в България! Няма такова животно на света!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоз драскач на кво отгоре иска да е министър на туризма при положение че не е посрещнал нито един турист през живота си ? Егоист . Туризма и в Турция се срина смятай кво ще е в България . Ще има много фалити . Изгонихме завинаги руските и беларуските туристи а Германия фалира . Английските наркомани също няма да дойдат . От културен туризъм се интересуват предимно китайските туристи но Китай е далече а Акропола близо до нас . Ще има много фалити заради членствата и други управленски грешки.
1
1
 
21
 
! Отговори
еееееее преди 4 седмици
като гледам как са складирали чадъри и шезлонги на плажа- през 50 сантиметра- голям успех ги чака. Туризма в българия е голяма клизма, ама мазохистите свършиха.