Политическата криза ще продължи, кампанията ще е компроматна

Политолози: Основната задача на служебния кабинет са изборите
10 апр 2024 14:25, Анисия Иванова
70
Политическата криза ще продължи, кампанията ще е компроматна
Снимка: Bulgaria ON AIR

Служебният кабинет "Главчев" встъпи в длъжност. А президентът Румен Радев насрочи избори 2 в 1. Промяна имаше само в поста на външен министър, който вече ще заема Стефан Димитров.

"През последните години се нагледахме на много служебни кабинети. Те имаха свръхактивистка роля до степен, че се превръщаха в основен фактор в кампанията. Такова вмешателство не е редно", каза политологът Теодор Славев в "България сутрин".

По думите му правителството е съгласувано с Румен Радев това си личи по някои от назначенията: "Например Мария Павлова, правосъдният министър, чиято политическа кариера от Следствието изгря по време на кабинета на Румен Радев. Другият е Росен Карадимов, който беше назначен в служебно правителство на Румен Радев в Банката за развитие".

Славев определи решението за уволнението на Коцев като логично след станалите скандали. Той уточни, че работата на служебното правителство е да организира изборите и при ситуации на кризи да реагира.

Пред Bulgaria ON AIR събеседникът му - политологът доц. Милен Любенов, коментира, че бързите действия на служебното правителство са били наложителни, предвид ситуацията.

"Очаквано. Румен Спецов остана начело на НАП. Служебното правителство ще бъде по-внимателно в назначенията. Няма да бъдат толкова радикални и крайни, защото от една страна ГЕРБ се опитва да се дистанцира от това правителство. Знакова фигура като Димитър Главчев няма как да не се асоциира с ГЕРБ. По-вероятно е да няма чистка, рязка смяна на зам.-министри, на областни управители, което ще предизвика веднага контрареакция от страна на "Продължаваме промяната" в рамките на кампанията", прогнозира Любенов, който се съгласи, че основната задача на служебното правителство са изборите.

Възможно е съставът на този кабинет да върне доверието в изборния процес, но това ще е трудна задача, смята Славев.

"В изборите участват много играчи, не е само правителството. Тук са политическите партии, гражданското общество, международни наблюдатели. По-високата избирателна активност дава легитимност на процеса. Това е най-силният инструмент срещу купен вот", уточни още Славев.

Доц. Любенов очаква президентът да подпише указ за освобождаването на Живко Коцев от поста на главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

"Продължаваме промяната - Демократична България" направиха една грешка. Трябваше да се дистанцират от самото начало от главния секретар. Не може един професионален ръководител на МВР да влиза в отношения с хора, без да знае с какво се занимават", категоричен е доц. Любенов.

Според Славев една от характеристиките на кампанията ще е компроматната: "Отдавна не бяхме гледали как се използват службите за влияние в политическа кампания, прокуратурата. Големият въпрос не е в личността на Калин Стоянов и Коцев. Ако ги махнем, какво решаваме? Големият въпрос е слага ли чадър МВР".

Отговорността ще се размие при този кабинет с оглед на това, че всички се дистанцират от него, на мнение е Любенов.

"Политическата криза ще продължи. Очаквам ниска избирателна активност", обяви Любенов.

А събеседникът му подчерта важността на европейските избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от Политика
Членовете на РИК и СИК ще получат повече за изборите "2 в 1" през юни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
Знаещ преди 2 седмици
Докато не пуснат ИЗАУРА по първа програма от 19, 00 ч .ДЪРЖАВАТА НЕМА ДА СА УПРАЙ
54
0
 
2
 
! Отговори
Убаф човек преди 2 седмици
Ние българите сме най-убавите човеци, но от некъде ни идват кофти политици, вместо да ни дойдат едни готини политици да мислят за нас и да се грижат за нас да просперираме и да живеем живота си леко и приятно и да си доставяме удоволствия и да си изпълняваме желаният, защото за това е живота, и ние българите го заслужаваме, а те вместо това от некъде ни идват политици които крадат и ние несправедливо страдаме невинни от това.
53
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 2 седмици
Триумф на политическата подлост и корупция. Всеки ден отявлени лъжи и кражби с милиони. Наггли и доллни мошениции. Ще горят в катрана в ада...
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако всички гласуват, ще падне само процента на ДПС, защото за тях гласуват едни и същи хора винаги, няма да има повече гласували за тях, но за другите съотношението ще остане същото, защо си мислите, че за другите партии ще бъде по-различно от предишните няколко избори, ако всички гласуват?
51
0
 
3
 
! Отговори
от Скалисти планини преди 2 седмици
Пърдящият бик беше навъсен и мрачен. Племената пак бяха изхвърлили неговите хора от Съвета. Уж отначало всичко тръгна ОК. Преименуваха се от Дълбоките дупки на Великите мечки, даже успяха да залъжат Големия Тъмен баща, че те са неговите хора. Обаче после нещо се обърка, Дебелата мечка ги прецака и сега пак бяха извън Съвета. И всичко това заради оня озъбения, Лудия кон. Пърдящият бик мрачно се почеса по *** с лулата, после я напъха в устата си и дръпна дълбоко.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
49
1
 
2
 
! Отговори
1111 преди 2 седмици
До Всички да Гласуваме!......какво те кара да си мислиш , че ако гласуват всички , измислени формацийки и партии рожба на полит инженеринг ще спечелят ?! Тъкмо обратното ГЕРБ , ДПС и Възраждане ще се откроят значително пред вече оформилите се като маргинали БСП и разните му там доказано неуспешни радеви продукти като итн , пп , възход , изправи се бг , ние идваме .......всички си отидоха.Само истинска дясно консервативна партия , която болезнено липсва на полит хоризонта може да промени пейзажа.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато България се завърне към историческите си корени кудето и е мястото, Ердоган ще ви научи на история.
47
2
 
1
 
! Отговори
От Ямбол преди 2 седмици
Миндовата *** се огледа разбра накъде духа вятъра и пое неохотно към БакаджикаЗнаеше че там ще я плющят чакалите но това беше част от коалиционната практика наложена по тия земи още с Мирния преход и Кръглата маса Нямаше как всичко беше ясноИли плащаш данък асвабадител или гледаш власт през крив макарон
46
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До39 . Научи Българската История . Русия воюва с Османската империя 10 месеца . Преминала от Свищов до Шипка през Свещената Римска империя спокойно . Тази война е до Ст. Загора . Турция е държава след 1923 г. Царство България освобождава гр. Самоков 1909 г и всичко до Кавала Одрин ,Солун , Охрид до Албанската граница 1923г сме с граница Албания и остров в Гърция. Чети учи се. Чул ли си за Цар Фердинанд , Борис|||. София е освободена от Княжество България Батемберг , Леге , Лавеле и други диплом
45
2
 
4
 
! Отговори
Споко преди 2 седмици
Споко, Русия ще бъде победена. Полша, Латвия, Естония и Литва Украйна няма да позволят Русия да победи. ЕС няма да се разпадне.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До38 . Геополитическия модел е от времето на Варшавския договор не променен и се развива . Разпадането на СССР си вървеше по план . Стана първият вътре после се помогна от вън . Няма как този модел даде върне . Нито Полша , Латвия Естония и Украйна ще позволят. Русия не е СССР.
43
1
 
2
 
! Отговори
От прерията преди 2 седмици
Чравената Лисиса костя копейкин руския кавал яздеше към залязващото слънце и при мисълта за гостуването си при племето на Великата Мечка плюеше от яд И нашият читател би се изплюл Седнали в кръг старейшините пушеха лулата на мира и щом дойдеше ред и на Чравената Лисиса преди да му подадат лулата я мушкаха в онова си мястоНямаше как пред подканящата лукава усмивка на вожда Седящия бик да откаже Чравената Лисиса пак се изплю Да ти пикам на лулата и на мира
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия с Харков, Одеса и Черноморието до границата с Молдова - това е минимумът. Едва тогава вече може да има мирни преговори и то само на условията на Русия за останалата част от Украйна - пълна денацификация и демилитаризация, извънблоков статут и ограничена армия с руски военни бази за гаранция на мира. Това вече не е Русия плюс някакво ново парче територия, Русия и без това си има много земи, важното тук е кои територии. Точно в тези територии и черноморсктото крайбрежие това вече е нова геополитическа реалност за целия свят.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ заплашиха Китай с влошаване на отношенията заради успехите на Русия в конфликта с Украйна. Както заяви високопоставеният американски дипломат Кърт Кембъл, новите териториални придобивки на Русия са неприемливи, тъй като те могат "да променят баланса на силите в Европа". Освен това, според него, постигането от Русия на успехи в хода на конфликта в Украйна ще повлияе на отношенията между Китай и САЩ, тъй като Пекин "помага на Москва".
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гражданите на Гагаузия са против обединението с Румъния както и членството в ЕС и НАТО. Ако подобни стъпки бъдат направени, Гагаузия си запазва правото на обяви независимост. Ако Кишинев реагира на обявяването на независимостта на Гагаузия по военен път, автономията ще се обърне към всички, включително към Русия, заяви ръководителят на автономията Евгения Гуцул пред РИА Новости
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По руската телевизия Владимир Соловьов каза, че Русия е сгрешила като е воювала с Турция за освобождаването на България и Гърция. За Русия днес би било много по изгодно България и Гърция да бъдат част от Турция.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Предложенията на Рябков от декември 2021г вече не са същите. Вече не става дума за НАТО в границите от 1997г. Сега нато трябва да се изтегли до границите от Варшавския договор. Тогава ще има разговори за ново геополитически ред. При всички положения източна Европа и България ще бъдат в нова геополитическа зона, като България най-вероятно ще се върна към своите исторически корени, там където беше 500 години и където и е мястото.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да ви *** и анализаторите.До вчера редяха как сглобката щяла да кара 4 години ,сега все едно нищо не е било пак се изтъпанири акъл да дават.То няма срам,няма нищо.
36
4
 
8
 
! Отговори
Всички да Гласуваме! преди 2 седмици
Ако бездействаме, на изборите пак ще спечелят Герб и Дпс, и в България ще останат само роми, турци и партийни секретари.