Доц. Киселова: Балансът в служебния кабинет явно е бил вътрешно нарушен

Според нея промените в Конституцията са били прибързани
Обновена: 17 апр 2024 22:29 | 17 апр 2024 22:10, Нели Христова
18

Когато има действащ парламент и служебно правителство, парламентът може да упражнява парламентарен контрол, но не и да стигне до неговата крайна фаза, каквато е политическата отговорност чрез вот на недоверие. Президентът и определеният за служебен министър-председател имаха различни концепции. Според г-н Главчев правителството му е политически балансирано, докато президентът говореше за политически неутрално. Балансът явно е бил вътрешно нарушен, след като г-н Главчев иска да включи зам.-председател на първата по численост парламентарна група. Държавният глава няма срок, в който трябва да издаде указ. Можем да станем свидетели на мълчание. Това коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя отбеляза, че по предложение на министър-председателя може да бъде сменен министър, но ако президентът Румен Радев не издаде указ, може да се стигне до хипотезата народните председатели да решат, че не изпълнява Конституцията. Според доц. Киселова натискът не е срит и би трябвало Радев и служебният премиер Димитър Главчев да седнат и да разрешат проблема.

На въпрос до колко е възможно президентът да смени Главчев, доц. Киселова отговори, че ако се стигне до смяна на служебен министър-председател, Радев трябва отново да проведе консултации с парламентарните групи и да потърси кандидат за служебен премиер. Преподавателят по Конституционно право каза пред Bulgaria ON AIR, че президентът е назначил премиера със свой указ и може да го освободи.

"Други неща са в основата. Министърът на правосъдието се обгражда с прокурори, министърът на вътрешните работи съди журналисти, министърът на външните работи не си вдига телефона. Това показва липсва на усещане къде се намират тези хора. Когато няма ясно отговорен субект, който подбира министрите, могат да попаднат случайни хора в политиката", уточни доц. Киселова.

По думите ѝ част от промените в Конституцията бяха прибързани и липсва сериозна правна култура. Според нея е много вероятно промените по отношение на НС, свързани с двойно гражданство, служебно правителство, да бъдат обявени за противоконституционни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 седмица
Доц. Киселова даде едно много мъдро решение за настоящата ситуация със служебния кабинет , а именно да се смени председателя на НС и този ,който бъде избран ,да го направят служебен министър - председател и избере нов състав на Служебно правителство. Така групировката ГЕРБ/ДПС и компания ,ще бъде "отстреляна".
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПП такава конституция сътвориха че и тая не може да е оправи
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Хайде,к.9 Има една песен от известнапевческа група: Money, money,money (Пари,пари,пари). ГЕРБ 12 години господства в БГ, получава голяма сума пари за големия си електорат и има богата възможност да ги раздава чрез своите кметове в по-малките градчета и селата в дълбоката провинция. А Боце е завършил Милиционерската школа -Симеоново и не страда от скрупули. Той си позволи публично да заплаши бившия си активист Главчев, сега служебен премеиер, че ако не се съобразява с него,то Боце после ще г
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Мнение Шиши Пеевски е завършил ПИФ на ЮЗУ, така че не се учудвайте какви заповеди издава. Да не говорим дали този столичанин не е отишъл в Благоевград, за да не ходи на лекции и семестърът му да е заверен и трябва да се провери дали без да ходи на изпит има заверена оценка.
13
0
 
3
 
! Отговори
Питащ преди 1 седмица
Питам се къде беше тази конституционалистка миналия Декември когато набързо се скалъпиха тези промени? Не помня да ги коментираше по този начин тогава, но новите бяха на власт. Сега като ги видяхме в действие тези промени се сетихме, че не са много добри или по-скоро въобще. Още преди време имаше гласове, че промените не трябва да са насочени към конкретно лице, но Христо си знае неговото...
12
0
 
3
 
! Отговори
Проф. Сладков преди 1 седмица
А кой е опозиция в парламента и кои са управляващи? А защо като само Радев може да махне Главчев, той не се закле пред него, а пред парламента? А какъв е този парламентарен контрол, когато парламентът не може да махне Главчев? Ако парламентът не хареса какво прави Главчев, тогава какво - пие една студена вода и толкоз? И ако Радев не се съгласи да смени министъра, тогава инпийчмънт на Радев ли ще има?
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доц. Киселова явно живна.Барбадоса я беше украл и тая си мълчише като...Едвам като го изхвърлиха от СУ придоби образ и картина
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Герб са първа политическа сила,но силно омазани и токсични.Лидерът им е целият в гомна и не поема премиерския пост,а се крие зад втората политическа сила.И зад мисирките в собст. Си партия...
9
3
 
3
 
! Отговори
Валя преди 1 седмица
А бе Киселова я се разкарай,и ти си една конституциалистка майката ситрака..ГЕРБ печели изборите ППДБ управляват?! Това те е нарушение а?! 9 месеца ГЕРБ какви ли отстъпки не направиха тия ставаха,все по- нагли рекетьори,на всичко отгоре некадърни,свързани с разни пудели с пачки ,а иначе ,,борци "за 0 корупция.Е затова сме на това дередже,всичките публични си затваряте очите и се нагаждане. Егати интелигенцията сте.Мижава работа,жалка
8
3
 
4
 
! Отговори
Хайде преди 1 седмица
...да не забравяме, че ГЕРБ са все още първа политическа сила, и се ползва с най-голямо доверие на българският избирател! Няма политически "неутрални? Радев да не би да е политически "неутрален"?
7
4
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
Тази политически "неутрална" лелка, пък откъде ни я натрупват? Значи, ако Радев наруши Конституцията, Министър Председателят трябвало да седне , за да се разбере с него? Странна логика? И това било "конституционалист" ? И кой, по какъв начин се опитва да ни натрапи, че Превратаджията Радев, бил "независим"? Трябва ли да забравим за изборната "аллабала"? И нито дума, за "конституционният" вот за служебно правителство?
6
1
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Айде, стига с този баланс.Няма такъв.Драмата с външния министър показва,че служебното правителство е на пряко управление от Банкя.От сараите в Бояна също се включват.По документи правителството е служебно,на практика ГЕРБаво.Благодарим ви,Шарлатани.
5
6
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 1 седмица
Така е, само че нова конституция ще имаме веднага след края на войната срещу Украйна, когато примитивна рус бъде сразена от Пентагона през есента на 2025 г. и когато путинистките ни партии бъдат поставени извън закона...
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Конституционен съдия Деса Поетеса как ще реши такъв казус....като Главчо Гловунчев, всички водени от Бонко Тиквунчев. Нови протести за сваляне на ББ. Вън на всякакви слуги като ПП.
3
7
 
3
 
! Отговори
Заминаай насело преди 1 седмица
Да пасеш кравите мааа текезесарке
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На ход е КС. Крайно време е да се сложи край на тази конституционна сага, която е в ущърб на държавата.
1
1
 
5
 
! Отговори
Дон Т Лаф преди 1 седмица
Ха хах хаах хаха хаха хах АХаххахахахах хахаха хахаха хахах ХА ха