Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравето

Те са свързани с правата на пациенти с психични заболявания
18 апр 2024 13:51, Инна Ангелова
8
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравето
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психични заболявания. Законопроектът е внесен от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. Той беше подкрепен от 148 народни представители, четирима гласуваха „против“, а 23-ма се въздържаха.

Предложеният законопроект ще създаде възможност за преодоляване на съществуващите проблеми в системата на психиатричната помощ в България, за подобряване на условията на живот и лечение в психиатричните лечебни заведения, качеството на оказваната специализирана медицинска помощ, за гарантиране правата на пациентите и забраняване на всякаква форма на жестоко, нечовешко или унизително отношение, или налагане на наказание спрямо лицата с психични разстройства по време на лечението им, както и практики, които могат да бъдат определени като изтезания или жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание.

В момента над 2 хиляди човека чакат за настаняване в центрове за резидентни грижи. Стела Николова от ПП-ДБ посочи, местата в тези центрове са 1928 и всички са заети. По думите ѝ временната комисия за защита на правата на психично болните пациенти е установила, че 273-ма души пребивават в държавните психиатрични болници без да имат нужда от лечение.

Нашите държавни психиатрични болници се ползват като социални домове за хора, които са изоставени от своите близки или няма къде другаде да отидат, добави Николова и уточни, че заплатите на медицинските лица в тази сфера са обидно ниски, липсата на персонал е очевидна, а битовите условия са лоши.

Как си представяте задължителното изслушване в съда на пациенти, които се нуждаят от настаняване в психично лечебно заведение, попита Маргарита Махаева от „Възраждане“. Тя отбеляза, че в текстовете е записано, че ще се иска и съгласие на пациента, за да бъде настанен, но отправи въпрос за ситуациите, в които човекът не е съгласен и какво ще следва в такъв случай. Махаева призова срокът за предложение между първо и второ четене да е възможно най-дълъг, за да може да се изчистят всички неуредени въпроси.

Деница Сачева от ГЕРБ каза, че ще оставят срока от седем дни за предложения между първо и второ четене и след изборната кампания ще направят работа група, в която отново да чуят мнението на всички специалисти.
Психиатрични болници се намират в трагично финансово състояние, каза Смиляна Нитова-Кръстева от „БСП за България“. Тя каза, че недостигът на кадри в тази сфера е около 540 човека, основно заради две причини – недоброто заплащане и трудните условия.

Цветан Предов от „Има такъв народ“ смята, че трябва да има комисии за наблюдение върху психичното здраве, но те не трябва да се свързани с конфликти или друг тип интереси на участващите в тях. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дааа! Току-що прочетох за "лудия Иво" с шизофрения, на гроба на патриарх Неофит! Ето ги и поправките в закончето! За кой път се случва, театрална постановка-промени на закон, и пак театрална постоновка и пак ....? Тия нямат спирка при фалшивите новини, само и само да си прокарат поправки, каквито са им наредени отвън, или угодни на някой тук.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
задължителен боц за ковид всяка седмица и отнемане на имущества на всеки пропуснат задължителен профилактичен преглед
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нормални хора не може да искат масова смърт, масови убийства, НЕ МОЖЕ ! Всички депутати, които гласуват за поддържане на война, не са с всичкия си. ВСИЧКИ.
3
0
 
7
 
! Отговори
НЯМА НОРМАЛНИ ХОРА преди 1 седмица
ИМА САМО ВСЕ ОЩЕ НЕ-ПРЕГЛЕДАНИ
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези не гласуваха ли да са в отпуск? Иначе добре са се замислили как да уредят законодателно грижите за себе си.
1
0
 
12
 
! Отговори
4 преди 1 седмица
Максима е ,че между луди и нормални няма рязка граница-това го доказаха нашите управници и особено тази с,иня Сачева!