Отлагат с 1 година либерализацията на пазара на ток за бита

Домакинствата ще излязат на свободния енергиен пазар на 1 юли 2025 г.
18 апр 2024 09:53, Елка Василева
30
Отлагат с 1 година либерализацията на пазара на ток за бита
Снимка: архив, БГНЕС

С една година се отлага либерализацията на пазара на ток за бита, реши парламентарната комисия по енергетика, като прие 3 проекта за промени в Закона за енергетиката внесени от БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. По този начин вместо на 1 юли тази година домакинствата ще излязат на свободния енергиен пазар на 1 юли 2025 г.

"Ако преди няколко месеца притеснението беше само в опозицията, че се предлага законопроект, който ще създаде хаос, затова предлагаме не да се отменя реформата, а да се отложи с 1 година. Притесненията са не само сред бита, но и от ЕРП-тата, че нямат средства да компенсират разликите в цената. Още повече, че във Фонда за енергийна сигурност трябваше да има 1 млрд., все още не се е случило, макар че има такова решения на парламента", каза Драгомир Стойнев от БСП, цитиран от БНТ.

ГЕРБ-СДС и ДПС също предлагат отлагане на либерализацията с 1 година.

"Ще имаме 1 година да попълним фонда, който е с 1 млрд. дефицит, за да сме сигурни, че моделът ще проработи. Това не е отлагане, а забавяне", категоричен е Делян Добрев, ГЕРБ-СДС.

"Аз защитавам тази позиция вече 1 година. Основната причина са социалните последици, затваряне на ТЕЦ-ове и състоянието на Фонда за енергийна сигурност. Искаме прозрачен механизъм за излизането на бита на свободния пазар", заяви Павела Митова, ИТН.

"Добре сте преписали един от друг в трите законопроекта, но го няма енергийният министър тук. Не виждам с какво ще се промени отлагането с 1 година. Тогава пак ще има популистки изказвания, че няма компенсаторен механизъм. В предизборен период отново виждаме популизъм. Няма да сме готови и след 1 година. Тогава обаче ще има само 6 месеца за подготовка, защото пълната либерализация трябва да настъпи на 1 януари 2027, което е заложено в ЕК. А процесът е свързан с плащанията по ПВУ, втори транш. Оставям на вас да решите дали ще оставите на хората само 6 месеца подготовка идната година за излизане на свободния пазар. Насаждат се страхове, без да се обяснява на хората целта на такава мярка. Какво налага това отлагане, освен изборите?", попита Радослав Рибарски ПП-ДБ.

"И сега всеки може по желание да излезе на свободния пазар. Предлага се отлагане на задължителната либерализация на пазара на едро. От сега до края на 2025 има повече от година и половина, когато битът ще излезе на свободния пазар", посочи Делян Добрев.

Доклад за дейността на КЕВР за 2023 година от 157 страници представи с кратки акценти шефът на регулатора Иван Иванов. Последното увеличение на тока е било 4,7 процента, а на парното не е променян, при средно годишна инфлация от 9 %. Иванов отчете, че общо 871 жалби са разгледани за година, като на седмица те са между 20 и 30. По отношение на природния газ КЕВР е дал разрешения за българо-сръбската газова връзка и разширяване на Чирен. Одобрени са и всички бизнес планове на ВиК дружествата.

"Ситуацията в страната не е пред разпад, но е сериозна. Нужни са сериозни и бързи решения, за да може системата да има устойчивост. Ситуацията се дължи на навлизане на все повече ВЕИ централи, с по-голяма ефективност и по-ниска стойност. Липсата на маневрени мощности води до дестабилизиране на цялата енергийна система. Давам и пример. През миналата година на 9 април страната ни поради липса на възможност да балансира излишъка от над 1076 мегавата за 1 час, се изнесоха 900 мегавата непланирано и това наруши честотата на континентална Европа, а това коства 900 хил. евро надчисляване на френския енергиен оператор и 1 млн. евро към съседни зони. Причината е в липсващи балансиращи мощности. Нужни са сигнали кън инвеститорите да започнат да ги изграждат. В момента разчитаме само на европейските балансиращи мощности, но това не е достатъчно, а и всяка страна има ангажимент да поеме дисбалансите", подчерта Ангелин Цачев шеф на ЕСО пред парламентарната комисия по енергетика.

"Само с конвенциалните ни централи не можем да регулираме системата", каза още Цачев и поиска спешни законодателни промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отдалечаваме се от Европейския съюз и вървим назад към Путин и Москва. Пеевски и Боко скоро ще влязат в Москва на заден ход.
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ ни отдалечава от Европейския съюз и сменя евроатлантическата ориентация на страната. Либерализацията на тока за бита ще бъде окончателно скъсване с Путин и Москва. Бойко пак смени доктрината и ни държи зависими от Москва с това предложение.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Загрижени били пахаха. Идат избори пък и явно им трябва още време да уредят родата на сладки служби във фирмите, които ще търгуват
25
0
 
1
 
! Отговори
До 11 преди 1 седмица
До 11 ако скочи с 200% мислиш ли, че жълто павениците ще оцелеят или народа ще ги помете и ще останат история
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо не сте написали кой беше против това решени-ами ПРОТИВ бяха майцепродавците бе3родници от ПП и ДБ
23
0
 
4
 
! Отговори
европейски индианец преди 1 седмица
играят си н а котк а и мишк а-пак идват избори индианците да се замотаят още малко
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 1989 енергетиката беше държавна и за киловатчас ток плащахме 1 стотинка по нощна тарифа и 2 стотинки по дневната тарифа.После се намесиха частните фирми и тока поскъпна над 20 пъти
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ви припомня, че след 1989 година СДС ни обещаваха, че тока ще поскъпва до 5 цента за киловатчас и повече няма да поскъпва. 5 цента са около 9 днешни стотинки.
20
4
 
1
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 седмица
Пак тарикащини, пак мафиоз. Имате умни електормери които могат да засичат по час колко е консумацията. Направете така че хората да гледат борсовата цена в момента и да си пускат консуматорите печки, бойлери, миялни, перални, ел. коли вече, и плащат по борсата в момента, а не някаква измислена микс цена на края на месеца. Така олигота няма да ви се налага спешно да изнасяте нашия ток.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вместо 10 пъти по-високи сметки от 2024, ще плащаме 15 пъти по-високи сметки от2025 година.
18
5
 
1
 
! Отговори
Популузъм преди 1 седмица
Колкото повече се отлага,толкова по-лошо.Ама нали *** трябва да гласува.
17
1
 
18
 
! Отговори
Чезаре Евеенски преди 1 седмица
Много неприятно. Исках още тази година да плащам тройно по-високи сметки, но ще трябва да почакам.
16
1
 
13
 
! Отговори
Knufflekutje преди 1 седмица
Още малко въздух и този сектор ще се мутринизира. Ще си направят картел ще се разберат както винаги се случва. Хайде оди обясни на баба Пенка коя компания е по-изгодна.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи все пак има страх у управляващите мафиоти от тоягите на народа?
14
0
 
16
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 седмица
Това означава, че 3 милиарда от фонд Сигурност, ги нямааааа. Някой ги ощипа, а недоразуменията в НС, запазват положението. Споко, пак робите, ще платят сметката
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ниаква либерализация ! Директно да направи национализация и всичко да си е пак държавно -на всички нас !
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То и при тока за индустриални нужди, уж нямаше да има скок, ама последно си спомням средна за страната цена от 0.84 стотинки. А ако някой е изгладнял екстра, съм виждар и 1.12 лв. Имам познат, който вкарваше на черно евтина нафта от турция и гореше на генератор зад кръчмата. Излизаше му с 50% по-евтино.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези, които вяравт, че ще има скок с 10% ... АХАХАХ АХХАХАХААХХА ХА А! Как ще е с 10%, бе чоре! Нали, като ти купя квотите, ще гледам да изтсикам колкото мога от тебе. ГОтви се за поне 200% скок! То е ясно, че това няма да продължи дълго ... Поне да му направим паричките набързо :)
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Защо това отдалечаване от ЕС?! Либерализация ТРЯБВА да има СЕГА! 85% гласуват за това!" Ам не. Не сме гласували за това. Все едно да ми кажеш, че като гласуваха хората за ПП, гласуваха за сглобка с ГЕРБ и Денков премиер.
9
3
 
10
 
! Отговори
Fena преди 1 седмица
Да казваш, че си про-европейско правителство и в същото време да се бъзикаш с пазарната икономика си е лицемерие. Енергетиката се скапва и то благодарение на политически калинки, които са си енергийни пpoфaни! И в ППДБ са същите - щяха да направят един от най-големите енергийни гафове в Европа с глупавата такса от 20 евро.