Радев: Никога не съм си позволявал партийни назначения

Служебната власт трябва да е разграничена от партиите
18 апр 2024 10:02, Инна Ангелова
31
Радев: Никога не съм си позволявал партийни назначения
Снимка: БГНЕС

Само няколко дни след клетвата на служебният кабинет, новият министър-председател Димитър Главчев поиска смяна на двама министри - на МВР и на земеделието. След дни на мълчание обаче, президентът Радев не отговори ясно на въпроса дали ще подпише указ за двете рокади.

Президентът изрази съмнение "служебният премиер да си сменя мнението през един ден". Също така той остро се противопостави на номинацията на Даниел Митов, който е зам.-председател на ГЕРБ, за следващ служебен министър на външните работи. Според Румен Радев служебната власт трябва да бъде равно отдалечена от всички партии. Той припомни също така, че никога не си е позволявал партийни назначение в служебните кабинети.

Радев припомни, че вече се дават разпореждания от партийни централи и се заплашва служебен премиер. Той визираше Бойко Борисов, който разкритикура външния министър Стефан Димитров, че се опитва да промени политическия курс на страната.

"В петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Искам да чуя реалните мотиви, които го накараха така стремглаво, без да е работил с тези хора и да ги познава, изведнъж да си смени мнението. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, заяви Радев.

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. Като причина за смянята се посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета и със съюзниците и партньорите.

Ден по-късно Главчев поиска оставката и на Кирил Вътев. Решението си обоснова с това, че министърът на земеделието не се справя със служебните си задължения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 седмица
Не зная другите служебни министри "как се справят" ,но за всички извън зависимите от ГЕРБ и компания е видно ,че Служебния министър - председател ,дори и това ,което му е написано и наредено ,не може да го каже ,без да чете и то така сякаш вижда текста за първи път.
25
0
 
1
 
! Отговори
Г557дт преди 1 седмица
Радев от една страна се държи като истина от посдледна инстанция, от друга , го е страх да поеме каквато и да е отговорност. Щял да се среща в петък. За да държи конско , може би? Аз, видите ли , като бях, какви големи работи правих... А и тогава твърдеше че България си имала правителство в което той" не се месел..."
24
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 1 седмица
Така се прави цирк, като назначаваш пудела на Борисов.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че кой стигнал до върха в управлението на държавата не е нечий политически симпатизант? Все едно да не свързваме Радев с БСП. Няма значение, че не е член и не плаща членски внос.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В този сайт непрекъснато има правописни грешки, които променят цялото съдържание. Министерство на ВЪНШНИ работи не се изписва МВР.
21
0
 
0
 
! Отговори
реалист преди 1 седмица
Е то нямаше как Радев да не си върне за конституцията. Бойко е бесен, защото е свикнал той да прецаква другите, а сега те го прецакват и като малко дете захвърля всичко и се отказва. Шиши и той плътно до тиквата, избираш герб получаваш дпс, нали ви е ясно че шиши сменя в земеделието. Да само че тия хора още не си бяха намерили офисите и те вече ги сменят. И пак гласувайте за същите, нали сте си академици.
20
1
 
3
 
! Отговори
Напротив! преди 1 седмица
Радев, а защо избра Главчев, човека на Борисов от "Домовата книга"? Можеше да избереш Гюров!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
боко построи путински поток за сметка на Българите без да има газ за България, радев сключва договор с боташ, който ощетява България с милион на ден без доставка на газ, абе само на мен ли ми се струва, че тези двмата са закопали държавата за десетки години, а искат да управляват?....
18
0
 
6
 
! Отговори
Нео преди 1 седмица
Нечленуването в партия не означава партийна необвързаност. Това дори такива като Радев го знаят. Явно той счита, че болшинството избиратели са с много по-нисък интелект от него. Аз лично помня добре коя партия го предложи и кое разузнаване го одобри. Помня и кой предложи Киро.
17
0
 
7
 
! Отговори
1111 преди 1 седмица
До 8 Анонимен....."само Президента спазва Конституцията"......не зная как да определя твърдението Ви но , меко казано няма общо с действителността !!!Точно фигу ранта многократно и брутално газеше конституцията , под неговия юмрук се роди националния разкол , от неговият полит инженеринг се пръкнаха разни партизани и шарлатани , превърна се в изборен "машинист" No1 , началник и реставратор на ченгета , ДС-та , ТКЗС-та и доказани корумпета , покровител на пътя на копринката , енергиен главатар ..
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само руски назначения от радефф, изпълнява си задачата за държавна измяна чинно.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е защото си будала. Виж Пеевски какво прави. Забрави за правилата, ще променяме играта, само ние ще сме важни. Жена ти не ти ли пее песни?
14
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Радев полага кански усилия в следващия Парламент да осигури едно мнозинство за импийчмънт! Винаги е играел по ръба на закона, но тоя път май ще го огрее! Той просто е безполезен и вреден! И между другото, досега точно Борисов се плотивопоставяше за импийчмънт!
13
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Ха-ха-ха, много ти поздрави от Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева и т. н.
12
0
 
8
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 седмица
Цялото президентство е клон на ДС/ БКП , и неговите кадри----КОГО ЛЪЖЕ РАДЕВ??!!!!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радев защо кого заблуждаваш Радев Всичките ти назначения са от бсп от шарлатаните Рашков от кои е а Онзи който назначи в Конституционният А Зарков а Кутев а ОЩЕ и още лелеле какви заблуди кой вече говори истината тук никой Главчев откажи се и Радев да си прави Служебни нали това иска еднолична власт както си бешеразруха
10
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
При този всичко е лъжа и двуличие! Самият той беше издигнат като партийна кандидатура, и отдавна го знаем накъде клони с неговите назначения! И никъде в закона не пише, че не трябва да е партийна кандидатура! И има ли някой да се върже, на безпристрастността на Радев! Хайде да не забравяме за "аллабалата" с Президента! Отново се опитва да забие държавата в криза! Той това го може!
9
0
 
10
 
! Отговори
Бай Миле преди 1 седмица
Смех до скъсване. Ха ха хаааа. Всички твои правителства са ти политически назначения, които сега са ти съветници в тъмната ти институция... Че даже имаше и на началника на кабинета на Йотова- Н. Младенова, която назначи за служебен зам. Министър на образованието..... Явно много боли, че рахата свърши
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 1111---До кога все Президента ще ви е виновен , за всичко ... И затова ли , Радев е виновен за това че ЕС няма армия , че герб ДПС и ПП-тата развалиха ''сглобката'' , за продадената енергетика , природни ресурси и златните мини , за изсичането на горите , за здравеопазването , за образованието ,.... и още , и още ... Айде слезте малко на земята , в България , само Президента спазва Конституцията .Егати Бг-атлантиците които сами се провъзгласихте за такива , а нямате нищо общо с това ...
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фигуранте не лъжи! бойко рашков какъв беше? А янаки стоилов? а крум зарков? Не са ли партийни назначения? А явор гечев? а весела лечева? те бяха депутати от бсп. Защо лъжеш?