Ситуация на абсурдите: На прага сме на конституционна криза

Недопустимо е позициите да се променят в движение
Обновена: 18 апр 2024 15:23 | 18 апр 2024 15:23, Инна Ангелова
44
Ситуация на абсурдите: На прага сме на конституционна криза
Снимка: БГНЕС

Относно последни дни на турболетна смяна на министрите, бившият вътрешен министър и бивш посланик на България в Израел Румяна Бъчварова заяви, че ситуацията, в която се намираме е извън всякакви рамки на разумното обяснение.

“Не можем да решим кой е прав и какво следва. Президентът може ли да не подпише предложението за смяна на служебните министри и може ли да има вот на недоверие към служебно правителство? Това очертава на фона и на другите политически събития безпрецедентна ситуация. Ние не просто сме на прага на политическа криза, а има опасност да имаме конституционна криза. Най-много ме притеснява, че може да има криза на демокрацията“, каза пред bTV Бъчварова.

Тя допълни още, че не могат да се предлагат промени в Конституцията, бе да се знае какви ще са последствията.
“Не трябва да предлагаш законодателство, без да знаеш какви са усложненията от него. Не трябва правиш предложения, които ще усложнят ситуацията и ще разклатят държавността“, заяви още тя.

„Вчерашната ситуация на абсурдите – да се иска вот на недоверие, да се иска смяната на председателя на Народното събрание, при положение, че това е единствената институция освен президентската, която е устойчива. Какво значи и да искам оставка, която е оттеглена“, попита Бъчварова.

Бившият министър каза, че процесите,които се случват в партиите също не са ясни, а това е допълнително напрежение. Допълни, че е най-добре да се направи един списък, като за деца, както трябва да се прави и какво не.

“Има неща, които не са приемливи, като загубата на връзка с ръководителя на едно ведомство в момент, в който светът се тресе. Недопустимо е и да променяш позиция в движение, одобрена институционално и конституционално“, заяви още тя.

"Ние сме изключително малка държава и външната ни политика трябва да бъде изключително умела. Трябва да стратегическите ни интереси, а при последните правителства тази функция беше неглижирана по някакъв начин. Външният министър и нашата дипломация е лицето ни навън", посочи бившият външен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
Конституционната криза беше заложена още с приемането на Конституцията,която беше умишлено нагодена в полза на несменяемите и вече пребоядисани другари.Накратко времето на въпросният главен закон на държавата изтече в небитието.Може и да е за добро.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Тенгри кан, к.26 Стига вече с възхваляването на един бивш възпитаник на милиционерската школа -Симеоново, когото политическата криза в началото на този век изхвърли като пяна на поста столичен кмет и който поради напрежението между СДС и. БСП чрез Цв.Цв. формира партия за европейско развитие на БГ. Тая партия, водена 12 години от двама милиционерски възпитаници, смятате ли, че има нещо европейско? Вижте как ББ еднолично управлява и партията, и държавата.Сега притури и Шиши Пеевски
30
1
 
6
 
! Отговори
Пo-вяpнo e преди 1 седмица
Ha napaneтa cмe нa nocoлcтвeнa kpизa...
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Можело да има "криза на демокрацията"? Каква демокрация, демокрация тук няма и не се предвижда за в бъдеще. Каква демокрация с тотална цензура и управление от посолството с безпрекословно изпълнение на всякакви безумни заповеди от Брюксел???
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не сме на прага, а сме в разгара на 35 годишна всеобхватна криза, която е на път да ликвидира останалата бледа сянка на държава.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо такова. Не сме "на прага", а сме киреча. Не е "конституционна", а държавна - всички сектори са леж/ш. Не е "криза", а самоубийствена катастрофа и смърт. Благодарение на шайката ПП ДБ ГРОб ДПС - всите продажни иZмекяри, заработващи центове от посолството.
26
2
 
3
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 седмица
Пичове, държавата, все още не счупена;))) Счупена е, гато Бойко нема да мой веке ви плаща пенсии и заплати;))) Има време, още до тва, но ще стане, де, бъдете сигурни;)))че ще стигнем и до там;))) Тогава веке *** Апокала и клането на бизнесмени, милиционери и политици;)))
25
1
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 седмица
А кой създаде кризата-алчността и некадърността на шарлатаните,мутрите и турската мафия!И глупостта на българина да ги търпи...
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
абе, шишо забил деса атанасова, знаете ли? Крият се, живеят си заедно, имат къща в Етрополе и там се онодат! Затова я пратиха в КС, да има време да се чеша и да задоволява шишо, и да не е баш пред камерите!
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази беше секретарка на Тиквата и любовница на Облещения ембрион. Пратиха я за награда посланик при евреите. Ама материала късопаметен ...
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази беше секретарка на Тиквата и любовница на Облещения ембрион. Пратиха я за награда посланик при евреите. Ама материала късопаметен ...
21
2
 
15
 
! Отговори
Бугарин т-пак преди 1 седмица
Тъй ли не се намери един истински мъж да тропне и да каже, че конституцията няма да се променя ей така??? Пак за същите да си гласувате! Всеки народ си заслужава управлението!
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде са тия честните променкаджии - патеричоци на ГЕРБ. След изборите пак ще се патеросат. Това ли им е промяната. Да сменят предния шеф на митници и предния главен секретар на МВР с подсъдимете от ОПГ то...
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Права е, бие по Бойко Борисов, Шишо Пеефски, кирчовците и лодкаря от ДБ! Принципно за нищо не стават и петимата изброени! Тръгнали Конституция да правят тези недодялани недоносени и не докла тени израстъчета!!!
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези конституционни промени са противоконституционни, защото променят формата на държавно устройство, това го знае всеки начинаещ студент. Такива се гласуват само от Велико народно събрание.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хаоса е гарантиран от видния юридически гений Христо Иванов. Гласуван от тройната сглобка. Все талбанти, Живковци, Калинки и Пеевчета. Видни евроатлантици, с родове с дебели досиета в Държавна сигурност.
16
4
 
11
 
! Отговори
Шефрет преди 1 седмица
Много е прав президента. Сами си го набутаха,а сега и сами да се оправят. До един некадърници и лиззачи в парламента.
15
7
 
0
 
! Отговори
И аз да кажа преди 1 седмица
Га ги знам чи сичкити са руски кавали изобщо не *** интересуват
14
0
 
10
 
! Отговори
?!? преди 1 седмица
И тази заблуждава. Кой друг ако не министър председателя може да иска промени в правителството, президента ли? И второ, ако някой служебен министър сам се откаже президента може ли да не го сменя. С какви мотиви? Какво чака конституционният съд да отмени промените и Радев да назначи кабинет по старите правила
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И секретарката на Роско се изходи.Кой е следващия?