Свиленски: Кабинетът се ръководи от Борисов

Главчев показа зависимост още на третия ден
18 апр 2024 09:00, Инна Ангелова
28
Свиленски: Кабинетът се ръководи от Борисов
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на ПГ на “БСП за България” Георги Свиленски заяви, че служебният кабинет е показал зависимостите си още на третия ден. Свиленски попита къде в Конституцията не е записано, че служебният парламент трябва да полага клетва в парламента? В ефира на БНТ Свиленски изрази притеснението си за провеждане на честни избори.

"Вотът е политическо послание, вотът е да се покаже на обществото, недостатъците на даден кабинет" и допълни, че с този вот на недоверие "не искаме да натриваме на никого носа, а искаме да покаже какъв кабинет има в момента България, защото служебният кабинет трябва да бъде независим и да прави единствено избори. Виждаме, че служебният кабинет се ръководи от Борисов, че се назначава от Борисов, така че това трябва да стане ясно на Вашите зрители".

Свиленски каза, че на тях "в партийните централи им е ясно за какво става въпрос". Беше категоричен, че този кабинет трябва да си отиде.

“По-добре ли е някаква дирижирана стабилност, в която Борисов да назначава служебния министър? Радев да подписва указа за този човек. Борисов да предлага министри. Радев да ги утвърждава. И това българите да не го знаят и всичко да си върви спокойно, конституционно, обаче задкулисно”, попита риторично Свиленски.

Той посочи, че този, който назначава пред него трябва да бъде положена клетвата. "Той носи отговорност. Пред него се полага клетва. След това, както виждате до него, служебният премиер отправя искане за смяна на министър. И след като парламентът ще поема отговорността да присъства и пред него да бъде полага клетвата. Нормалното е този същият парламент да има възможността да проведе, както и парламентарния контрол върху правителството, така и другият инструмент - вот на недоверие", допълни Свиленски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: БСПкабинетборисов
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.