Невнесен, пазен... Докладът за "Боташ" скара депутатите

Защо се стигна до размяна на реплики?
Обновена: 19 апр 2024 15:22 | 19 апр 2024 15:20, Александър Попов
27
Невнесен, пазен... Докладът за "Боташ" скара депутатите
Снимка: БГНЕС

Депутатите започнаха дебат по доклада за дейността на Временната комисия по повод Споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ", предаде БГНЕС.

"Отново Жечо Станков като председател на временната комисия не е внесъл доклада. Вие искате да го прикриете и да мине бързо точката. 10 млн. сигурно вече сме платили към "Боташ", докато чакаме да го внесете", заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Председателят на НС Росен Желязков контрира казвайки, че дори и без доклад комисията е изнесла определени факти и обстоятелства, които могат да се чуят в пленарна зала.

Мартин Димитров от ПП-ДБ коментира, че поведението на Желязков е неразумно.

"Вие сега търсите начин да покриете темата", заяви Димитров, обръщайки се към Росен Желязков. Димитров дори предложи на Жечо Станков, който е председател на комисията, да отидат заедно и да внесат доклада в деловодството на НС.

Жечо Станков обясни, че срокът за четирите месеца, в които трябва да работи комисията, изтича в четвъртък другата седмица.

"Междувременно постъпи писмо от изпълнителния директор на БЕХ. Важно е да кажем, че след получаването на това писмо с "гриф" е изрично написано, че преди да получим финалното становище ни се препоръчва да изчакаме. В тази връзка част от колегите оповестиха доклада, това си е тяхно право. Аз обаче няма да наруша правилата", поясни Станков.

Депутатът заяви, че възлага решение на Министерството на енергетиката да предоговори договора с “Боташ”, както и на председателя на временната комисия да предостави съответните документи на Прокуратурата, ДАНС, Министерството на енергетиката, БЕХ и КЕВР.

Драгомир Стойнев от БСП контрира уточнявайки, че комисията приключва работа с доклад.

"Докладът се приема, подписва се от председателя и се праща на председателя на НС. Точка. Какво прикривате”, попита Стойнев.

Борислав Гуцанов от БСП прекрати спора уточнявайки, че докладът е при него и след пет минути ще го внесе в деловодството, за да има какво да се гледа.

“Казахте, че има постъпила нова информация, секретна, по доклада, такова нещо няма. Какво се случи през последните 48 часа не ни е ясно”, възмути се Гуцанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Боташ
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички десни бесни говореха за диверсификация на газовите доставки. Да си смуччат газ от 5 източника и да си решават те, откъде да го сммучат газа. Но днес се събудиха и разбраха, че договорите в газовата индустрия не са така устроени. Те са дългосрочни и "вземаш или плащаш". Тоест, същите, каквито бяха с Газпром. Защо днес нито един от тези диверсификатори не говори за диверсификация. Вече не щат диверсификация. Не щат диверсификация с доставки от Турция.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чрез направените промени не може да се контролира нито съдържанието, нито количеството на изнесените извън територията на страната концентрати и смеси от находище Челопеч, като е налице очевидна тенденция за увеличаване на добивите при намаляване на концесионното възнаграждение, например за периода от 2004 г. до 2010 г., както и невъзможност за актуализиране на концесионното възнаграждение, макар да има значително покачване на цената на златото.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Според Държавната финансова инспекция от 2021 г. концесионерът не е изпълнил задълженията си по инвестиционната програма по договорa, за което е дължал неустойка от 10% от неизпълнената част от размера на инвестициите за съответния едногодишен период. Тези нарушения обаче не са констатирани от проверяващите държавни служители, които през годините са подавали доклади, че всичко е изпълнено. Въпреки че има данни за престъпление, дело и виновни няма и до момента, а концесията продължава до 2030 г.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На 10.07.2008 г. е сключено Допълнително споразумение 3 към концесионния договор, подписано от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.Ha 28.12.2009 г. е сключено Допълнително споразумение 4 към концесионния договор, подписано от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.На 11.08.2015 г. е сключено Допълнително споразумение 5 към концесионния договор, подписано от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Впоследствие на 19.09.2000 г. e сключено Допълнително споразумение 1 към концесионния договор, подписано от заместник министър-председателя и министър на икономиката Петър Жотев.На 27.02.2004 г. е сключено допълнително споразумение 2 към концесионния договор, подписано от вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Печалбата на концесионера е впечатляваща. Дивидентът на Дънди Прешъс Челопеч, регистрирана в Люксембург, която е едноличен собственик на Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД, за 2022 г. е 241,5 милиона лева, показва справка в Търговския регистър.Кой и как е променял договораДоговорът за концесия на находище Челопеч е сключен за 30 години на 19.05.1999 г., като концедентът Министерският съвет е представляван от заместник министър-председателя и министър на промишлеността Александър Божков.
18
0
 
3
 
! Отговори
а този договор преди 1 седмица
Министри в различни правителства през годините са сключвали допълнителни споразумения с Дънди Прешъс за златното находище Челопеч, които са в полза на концесионера и държавният интерес не е защитен. Това е заключението в постановление на Софийската градска прокуратура след проверка на ДАНС.Тези допълнителни споразумения са дали възможност на чуждата компания да печели още повече от добива и износа на българско злато, като е плащала концесионна такса от едва 1,5% от стойността
17
4
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Ексклузивно в факти кире забравил кой предлага за министър и от яд чупи бутилчица в масатаХа ха
16
5
 
4
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 седмица
"И когато стана въпрос за министър на здравеопазването, Кирил удари една бутилчица на масата пред Христо (Иванов) и Атанас (Атанасов) и счупи стъклото на масата. После дойде и се извини и каза, че няма повече да избухва така", разказва лидерът на ГЕРБ
15
2
 
2
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 седмица
В Русия не учат български правопис. Даже нямат буквата Ъ
14
5
 
2
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 седмица
Много се смях баце с какьв хумористичвн тон разказа за случката кире предлага министър ама не му помни името дориЧетете само в факти
13
1
 
4
 
! Отговори
До хаха ха преди 1 седмица
Разкрит от Борисов,който три пъти е осъждан от Българския съд за лъжа?
12
4
 
3
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 седмица
Сега денков бе разкрит от баце как льже за счупената от просто кирчо маса , бацето обясни за бутилчицата която кире строшил -щото не помнел името на министъра който предлага
11
0
 
3
 
! Отговори
До Възмутен преди 1 седмица
Защо Русия не ни съди като не сме платили?От любов към България ли?
10
4
 
5
 
! Отговори
Катани преди 1 седмица
Както винаги крадеца вика дръжте крадеца направихме филм от това
9
4
 
4
 
! Отговори
ъ преди 1 седмица
Тия нали щяха да излизат в отпуск, какво още се мотат? А "разследването" на Боташ е ялова работа, договорът не може да се развали едностранно. Всъщност, доколкото разбрах, максималните възможни щети от този договор са около 500 млн за 13 години. Не са малко, но пък Асан последно щипна едни 2,5 млрд и подари още 1,3 млрд за топлото на софийските "десни" комунисти. Нио никой нищо не казва по тези въпроси.
8
2
 
6
 
! Отговори
КОЙТО СЕ Е ГУШНАЛ преди 1 седмица
С ТУРЦИТЕ, ПОГУБВА БЪЛГАРИЯ > ДОГОВОРА С БОТАШ Е ЗАРОБВАНЕ
7
3
 
8
 
! Отговори
БАНДА КОНТРАБАНДА.. преди 1 седмица
А КАКВО СТАВА С КАНАЛА НА ПП РАШКОВ - КАКВО ТЕЧЕ ПО НЕГО?
6
6
 
9
 
! Отговори
ИЗВОД : преди 1 седмица
РАДЕВ ПЕЧЕЛИ ОТ ТУРСКИЯ "БОТАШ"..... ПП ПЕЧЕЛЯТ ОТ РУСКИЯ "ЛУКОЙЛ"....... СМЯТАЙТЕ КАКВА АЛА БАЛА СИ ПРАВЯТ....
5
2
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 1 седмица
А "неуредените" умствено държави са тези в Западна Европа и САЩ.Не е Русия.