Родни евродепутати: 2025 година ще е ключова за Шенген и Еврозоната

Андрей Новаков очаква европейските избори да останат в сянката на родните проблеми
28 апр 2024 16:30, Красимир Ангелов
29

В студиото на предаването "Брюксел 1" в Страсбург евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенкова коментираха предстоящата кампания за европейските избори и проблемите с членството ни в Шенген и Еврозоната.

"В предизборната кампания 2 в 1 няма да се откроят важните европейски теми за България. Аз не мисля, че ще успеем да поговорим и дебатираме на европейска тематика по европейски въпроси, които са толкова важни в момента. Считам, че по-голямата част от кампанията ще премине под знака на националните въпроси, на ротация, на коалиция, на сглобки и на бъдещи потенциални правителства. Предполагам, че това ще доминира, донякъде съвсем естествено, защото хората ще се наложи да гласуват и за депутати, които ще виждат всяка седмица, когато се връщат от Народното събрание и на този фон ще е много трудно да говориш за нещо, което на тях им се струва малко абстрактно", заяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

Той допуска, че това е урок, който трябва да научим, защото "не е редно постоянно да догонваме, да се адаптираме към нещо, което вече се е случило, а напротив, да добием самочувствие, да диктуваме в Европейския парламент и нашия интерес, и нашата гледна точка".

"Не трябва да разделяме европейските и националните теми, защото те са едно. Видяхме, че всички проблеми, с които се сблъскват държавите членки, са еднакви. Говорихме за високи нива на инфлацията, за завишени цени в енергетиката, за необходимостта от реиндустриализация на Европа, нови работи места, инвестиция в кадровия потенциал, отваряне на нови производства. Да, всички те са общи теми, не са европейски или български. С тях се сблъскваме абсолютно всички европейски граждани - както хората, които живеят във Видин, така и хората, живеещи в Страсбург. Наша е отговорността да кажем какво може да се направи от страна на европейските политики и как те трябва да се приложат на национално ниво, защото политиките и мерките са еднакви. Нека спрем с това разделение," каза в студиото на Милена Милотинова евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, по чието изпълнение България се забавя, Новаков направи ретроспекция към месец април 2021 година, когато приключваше мандатът на последното редовно правителство на ГЕРБ и "Обединените патриоти".

"Тогава Томислав Дончев беше изготвил, под ръководството на Бойко Борисов, Плана, който беше готов на 99% и имаше положителна предварителна оценка от Европейската комисия," заяви той. На въпрос тогава не беше ли по-далновидно да се внесе ПВУ в ЕК, за да може навреме да започне работата по заложените в него проекти, Новаков отговори:

"ПВУ не е беше внасян в ЕК, защото тогава беше редно следващото служебно правителство или Народното събрание, ако прецени, да го внесе. Но това, което направи служебното правителство, е да каже "Няма как да внесем план от ГЕРБ". Оказа се, че ни е нужна година и половина да редактираме този план, след което ни го върнаха с една папка с грешки. В крайна сметка ни го одобриха след 2 години, след като одобриха на всички останали и сега 2 години преди крайния срок по този план ние сме усвоили 3% от него. По отношение на европейските структурни и инвестиционни фондове България е предпоследна в Европа - нещо, което е нечувано и невиждано, откакто сме членове на Европейския съюз, зад нас е само Малта."

На въпрос къде е България по отношение на плащанията в таблицата на европейските държави, Пенкова отговори, че не сме най-долу.

"Закъсняваме с оперативните програми, но е важно да се отчете ролята на държавата и по какъв начин политическата стабилност превърна интересите на българската индустрия и българските граждани в една "руска рулетка, на която си играят полиците в България, влизайки в кавги и в обвинения кой какво е трябвало да направи", посочи тя.

"По този механизъм за възстановяване и устойчивост всяка държава имаше право да поиска от определен обем средства, който беше максималният, от който можеше да се възползва. Първа грешка на България е, че ние поискахме одобрение само за безвъзмездните средства или за грантовете. Дори не пипнахме заемния механизъм. Тоест, България поиска одобрение и получи такова, за да се възползва от 11 милиарда лева. От тези средства ние, за момента, сме получили около 3 милиарда лева, което е 24% от това, за което ние сме подали заявка. Тези проценти ни слагат на около 16-о или 17-о място от 24 държави членки, които могат да се възползват от този механизъм", уточни Цветелина Пенкова.

Андрей Новаков се надява България да има редовно правителство, което да издържи повече от няколко месеца, за да има хора, които да влязат в преговори с европейските институции за Еврозоната, за Шенген и за Плана за възстановяване с хоризонт по-дълъг от 3 месеца, защото сега хората, които стоят от другата страна на преговарящата маса, знаят, че този човек след един месец няма да е министър и не може да поема ангажименти.

По отношение на влизането ни в Еврозоната, той е на мнение, че България няма да влезе на 1 януари 2025 година, но по-късно през годината можем да получим твърди гаранции за присъединяване. Единствената пречка пред страната ни, според него, е инфлацията, която е над средното ниво.

"По отношение на Шенген със сигурност създадохме прецедент и възможност за нелепо поведение от страна на управляващите, които взеха това решение, защото ние отново позволихме да си наложим критерии, които не бяха наложени от никъде другаде, обещахме неща, които не са в правилата на Европейския съюз. Общата позиция на всички държави членки, на нашите колеги, многократно сме гласували в подкрепа на приемане на България и Румъния в Шенген, като пълноправни членки", каза още Пенкова.

Тя заяви, че смяната на правителствата у нас не е извинение за липса на последователна политика, когато става въпрос за защита на националния интерес. Независимо кое е правителството, темата за Шенген винаги е национална. Според нея решението на предишното правителството да се съгласи с частичния Шенген е грешка. През 2017 година Бойко Борисов отказва оферта от Брюксел да се присъединим частично, изтъкна Пенкова.

"Аз също бих искал да влезем в Шенген и по суша, за да няма опашки по границите, това е битка, която водя от 7-8 години. Не е прецедент, по-скоро е ирония на съдбата, че Австрия, която в момента ни спира, е влязла на части в Шенген. Тогава я е спирала Германия, защото не са вярвали на това как пазят границите си. Нищо не ни пречи и в момента да се борим със същия хъс за влизане на България в Шенген и по суша", допълни Новаков.

По отношение на Зелената сделка и зелените политики евродепутатите уточниха, че се радват, че Европейската комисия започва да ревизира своето възприятие за проблемите по тях и някои от политиките ще претърпят промени.

Целия разговор гледайте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Политика
Русия осъществявала директно терористични операции на българска територия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Корекция: преди 1 седмица
Безродни депутати...
23
3
 
3
 
! Отговори
Гробачов от АДА преди 2 седмици
ЕССР ще се разпадне през 2025 г!
22
1
 
7
 
! Отговори
Никой.... преди 2 седмици
...вече не ви вярва на глупостите! Европа не ми иска в Шенген и няма да ми пусне каквото и да става!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не им трябваме в Шенген ние. Не разбрахте ли?
20
2
 
3
 
! Отговори
Еврото ще се приеме преди 2 седмици
Щото започнаха да печатат фалшиви български пари. Някой от горе ги прави тези неща, щото така или иначе лева изчезва поне да се запасят с напечатани такива. Гледам само ние банкноти на пенсионерите дават. Това означава, нека печатането да започне СЕГА! 100% са допуснали няква грешка да не излезе супер оригинал баНкнотата. И крадеца ще вика дръжте крадеца накрая.
19
0
 
3
 
! Отговори
Алън Копле преди 2 седмици
Новият Политик - Велик Сериал - Пророчески!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
пълни глу паци са нашите депутати, не могат да приемта Еврото и Шенген 12 гдини вече. Не стават за нищо депутатите ни.
17
1
 
19
 
! Отговори
ъъ преди 2 седмици
Омръзна ми от тези лъжци.Остарях,и така няма да видя нито шенген,нито еврозоната.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЕС лъжците - лъгаха за Русия, за Буча. Зелената сделка - пълна измама. Цензура. Отмяна на свободата на словото. Преследване на инакомислещите. проблемите се решават с налагане на волята на големите и силните над малките и слабите. Рецесия, икономиката се свива и няма никакви изгледи за възстановяване.
15
2
 
12
 
! Отговори
vs преди 2 седмици
Дали някой някога ще каже истинската причина заради която не ни приемат!? Хърватска - влиза, след 2 месеца е вътре, и след още два три - еврото! Явно не само, че сме корумпирани, ами и сме евтини в подкупите! Нищо чудно!
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 13. После нищо си.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Севрюкова и баба ванга казва който мисли да се прибира до 2025. После нещо си.
12
2
 
5
 
! Отговори
Делиормански ясновид преди 2 седмици
В еврозоната ще има тъмни зони . Вместо шенген на всяка държава минирани граници и три реда бодлива тел. Патрулиращи военни . Вечерен час. Блокади.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българите вече 35 години ручат жабета, а още не могат да пътуват свободно в ЕС. ЕС скоро ще се разпадне, а България не може да влезе в Шенген.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази година явно я пропускаме по всички линии и го удряме на почивка
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И тоя " тупа топката " , но не пуска кокала от службата която е взел . Него интересува и не носи отговорност нито за България нито за ЕС
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ТамЪн докато се наканите и руския ботуш може да стъпи на наша земя :) А утре, а вдруги де, а по-вдруги ден и те така докато не стане твърде късно. Хубава работа ама българска. Пък може и да е за добро...
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До31 . Не е така СССР бе много различен за страните от Европа. Унгарците се подиграваха на съветските граждани . Румънците забраняваха на съветските граждани да слизат от вагоните на перона Букурещ за България докато се прикачваха машините . Чехословаците не уважаваха съветските граждани . Поляците почиваха на Черно море далеч от Съветските . Ставаха скандали и се караха .Само българите се правеха на по близки с тях. Та СССР бе много различен. А държавата бе богата , но народа беден .
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ключова ще е, защото като се върне Бойко пак начело на правителството, ще ни се каже официално , че не ставаме и за двете. Понеже народът тук бързо забравя, но онези в ЕС помнят срещу кого бяха протестите през 2020 г. Тях как ще излъжем?!
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какъв Шенген бълнуваш бе аланкоолу?! Кой те брои теб за европеец?! Да ти докарат младите афгански мъже и да имаме вечерен час за жените- това да, но Шенген да те пуснат е нелепост! А без Шенген какво евро?! Не го пускат под миндера, то иска отгоре да легне! Бойкот на австрийските вериги и бензиностанции!