Богдан Богданов: ГЕРБ-СДС правят промени в последния момент

Правени са промени, които не са били обсъждани
Обновена: 30 апр 2024 14:03 | 30 апр 2024 14:00, Инна Ангелова
7
Богдан Богданов: ГЕРБ-СДС правят промени в последния момент
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на икономиката Богдан Богданов е на мнение, че ГЕРБ-СДС пак правят знакови промени в последния момент. Изказването му е по повод ветото на президента Румен Радев върху определени разпоредби в Закона за насърчаване на инвестициите.

"Ние трябва да създадем законови предпоставки, за да може местните и чуждестранните инвеститори да бъдат успешни тук и да реализират своите проекти. Основната задача на нормативната промяна беше свързана обаче със скрининга на инвестициите. Скринингът е важен, за да може една държава в ЕС да наблюдава кои са ключовите и кои са рисковите инвестиции“, уточни Богданов.

Бившият минитър каза, че между първо и второ четене на Закона за насърчаване на инвестициите са били направени промени, които първоначално не са били обект на дискусия.

"Нещо повече – доколкото разбирам -  колегите от Министерство на икономиката и от Министерство на околната среда и водите не са били помолени за становище по последните промени. Няма никакви обосновки по тези текстове. Това е доста притеснително и беше очаквано президентът да наложи вето", поясни Богданов.

Пред bTV той каза още, че на заседание на МС са били обсъждани мерки за спазването на сроковете за издаването на становища от различните институции, за да не се спъват инвестициите. Съкращаването на тези срокове наполовина обаче според него будят "много въпроси", защото те и сега не се спазват.

Богданов появни, че срокове не се спазват, защото вигани се намира някаква причина. Според него е добре да се направи анализ преди да се правят промени - дали става дума за институционален капацитет, дали за законодателни пречки, дали за нереалистично заложен срок.

Според бившия министър на икономиката едни от основните забавяния са в регионалните инспекции по околната среда. „Ето защо на едно от последните заседания на Министерски съвет на редовното правителство на акад. Денков беше одобрено създаването на портал, който до голяма степен да дигитализира процесите, свързани с издаването на разрешителни за местните и чуждестранните инвеститори“, допълни Богданов.

Той посочи също така, че е получил покана от лидерите в ПП-ДБ да е част от листите за предсрочните парламентарни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Общество
Забраната на рекламата на хазарт – част от предизборната кампания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко се следва до Европейски Проекти и кой какво може да краде още и още докато може .Това че България се е свела до няколко града другото са съществуващи някъде не им дреме .Дреме им само за собствените изгоди
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Страхът на Борисов и Пеевски идва от Възможността да Загубят Скритата Власт. За да бъде Заличена Скритата Власт, а с Това и Политическата Игра на Борисов и Пеевски, единственото Условие е Обединена Опозиция с Обща Програма за Действие и Дисциплина. Лидерите на Опозиционните Политически Проекти трябва да спрат Нападките по между си и с Общи Принципни Действия, да заличат Олигархията, Корупцията, Сивата Икономика и Установят Върховенството на Закона. Много Трудно за Изпълнение, но не е Невъзможно
4
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
.........допълни Богданов................ Кой беше тоа oxлюФ,че се обажда??? Не е ли разбрал, че ППДБ-тата приключиха с политиката? Клоун :)))))))))))))))))))))
3
2
 
8
 
! Отговори
ШАРЛАТАНИТЕ преди 2 седмици
Нулева толерантност към шарлатаните ! Удавиха държавата в лъжи , лъжи , лъжи , лъжи , манипулации , фалшификации , куролации и прочие измами и кражби в индустриален мащаб.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
типично за герб-дпс, променят закони в последния момент, а негатива ще е за този, който първоначално го е създал
1
1
 
7
 
! Отговори
ъ преди 2 седмици
Тия от НС съвсем се разпасаха, не само ГЕРБ, всичките от бившата сглобка. Пък и другите. От години законодателната им дейност е на ниво ученици в 6-ти клас, а върхът на тарикатлъка са измененията през преходните разпоредби на други закони, между първо и второ четене. За да се избегнат евентуални обсъждания и "врагът" да проспи промените. Измислиха го преди 10 години и от тогава тотално окензаха всички закони. Показателно е какво стана последно с конституцията. И нямат спирачки некадърниците.