Радев с остра реакция за частната детска болница: Здравето не може да е нечий бизнес

Затвърждавала се практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите
165
Радев с остра реакция за частната детска болница: Здравето не може да е нечий бизнес
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност. Това се заявява в позиция на президента Румен Радев по повод решението на Министерския съвет за одобрение на проекта за строеж на частна детска болница "Мама и аз", разпространена от прессекретариата на държавния глава.
Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес, отбелязва държавният глава.

"Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза", се посочва още в позицията.

С конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват, допълва държавният глава Румен Радев. Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения, отбелязва президентът Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: Радевдетска болница
Още от Политика
Ляво-патриотичен блок начело с БСП в битката за гласа на избирателите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
За бруталното западане в последните три години, изключителна вина има Радев! Има ли поне една сфера в държавата, в която да сме по-добре, отколкото преди преврата? И все ни се набутва ,като вода ненапита ? Сякаш той няма нищо общо с размаханият юмрук? И Шарлатаните пак той ни ги натресе, като опита да се разграничи от тях,чак след като се еманципираха и започнаха да си крадат държавата безконтролно!
94
3
 
5
 
! Отговори
Старите хора преди 3 седмици
са добре, те поне видяха нормален живот при социализма, а сега старостта все ще я избутат някак си. Да му мислят младите и особено децата, защото цял живот ще блъскат и ще теглят, а като остареят ще бъде ужас, ще завиждат на живота на старите хора днес в България.
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Благодарете на ППДБ, защото те измислиха това безумие за служебно правителство (защото те гласуваха промените в закона и в конституцията, които би трябвало и да са противоконституционни). И сега служебното правителство може да си прави каквото пожелае и да бъде практически вечно. С толкова акъл, такова управление. А за децата никой не го е грижа. Който има малки деца, знае колко е сложно с педиатрите, с диагностиката и профилактиката и т.н. А детска болница все още няма.
92
2
 
2
 
! Отговори
До 83 преди 3 седмици
Русия е Невинна Империя, тя защитава Международното Право и особено правата на другите! Хахаха, тя да се навре някъде, хахаха, това е абсурд, ненаучна фантастика! Русия е символ на законност! Тя е съвършенство в материален и духовен смисъл! Тя е Рай! Тя е Родина на Комунизма, който уби гражданите си! И като погледнеш тя е Монголската Империя! Небесната!
91
3
 
11
 
! Отговори
Радев им виновен преди 3 седмици
на усрааните до уши ППДебейци, Гербери от личаната партия на Буда и на ДПСареите от турция... Е Радев е избаран пряко от българите, а вие виещите по разни форуми сте абсолютно излишни. По-добре президентска република - плащаш на един човек, вместо мафиотското народно събрание от 240 заплати за празноговорене.
90
9
 
1
 
! Отговори
az преди 3 седмици
20г чакаме държавна,по-добре да има поне частна от колкото след още 20 никаква
89
0
 
3
 
! Отговори
Айде сега, преди 3 седмици
ех колко хубаво беше при соца, под крилото на Русия, имаше заводи, работа, беше евтино.....еххх, съсипаха я тази държава!!!
88
11
 
5
 
! Отговори
...! преди 3 седмици
Радев никога не е борил "Мафията"! Радев искаше да оглави мафията! Да не забравяме, че Черепът беше спонсор на преврата му! А самият Радев твърдеше, че на Божков имал повече доверие, отколкото на Прокуратурата/щото го разследвала/! А и Рашков, който командваше контрабандата, беше назначен от него за вътрешен министър!
87
11
 
8
 
! Отговори
До 82 преди 3 седмици
След като има мафия, президентът как се е самонастанил на този чорапен пост? Без помощта на мафията!? Поне да не си отваря устата.
86
3
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
ние в люлин 200 000 нямаме болница а сме застаряващо население защото 1975 гдоидохме тук по на 30 години сега е натъпкано с бетон на наи мръсните и шумникръстовища стига с това застрояване спрете се наи после нямаме въздух и светлинасега и две метростанции ще строят под 50 годишните блокове
85
10
 
1
 
! Отговори
Figurant преди 3 седмици
Фигурантът не е у ред, Йотова - тоже. Реват, като данаци и се запъват, като магарета на лед. Какво шоу.
84
3
 
4
 
! Отговори
Боко Пеевски преди 3 седмици
Пропагандата на свинята Пеевски и Доган и Боко тиквата не спира. Явно ПП ДБ много пречи на ГЕРБ ДПС ИТН дъното да пълнят човали пари от магистралите тунелите обществени поръчки и търгове и конкурси и границата с Турция. Залогът за тези избори е голям ще падне купуване на гласове и фалшифициране на бюлетините. Никога повече ГЕРБ ДПС ИТН дъното. респект към ПП ДБ защото искаме България да бъде европейска държава а не *** на Боко тиквата и Пеевски свинята.
83
5
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
Фигурантът все се напъва да забрави, че България е Парламентарна Република, и партиите които управляват, са по волята на българските избиратели! Като толкова се набира за Ментор, да си беше направил партия, да се яви на избори , и да управлява! А какви ги извършиха неговите "служебни", всички видяхме! Заробващият договор с Боташ, тепърва ще се налага да оправят кашите след него! Заради милионите, които ще изплащаме за недоставени количества, доста болници щяха да бъдат построени!
82
4
 
7
 
! Отговори
Каква Русия те гони? преди 3 седмици
До 72. Анонимен. Русия е полуосвободила 20% от България, за да я нарича Задунайская Губерния и да я граби до ден днешен, както и Украйна,Белорус, Молдова, Грузия и всички които не са ги изхвърлили като нас! . . . . Чавка ти е изпила мозъка! За всички проблеми с некадърните и крадливи български политици Русия, Путин или четирите годишни времена са виновни! Избирате 30 години едно и също и очаквате промяна! Има медицинска атестация за това! Прочетете за да не го пиша!
81
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мафията си има държава. И дори президента вече не може да се справи с пипалата на мафията.
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Обзалагам се, че тази частна болница ще е много по-зле от държавните. Аз лично съм била в частна болница, в която платих 370 лв за преглед, ехограф на коремни органи и изследвания, които струват макс 50 лв в столичните лаборатории. Просто частника се чуди как максимално да вземе от теб и назначава ненужни изследвания и манипулации. И така въпреки платените от мен 370 лв аз диагноза не получих, накрая пак ходих в държавната болница
79
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Братята Американци имат един много хубав лаф: По-добре млад, здрав и богат отколкото стар, беден и болен..." На печелившите честито...
78
5
 
4
 
! Отговори
Може, може! преди 3 седмици
А ти си една кръгла Нула! Господине, защото не си генерал, а си един жалък популист!
77
4
 
5
 
! Отговори
Атмаджа преди 3 седмици
Не отричам,че има много способни и съвестни лекари,както и медицински персонал,обаче е факт, че подобен тип хора са капка в морето.Парите не дават винаги 100% гаранция,че лечението ще е успешно,обаче до голяма степен мотивират медицинските лица да вложат повече усилия и старание в грижите си към болния.
76
4
 
4
 
! Отговори
juan преди 3 седмици
възраждане и това е всичко друго е ала бала