Българските партии са лични проекти на хора, а посланията им са от 20 години

Проблем е, че голяма част от кампаниите са негативни
2 май 2024 10:52, Анисия Иванова
102
Българските партии са лични проекти на хора, а посланията им са от 20 години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Няма как да се промени нещо в политиката, ако ние се откажем да гласуваме. Тогава ще отидем към нещо още по-лошо. Ако ние се откажем да гласуваме изцяло, ще отидем към някаква форма на авторитарен режим, което е винаги е по-лошо от демокрацията".

Това предупреди пред БНР Благослав Михайлов, създател на платформата "Стража", която ни позволява лесно да следим работата на депутатите, като обобщава и анализира огромен обем от информация.

Според него най-важното за младите е дали някой може да формулира политическо послание, което да резонира с тях и техните проблеми.

"Ако хората няма за какво да гласуват, ако няма кой да ги изкара да гласуват, какъв е смисълът - те просто трябва да си избират произволно. Като говорим за младите - мисля, че това е проблемът, че политическата класа говори едно и също от 20 години. Всички тези послания са остарели".

По думите му проблем е и, че голяма част от кампаниите са негативни:

"Не говорим за проблемите на хората, а говорим просто за другите - колко са зле. Този стил говорене е много деструктивен и това отказва хората да гласуват".

Благослав Михайлов изказа мнение, че нямаме партии, които да са истински сдружения от граждани. Според него нашите партии са "лични проекти на определени хора". Той смята, че вътрешната опозиция в партиите е тотално обезсилена и тези хора търсят алтернатива извън партията и напускат.

Според Михайлов на тези избори ПП-ДБ ще загубят най-много. А те са основният претендент и алтернатива на ГЕРБ, добави той. По думите му обаче вече сме в нов политически период и няма как някоя партия да управлява самостоятелно. Трябва да се правят компромиси, категоричен е той.

А днес в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай". Илюстратори от всяка държава-членка на ЕС са създали плакати по темата за мобилизиране на гласоподавателите на предстоящите европейски избори на 9 юни. Идеята е да помним, че демокрацията не е даденост. ЕС е грандиозно упражнение за това как нациите и етносите могат да се отдръпнат от различията си и да се опитат да работят заедно в името на по-големи и глобални каузи.

"Политиките и ангажиментите на ниво почти цял континент засягат всички ни. Всеки глас е сила, която ние като индивиди можем да упражним, за да повлияем на посоката, в която се движим", казва Тео Георгиев - илюстратор и представител на България в тази кампания. Изложбата може да бъде видяна до 16 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от Политика
Калфин: Детската болница е лобистка история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
ДО 4 преди 4 седмици
До Старите хораОТДАВНА всички читави млади са в чужбина приятел ! МН ОТДАВНА !
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Изобщо не гласувайте за тези сталинистки партии. Това не е никаква демокрация, да ви управляват разни плъхове и несменяеми вождове. Боко Тиквата ви управлява вече повече време даже и от Путин и от Сталин. Трябва изцяло да се смени моделът на управление и вместо република, да станете конфедерация управлявана с пряка демокрация и референдуми, като Швейцария.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Председателят Си Дзинпин ще направи петдневно пътуване до Франция, Сърбия и Унгария. Тези страни търсят инвестиции от Китай, въпреки предупрежденията на длъжностните лица във Вашингтон за рисковете. Това ще бъде първото от пет години насам посещение на президента на КНР в ЕС. Неговото водещо послание е: "Пекин предлага много повече икономически възможности, отколкото признават САЩ"
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Днес китайската икономика, деноминирана в долари, с 15% превъзхожда европейската и разликата ще се удвои до края на десетилетието. Това обстоятелство, съчетано с големия търговски дефицит на ЕС с Китай, предизвиква силна тревога в Брюксел
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Може ли някой да даде точно определение на думата "политика"(какво всъщност е"политика")Мираж ли е,сън ли е,надежда ли е,желание ли е,мечта ли е или нещо дрго.Какво означава думата политика.Без отговор на този въпрос,не може да последва действие.Причинате е,че хората не намират смисъла на думата"политика" А са напълно наясно,какви всъщност са политиците.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На запад ще продължават да обедняват, сега са още богати, но постепенно богатството се стопява и скоро ще се превърнат в мизерия както в България.
10
0
 
7
 
! Отговори
Хайде,бе преди 4 седмици
С социологическите агенции всичките са проект на един и същи поврк-Баце.
9
2
 
2
 
! Отговори
ТТАЛИБАНИ преди 4 седмици
В РУСИЯ ИМА ЛИ ПАРТИИ?... ИМА ЛИ ХОРА ИЗОБЩО?
8
2
 
2
 
! Отговори
мъдрец преди 4 седмици
До Старите хораПрав си добре че се преместих в западна Европа, щото досега да съм по градинките и по опашките за някоя промоция
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На мен тоя Борисов ми е омръзнал да болка това шимпанзе. Просто се чудя какъв полик може да е тоя
6
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
в българия няма партии всичко се *** в икон групировки и клубове по интересисега няма ляво няма дясно всичко е борба да се хванат за кокала затова тези коитогласуват по 100 пъти да премислят какво правят защото виждат сега резултатитевсеки ден излиза нещо
5
2
 
3
 
! Отговори
Политкоректен преди 4 седмици
Добра статия. Браво!
4
5
 
13
 
! Отговори
Старите хора преди 4 седмици
Старите хора са добре. Поживяха добре при социализма, видяха нормален живот. Сега все някак ще го избутат до края. Да му мислят младите и децата какво ги чака следващите десетилетия ще бъде голяма мъка. А като остарея ще завиждат на живота на днешните пенсионери.
3
0
 
8
 
! Отговори
А същото преди 4 седмици
Важи и за социолозите и политолозите.Сега като са захапали "опорката",че ПП ще загубят най-много и денонощно ни я втълпяват денонощно.Те също отблъскват избирателите.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Младите ги вълнуват други работи. Политиците и политиката не са им интересни. Каквито и послания да им отправи който и да е политик, ще ги отсвирят.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Партиите са партенки на Боко и Шишо