Големият въпрос за Украйна - ще се завърнат ли бежанците в страната?

Икономическото възстановяване зависи от това
216
Големият въпрос за Украйна - ще се завърнат ли бежанците в страната?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според доклад на Международната организация по миграция (МОМ) близо една трета от населението на Украйна е било принудено да напусне домовете си. Около 3,7 млн. души все още са вътрешно разселени, а близо 6,5 млн. души са бежанци в други държави.

МОМ съобщи също така, че повече от 14,6 млн. души, около 40 % от населението на Украйна, все още се нуждаят от някаква форма на хуманитарна помощ, а 2,2 млн. бежанци в съседни държави също се нуждаят от помощ.

По-голямата част от бежанците в Европейския съюз (ЕС) са жени и деца, като получателите на временна закрила се състоят от 46% възрастни жени, 33% деца и 21% възрастни мъже.

Големият въпрос за Украйна е дали те ще се върнат у дома и това е от ключово значение за бъдещето на Украйна.

Вероятно много от жените, които са напуснали Украйна, ще се присъединят отново към съпрузите и партньорите си, щом това стане безопасно, но тъй като семействата може би вече са се установили да живеят в други държави, Киев трябва да разработи план за насърчаване на завръщането на хората в активна трудоспособна възраст.

Ако не го направи, това може да доведе до огромни икономически загуби за страната и до ускоряване на демографската криза, която вече предизвиква безпокойство. Населението на Украйна през 2023 г. ще бъде 36 744 634 души, което представлява спад от 7,45% спрямо предходната година, а при наличието на толкова много млади хора в чужбина възрастовият профил се увеличава.

След пълномащабната инвазия на повечето мъже на възраст 18-60 години беше забранено да напускат страната и Киев търси начини да насърчи завръщането на тези, които вече са били в чужбина или са успели да напуснат, за да подкрепят армията и икономиката му. Мъжете в изгнание във военна възраст - само в Полша те са около 200 000 - вече няма да могат да подновяват паспортите си в консулствата и ще трябва да се върнат у дома.

Това е резултат от одобрения на 16 април от президента Володимир Зеленски нов закон, според който гражданите, живеещи в чужбина, са задължени да отбиват военна служба. Те разполагат с 60 дни, за да изяснят статута си, но няма да бъдат принудени да се върнат, заяви правителството. За да насърчи допълнително хората да се завърнат у дома, Украйна също така разговаря с представители на ЕС относно бъдещите правила за миграция в блока.

В резултат на пълномащабното нахлуване на Русия в края на февруари 4,2 млн. души, избягали от Украйна, имаха статут на временна закрила в ЕС. Германия (1,3 млн.), Полша (950 хил.) и Чешката република (380 хил.) бяха основните държави, които предоставяха закрила в блока.

Още по темата
А бежанците продължават да пристигат. Данните сочат, че през декември границата на Германия са преминали още 18 905 души, а Чешката република е приела 8 155 души. През същия месец в Испания са пристигнали 2 830 души.

Анализът на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) през януари и февруари установи, че две трети от украинските бежанци искат в крайна сметка да се завърнат в родината си. Около 65% са заявили, че желаят да се завърнат - спад спрямо 77% през предходната година, а 6% планират да го направят през следващите месеци.

Докато колебливата подкрепа на Запада за въоръжените сили на Украйна и неуспехите, причинени от недостига на боеприпаси и оборудване, допринесоха за нежеланието за завръщане, състоянието на украинската икономика беше посочено от много бежанци в интервютата с изследователите.

Според ВКБООН около 55 % от интервюираните завърнали се бежанци в Украйна са заявили, че възможностите за работа са по-малко, отколкото са очаквали.

Въпреки че изглежда, че националната икономика се възстановява, като през четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП нарасна с 4,7 %, а Националната банка на Украйна прогнозира увеличение от 5,8 % през 2025 г., повечето украинци в страната и чужбина все още изразяват несигурност за своето бъдеще.

Според проучване, проведено от Центъра „Разумков“ през януари, 41% от гражданите смятат, че събитията в Украйна се развиват в правилна посока, докато 38% са на обратното мнение.

Повечето от тях отбелязват влошаване в сравнение с началото на 2023 г. в области като цените и тарифите (86%), икономиката (68%), стабилността (64,5%), доверието в бъдещето (63,5%) и благосъстоянието на семействата им (58%).

Въпреки че повечето фирми са устояли на предизвикателствата и са продължили да работят, като 59% от доскорошните фирми са напълно отворени, а 21% са затворени (само 3% за постоянно), нивото на безработица остава високо - 13,7% към март.

В същото време доклад на Световната банка установява, че около 15% от фирмите не са в състояние да изпълняват поръчки поради разселване на работници, жертви на бойното поле и наборна служба, като в южните райони този процент нараства до 20%.

За да не допусне икономиката на Украйна да бъде доминирана от пенсионери, хора с увреждания и нуждаещи се от социална закрила, правителството в Киев трябва да насърчи завръщането на своите хора - както за производствените линии, така и за фронтовете.

Катерина Одарченко, Center for European Policy Analysis/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: Украйнабежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 4 седмици
Следния въпрос имам тука: А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
95
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 4 седмици
Колко ще се върнат зависи от това каква част от Украйна ще остане.Ако остане само Лвов и Виница,няма да са много.Но най-вероятно ще остане около половин Украйна.
94
13
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 седмици
Дебела греда за руската пропаганда. В Масква има изложение на западна военна техника - обаче руснаците останаха поразени от високото качество на машините. В телеграм един руснак бие с ръка по бронята на танка и недоумява как така не кънти на кухо ламарината. Черна магия ще да е.
93
7
 
1
 
! Отговори
Неочакван ефект преди 4 седмици
До очакван ефект Хахаха. В руската реалност всичко е надолу с главата - украинците бранят родината си - принудени са, руснаците ги карат на фронта в чужда държава, като им извиват ръцете с мизерията, в която ги е наврял точно диктатора в Кремъл.
92
0
 
4
 
! Отговори
я па ти? преди 4 седмици
До Неочакван ефект - Павлов? И що цитираш руски биолог? Явно руснаците разбират повече тварите от наглосаксите ?
91
0
 
7
 
! Отговори
До 89 преди 4 седмици
Чакай на Русия да свърши оръжието, техния ВПК е държавен, бълва евтино и доказано по здраво оръжие от западното (по оценка на воюващите украинци) плюс това купуват евтино снаряди от Северна Корея, за сметка на това запада не може да изпълни обещаните 1млн снаряда, щото не може да произведе толкова за 5 години, къца ти математиката на войната
90
1
 
5
 
! Отговори
очакван ефект преди 4 седмици
До Неочакван ефект: "Свободата да избират как да живеят, как да се развиват, какви ценности да изповядват и така нататък." И каква свобода има в принудителното откарване на фронта и развиването по посока тор за червеи? Прав си ! Тия неща са абсолютно непонятни за руснаците!
89
4
 
1
 
! Отговори
Неочакван ефект преди 4 седмици
До До Неочакван ефект Не съм виновен, че не правиш връзка между думите и значението им. Павлов добре е обяснил този феномен.
88
2
 
0
 
! Отговори
на какви хапчета си преди 4 седмици
До АзъКанъАзъ7112136860 Розови,сини или бели!?
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 94 Хаха, вече даже не използвате опорката "асвабадила", защото даже и вие знаете в какво се заключава руЗкото "асвабаждение".
86
2
 
9
 
! Отговори
До Неочакван ефект преди 4 седмици
Тази свобода американците им я отнеха преди 10 години, както постъпиха и с други техни колонии, като нас.
85
3
 
9
 
! Отговори
OZZY преди 4 седмици
Ще се върнат чушки!нали ги гледам,изкупиха половината имоти на Слънчака,общуват само на руски,не личи да страдат много....
84
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
вече наистина са бежанци и никоя страна няма право да им откаже закрила, защото бягат от война
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
единствено успяхме да убедим Русия каква грешка е направила като ни е спасила от турско!
82
7
 
4
 
! Отговори
Неочакван ефект преди 4 седмици
До очакван ефект Свободата да избират как да живеят, как да се развиват, какви ценности да изповядват и така нататък. Все неща, които са АБСОЛЮТНО НЕПОНЯТНИ за руските крепостни.
81
10
 
3
 
! Отговори
тАпанар преди 4 седмици
С тази война Путин постигна със сигурност едно нещо-Украйна се превърна във враг!И то вечен!Ама некадърната номенклатура това може!Тя от некадърност съсипа велика държава,и сега като капак на всичко накара света да намрази Русия!И не стига това,ами на всичкото отгоре искат да възстановят "великия Съветски съюз"!На това се казва "болна некадърност"!
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всеки украинец и човек да решава сам, животът и съдбата му са в неговите ръце. Не бива на сила хората да се принуждават на едно или друго.
79
9
 
0
 
! Отговори
Отговор преди 4 седмици
До Дзивко "Тук важния въпрос е кога запада и Украйна ще решат да седнат на преговори" Когато на руските фашисти им свърши оръжието наследено от СССР. Тогава приключва и войната.
78
1
 
8
 
! Отговори
очакван ефект преди 4 седмици
До Неочакван ефект: "Първо ще защитават свободата си" - КАКВА свобода ? принудително както от концлагер да те пратят със заградителен отряд на фронта? та каква свобода за украинците? свободата да умреш за западните интереси ли?
77
12
 
1
 
! Отговори
Историк преди 4 седмици
До Анонимен 77 България винаги е била "на грешната страна" спрямо Русия, защото Русия е най-големия враг на българската държавност и българския народ. Доказано от над 145 години история между двете държави.