България ще подкрепя Украйна финансово, военно, политически...

България подкрепя инициативата "Формула за мир" на Зеленски
524
България ще подкрепя Украйна финансово, военно, политически...
Снимка: МС

„България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна. От самото начало на тази непредизвикана война България оказва последователна помощ на Украйна на всички възможни нива – политически, финансово, военно, хуманитарно и дипломатическо“, каза служебният премиер Димитър Главчев по време на видеоконферентен разговор с украинския министър-председател Денис Шмигал. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Димитър Главчев изрази категорична позиция за непоколебимата подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Украинският министър-председател благодари от свое и от името на народа си за подкрепата, която България оказва.

Служебният премиерът потвърди, че ще участва в Конференцията за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в началото на юни в Берлин. Основната цел на събитието е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна след края на руската агресия. Главчев сподели, че на конференцията в германската столица с него ще бъдат и представители на българския бизнес.

Димитър Главчев бе категоричен, че българската държава подкрепя инициатива „Формула за мир“, представена от украинския президент Володимир Зеленски. Тя представлява концептуален план, чиято цел е прекратяване на войната в Украйна и постигане на всеобхватен и траен мир, в основата на който е запазване на териториалната цялост на Украйна.

В хода на разговора бяха отбелязани и добрите връзки между двете държави, които са подсилени допълнително от българската историческа диаспора в Украйна, която наброява около 200 000 души.

На 29 април приключи транспортирането на военно-техническата помощ за Украйна, предоставена на основание на решение на парламента и определена с решение № 134 на Министерски съвет от 23 февруари, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Военното министерство ще продължава да оказва военна и военно-техническа помощ за Украйна в изпълнение на взетите от Народното събрание решения, се посочва в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от Избори 2024
ПП-ДБ официално определи водачите на листите и кандидатите за евродепутати
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
1
 
37
 
! Отговори
Еврогейец преди 3 седмици
За пенсионерите и работещите мизерни пенсии и заплати,но пък ще подкрепяме финансово Украйна!
369
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НИЕ ДАРЯВАМЕ И НА ЗАПАДА. ЩЕДРИ СМЕ, НАШИТЕ ДАРИТЕЛИ С НАРОДНИЯ ТРУД С ПРИПЕЧЕЛЕНОТО ОТ НАРОДА СА МНОГО ЩЕДРИ.
368
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДАЙТЕ СМЕТКАТА С КОЛКО МИЛИАРДА ОБЕДНЯХМЕ ЗА ДА ГИ НАЛЕЕМ В ПРОБИТАТА И БЕЗДЪННА УКРАИНСКА КАЦА, КОЯТО ВИНАГИ ДРЪНЧИ НА ПРАЗНО КАТО КРАТУНАТА НА ТЕХНИТЕ МАРИОНЕТНИ ПОЛИТИЦИ.
367
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Стига бе,ТАМ НЯМАТ РАБОТА ЗАПАДНИТЕ ОРДИ.
366
21
 
5
 
! Отговори
Стига бе, преди 3 седмици
Руската икономика била "нараснала"? И всичките им се вързахме? Марш от Украйна, Бе! Путинските орди нямат работа там!
365
2
 
30
 
! Отговори
Смех преди 3 седмици
От както запада наложи санкции на РФ и започна да изпраща помощи на террористите в Киев, Руската икономика се увеличи с 20%, Украйна намаля с 25%, половината АМерикански банки фалираха, цените на всичко назапад се удвоиха - заплатите не. Та кой печели войната викаш? хехе
364
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БАХ ТИ КРАТУНАТА НА ПО БЛИЗКИЯ.
363
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
АМИ ДЪРЖАВА НА ИЗКУСТВЕНО ДИШАНЕ, ДА ПОДКРЕПЯ ДРУГА ТАКАВА?
362
1
 
31
 
! Отговори
стига бе преди 3 седмици
Защо все такива безгръбначни политици ни се падат?
361
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще подпомагаме ВОЕННО! България ще участва с военни в Украйна! Ако имате мозък под каскетите излезте на 9 юни и накажете ГЕРБ, ПП и ДПС! Те ще ви пратят на война!
360
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно, какво ли мислят българските данъкоплатци по въпроса, дали са съгласни с техните пари да се поддържа една война!? И то при наличието на твърде много недофинансирани политики и обекти в страната. За нуждаещите се българи не отварям дума, защото те явно не са приоритет на държавата.
359
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вечна слава на братушките, за да громят фашистите и Кафявата Чума. Да им даде господ здраве, смелост, и благоденствие и за напред да изчистят земята от терористите, нацистите и фашистите!
358
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вече не си правят труда да идват на визита. Всички нареждания получаваме по радиоточката!
357
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България не е важна, българите, повечето и те. Украйна трябва да бъде подкрепяна с всичко. Погромете жалката Русия
356
34
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво, русия на пепел да стане. Слава на Украйна
355
4
 
26
 
! Отговори
Народен Съд преди 3 седмици
и публична декапитация на продажната про-заадна хунта. България е с Русия, България НЕ забравя!
354
0
 
23
 
! Отговори
До387 преди 3 седмици
Нацисти и фашисти са тези, които кръщават площади и улици на фашисти от СС. Тези, които правят терористични атентати по мостовете, които избиват журналисти, и които лишават собственият си натод от хартата за правата на човека. Ние не сме такъв народ!
353
3
 
23
 
! Отговори
По същество преди 3 седмици
Ще виснете и вие. Ешафод за всеки имаш пръст в това кръвопролитие и взел страна в тази гражданска война. Ешафод за всеки жертвал стотинка или камъче даже, в ущърб на България и българския народ за чужди интереси и за чужда кръв. Тези хора ще бъдат съдени като военнопрестъпници.
352
29
 
3
 
! Отговори
Брей, преди 3 седмици
Руските хибридчици реват в полза на касапите, за да се спряло "касапницата"? Уникални са!
351
2
 
33
 
! Отговори
Дзивко преди 3 седмици
Най бедната държава в Европа, дето събира капачки за болни деца, ще дарява?, виж ако си плащат оръжието добре, ама дарение, айде няма нужда, и без това бюджета ни е на дефицит