Николай Василев: 1.01. 2025 г. все още е вариант за еврозоната

Страната ни заслужава по-висок кредитен рейтинг
Обновена: 13 май 2024 12:01 | 13 май 2024 12:00, Инна Ангелова
31
Николай Василев: 1.01. 2025 г. все още е вариант за еврозоната
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на икономиката Николай Василев сподели, че 1 януари 2025 години. все още е възможна и изпълнима дата за влизането на България в еврозоната. Трябва да се изпълнят няколко важни фактора. Заради инфлацията към момента не отговаряме на някои критерии, но ако остане само тя, би могло да се направи политически компромис.

“Една от причините за инфлацията е вътрешната ни бюджетна политика и огромните дефицити. Имаше и големи разходи, непокрити от приходи и постоянно покачващ се дълг. Като цяло водихме проинфлационна политика", коментира Василев пред НОВА. Той призова държавата да спре всички излишни разходи и даде за пример държавната админинстрация, която е голяма, а населението е с около милион по-малко от времето, когато самият той е бил министър.
 
“Защо? Капиталовите разходи може да бъдат заменени от частния сектор чрез концесии. По-добре да има прекрасни магистрали, с който и модел да ги концесионираме. По време на Тройната коалиция чуждите инвестиции стигнаха 30% от БВП, сега са едва 3. Има държави, които бележат ръст, включително балканските. Те имат милиардни проекти, а ние нямаме никакви", аргументира се Василев.

По отношение на Денят на данъчната свобода, Николай Василев каза че това е хипотетична дата, на която бихме попълнили държавната хазна, ако всичко, което изработваме от началото на годината, отива само в полза на бюджета. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика. Според Василев би било по-добре, ако този ден идва по-рано през май.

Бившият министър посъветва да се вземат мерки, за да може дефицитът да падне. “България има нисък дълг - над 20% от БВП, благодарение не на последните 3 години, а на правителствата между 1997 до 2008 г. Тогава той страшно много намаля. Държава с такива показатели заслужава три пъти по-висок кредитен рейтинг", смята икономистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: еврозонаБВПинфлация
Още от Общество
Цената на евродепутатски мандат е четири пъти по-висока от тази за НС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
В преди 3 седмици
Европа страните с най-ниски данъци върху печалбата са Естония, Чернагора, Сърбия, Кипър, Ирландия, България, Латвия, Литва, Македония, Румънияи Унгария. Да прочетохте името на просперираща държава? Прибавете и валутния борд и после говорете за пазарна икономика в справедливата държава на мутрите.
28
0
 
1
 
! Отговори
Много опасно преди 3 седмици
Десни икономисти, които умишлено заблуждават обществеността за действителното състояние на икономиката на държавата. Колко от проспериращите държави са едновременно във валутен борд и имат плосък данък?
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо не го питат някои по-трудни въпроси? 1)Хърватия е в точно същия списък, под риск за пране на пари, а си е в Еврозоната преспокойно, очевидно списикът е ирелевантен 2) за еврото- Чехия и Словакия са съседки, както и Финландия и Швеция. Чехия е по-добре от Словакия, Швеция е по-добре от Финландия. Дания, Швеция, Чехия, Полша - все проспериращи държави, не искат даже и да разгледат скорошно присъединяване към Еврозоната. Защо на тях не се опита да развие теориите си, да видим отговора?
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези чалгари не се ли умориха да рипкат за власт? ЖЦаллка работа!
25
0
 
2
 
! Отговори
###### преди 3 седмици
Да спестяваме ама кои ? Такива като теб си вдигат сами заплатите. Наскоро.Софийските кмет и съветници. А ние другите какво ???? И аз искам десет бона заплата да си гласувам сам. А за грабежа от държавата ,това е цяла епопея на прехода. Нещата няма как да се случат.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
мишок!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
василев как може да спи спокойно след катастрофата с влака при която загинаха 9 души, когато той беше транспортен министър
22
5
 
5
 
! Отговори
Агент Чък преди 3 седмици
Нивга еврозона няма да видите гоиголтаци , вие сте предна фронтова държава.
21
1
 
10
 
! Отговори
Скръндза преди 3 седмици
То по тази логика за населението че е намаляло следва и да намалим броя на депутатите.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вдигане на лихвете по всякакви кредити в България веднага! И стига с оправданието, че сме имали много спестявания по банките. Като имаме толкова много, ами нека започнем да даваме кредити на други държави! Нима е лоша идея да има държави, които да са длъжници на нашата ?
19
2
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Няма да стане от 01/01/2025.В ЕЦБ се усетиха,че Асен Василев е Шарлатанин и статистиката за инфлацията и дефицита всъщност е стъкмистика.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оо, кандидата за премиер на ИТН, който щеше да оправи България. Смях в залата....
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Час по-скоро да се въведе еврото в България само това е гаранция за правилното развитие на държавата!
16
2
 
10
 
! Отговори
Хмм... преди 3 седмици
Я се скрий бе дребен!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бордът си е супер. Просто рязко вдигнете лихвите по всякакви кредити!
14
3
 
15
 
! Отговори
ъ преди 3 седмици
Айде стига с това евро, бе! Като ни намилат всеки ден за него няма да станем по-подготвени за Зоната, пък не ни и трябва. Само се получава обратен ефект - както бях неутрален, така вече не го искам. По една проста причина - не помня за последните 35 години управниците да са направили нещо добро за мен или близките ми. И нямам основание да мисля, че точно с еврото ще е нещо различно.
13
0
 
6
 
! Отговори
Хер Флик преди 3 седмици
Хельга, скачай в танка! Ще спасяваме родината!
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този *** казваше, че ако станел премиер щял да ваксинира цялото българско население. От такъв *** като този мнение не трябва да се иска.
11
2
 
9
 
! Отговори
555 преди 3 седмици
Кой направи тази безумна проинфлационна политика, кой направи огромните дефицити, кой направи така че да се повишава постоянно външния ни дълг, кой направи така че инвеститорите да ни заобикалят, кой направи така,че мудис да ни забие с ввв. Преди 5-6 години мудис ни даваше висок кредитен рейтинг.Преди 4-5 години бяхме в чакалнята на Шенген и еврозоната и щяхме скоро да сме там, ако не бяха спуснали тук парашутисти-шарлатани, които обърнаха България с хастара навън.Иначе безу-м-ците нека са с ПП.
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Tоя е фашага...