Малките партии искат още пари за изборите, не им достигали за реклама

ВАС образува дело по жалба на политически формации
15 май 2024 08:56, Петър Бойчев
93
Малките партии искат още пари за изборите, не им достигали за реклама
Снимка БГНЕС

Сумата от 40 000 лв., която държавата плаща на малките политически сили за предизборна реклама не им стига и те настояват бюджетът да удвои тази сума. Това става ясно от позицията на дузина формации, които се жалват в съда, че предстоят два вота, а хазната ще им отпусне средства колкото за един, пише "Сега".

Казусът засяга т.нар. медийни пакети. Това са средствата, които бюджетът осигурява на партиите и коалициите, които не получават държавна субсидия. Всяка такава формация, която е регистрирала кандидати във всички избирателни райони, може да закупува медийна реклама за предизборната си кампания за сумата до 40 000 лв., която се заплаща от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Идеята е така да се доближат шансовете на малките формации с големите, които разполагат с далеч по-големи финансови възможности, а и привличат повече медийно внимание. В миналото обаче са възниквали съмнения, че тази практика, заложена в Изборния кодекс, позволява да се източва държавният бюджет.

Преди всеки избор ЦИК обявява с решение условията, по които ще разпределя медийните пакети, както и формациите, които имат право на такива. Така направи и сега със свое решение от 7 май.

На мнозина участници във вота обаче тези пари им се виждат малко. Десетина формации са внесли жалби срещу решението на ЦИК във Върховния административен съд (ВАС), който е образувал дело. В списъка на недоволните влизат "Левицата", "Граждански блок", "Ние идваме", "Коалиция на розата" и още поне 5 други политически сили.

Те смятат, че решението е незаконосъобразно и искат отмяната му, тъй като с него се предоставят средства за медийни пакети в размер на 40 000 лв., въпреки че предстоят два вота – за депутати в Европейския парламент и за Народно събрание.

Вчера обаче ВАС е обявил, че жалбите не могат да се разгледат от него и трябва да се препратят на Административен съд-София град (АССГ).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от Политика
Служебният кабинет обсъжда изпълнението на бюджета
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А това, че рекламните агенции избират кой има право и кой няма право да рекламира?
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скоро там че е и ПП с 7..8 %)с разликата че пп са богати че окрадоха за 9 месеца 9 милиарда от бюджета на България ))мушеници
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никакви кинти да не се дават на партиите - и на малки и на големи! Да си търсят спонсори и членовете им на високоплатени длъжности да дават пари от заплатите, които са "усвоили"!
74
0
 
7
 
! Отговори
Shark преди 3 седмици
Никакви субсидии за никоя партия. Да събират пари от членовете и от симпатизантите си.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Един познат организира културно събитие скоро. Сам човек, работи за 2К чисто, сам се занимава с община, институции, приятели му помогнахме със средствам никой друг не иска да помогне, защото е с благотворителна цел и няма келепир! Къде сте партии?!?
72
2
 
3
 
! Отговори
Молитва към БОГ преди 3 седмици
72 Тая Мафия в България и това ДС задкулисие трябва да се изчисти за доброто на света.На всяка цена!Каквото и да струва.
71
0
 
12
 
! Отговори
Ken преди 3 седмици
Трябва изобщо да се премахнат субсидиите от страна на държавата за ВСИЧКИ партии ! Затова са толкова много, защото държавата им дава от нашите пари. Една двойно по-дебела сопа за тях !
70
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 3 седмици
Малките партии да показват резултати, да се показват по-често с някаква дейност, а не само да цуцкат едни пари за едни голи заплати...
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Молитва към БОГ.Що за идиотщина? Имаш ли си представа за последствията изобщо?
68
7
 
1
 
! Отговори
Молитва към БОГ преди 3 седмици
Боже унищожи България Амин!
67
1
 
5
 
! Отговори
Държавата и мафията преди 3 седмици
Заедно с службите политиците и бизнеса са срещу Народа.Какво те ви е ясно това е картел и Хунта.
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как да повярваш и гласуваш за хора,които още преди да са се докопали до тлъстите депутатски заплатки,вече драпат за повече парички?! Грозната истина е,че всички тези освен за собствения си келепир,за нищо друго не мислят!
65
1
 
10
 
! Отговори
И преди 3 седмици
Аз искаааам! И на мен не ми достигааат! Но никой не ме питааааа!
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тука коментират и такива,които не са българи.Вижте им минусите.Май си мечтаят за доброто(за тях) старо време,когато се бяха разпищолили по нашите земи и се опитаха да унищожат най-древната държава в Европа.
63
7
 
4
 
! Отговори
Слава на Божков преди 3 седмици
Ще гласувам за Васил Божков!!!!
62
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Възражданье победа, Цомчо президент!
61
0
 
6
 
! Отговори
Цената на властта преди 3 седмици
Посредствен български филм Който дори Неможете да гледате защото го скриха понеже намеква за корупция мафия и задкулисие в властта.Е бем ти и държавата.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гергов че ги спонбсорира като Ваня Григорова, трябва само да знаят как се прави rimjob
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще гласувам за Васил Божков,защото не иска пари от никого,а само дава.Е,верно,на който го рекетира,ама и тая далавера на Боко и Влади май свърши.
58
0
 
14
 
! Отговори
Цецо Елвиса преди 3 седмици
Аре стига хрантутници такива. И 40000лв са много, от какъв зор държавата ще плаща за реклама на безумните партии на *** и пульо.