Главчев към депутатите за пенсиите: Скачат с 11%, защо намесвате правителството?

Премиерът не можел да повлияе на решението на НОИ
23

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 г. с 11 %, заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването му в парламента във връзка с осъвременяването на пенсиите, цитиран от БТА.  

Димитър Главчев цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), проведено на 14 май т.г., в който се посочва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета. „На основание чл. 100, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, Надзорният съвет реши: „Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 г., се осъвременяват от 1 юли 2024 г. с 11 на сто“, цитира Главчев.

Той припомни, че органите на управление на НОИ са Надзорният съвет и управителят и подуправителят.

"Това са органите, които могат да вземат такова решение. Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на НОИ, но те са 10 души. За да се вземе решение, трябват поне 11 гласа „за", каза Главчев пред депутатите по време на изслушването.

"Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласуват за определен процент. Аз го направих, не знам защо сте го пропуснали. Останалите шестима, които са гласували, са представители на работодатели и на синдикални организации. Не виждам там по какъв начин може да повлияе министър-председателят, съмнявам се, че и Народното събрание може да повлияе на представители на синдикалните организации", посочи още Димитър Главчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: пенсииГлавчев
Още от Политика
Асфалтираха пътя, където катастрофира Петков, а Главчев нареди проверка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лошо, Главчев, лошо! Явно уверението, че повишението на тока ще е по-малко от инфлацията, при условие, че тя зависи от цената на тока и ще се мери в бъдещето, когато той поскъпне, не изглежда много полезно за вождовете на двете племена, обитаващи държавната власт. Може и скалпа да ти вземат накрая, че им разваляш розовите облаци дето ги пуфкат.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А бе то голямо скачане. Ама Главчо ли го скочи или само си приписва заслуги?
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези Клоуни,изобщо Да не се "Събират" Повече!!-:( Срам и Позор са !!!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пенсиите трябва да се вдигнат не с 11%, а поне двойно. Иначе инфлацията ще скочи много повече при тези мижави 11%.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ УМРЕ В ПАРЛАМЕНТА МАКС 25 ДЕПУТАТА
15
1
 
6
 
! Отговори
Тома неверни преди 1 седмица
Тоя безмислен спор за 11 или 10 %,ми напомня спора-като си легне владиката,брадата му къде да е-под,или над юргана...За 2-3 лева мръсниците ,а за себе си увеличенията единодушни
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Teя народни изедници защо не работят? Дали са си безсрочна ваканция, а предполагам взимат пълни заплати, нали? Тогава защо не заседават всеки ден? Така до изборите ще проличи кой ще издиша и кой не. ГЕПП нищо не предлагат само атакуват другите.
13
7
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
...да пускат видеото как Киро гъчи Лена.... Хахааа, вече и това не помага. ППДБ умре.... в парламента макс 12-20 депутата :))))))))))))))))))))))))))))
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
10- ЗНАЕМ ЧЕ МОЛЕЦЪТ ЛЪГА ЯКО, ЗНАЕМ ЧЕ КОКОР И ТОЙ ЛЪЖЕ- А СЕГА АКО ИМАШ ПИК ОТ НОИ ОТВОРИ С НЕГО И ЕГН И ВИЖ КОГА И КОЛКО СА ТИ УВЕЛИЧАВАЛИ ЗАПЛАТИТЕ ОТ ПП, А ПЕНСИОНЕРИТЕ МОГАТ ДА ПРОСЛЕДЯТ КОГА И С КОЛКО СА УВЕЛИЧАВАЛИ КОКОРЕСТИТЕ - НАГЛИ, НАГЛИ ДО БЕЗУМИЕ!
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
да пускат видеото как Киро гъчи Лена и да се приключва хаххахах
10
4
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 седмица
С ПОДМЯНАТА НА АСФАЛТА СА ЗАЛИЧЕНИ СЛЕДИ.ОТ КОГО И ИМАЛО ЛИ Е СПИРАЧЕН ПЪТ?? ТОВА Е ЦЕЛТА НА асфалта!!!!!!!!!Защото Киро е бил там и НСО.Затова е и проверката, която нищо няма да установи.
9
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
герб-дпс се опитха да открадната 120 млн от пенсионерите, но благодарение на намесата на Асен Василев, номерът им не мина
8
7
 
19
 
! Отговори
Боко и ШИШИ преди 1 седмица
Яхти лодки къщи за гости милиарди долари магистралите тунелите обществени поръчки и търгове и конкурси и границата с Турция не им стига чували пари а посегнаха на болницата за децата и пенсиите и заплатите. Бог да пази България от Боко и Пеевски свинята. Амин
7
7
 
24
 
! Отговори
Боко и ШИШИ преди 1 седмица
Бог да пази България от Боко тиквата и Пеевски свинята. Амин
6
8
 
13
 
! Отговори
Боко и ШИШИ преди 1 седмица
Ако ГЕРБ ДПС ИТН управляват България пак нямаше да има пари за нищо. Респект към ПП ДБ защото искаме България да бъде европейска държава а не КО ЧИНА на Боко тиквата и Пеевски свинята. Бог да пази България от Боко и Пеевски свинята. Амин
5
3
 
6
 
! Отговори
Радю Гела преди 1 седмица
Се прай на мафиозоо
4
4
 
6
 
! Отговори
Главчо, преди 1 седмица
11% скок ли е?Поне да яха 209 като скока на Стефка.
3
10
 
7
 
! Отговори
Главчо преди 1 седмица
Само пенсиите до размера на минималната трябва да се увеличат и не с 11% а с 30% поне а не на разни дърти фат маци и милюцунери и Янкошумкари с тавана да им ги вдигаш.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен Руди Гела се подлага на глафчо и ГРОБ. Никаква опозиция не е! Само се прави.
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руди Гела е много модерен, дали ще влезне в следващото НС :)))