Standard & Poor's: При стабилно правителство след изборите България ще влезе в Еврозоната навреме

България има едни от най-добрите фискални резултати от страните в Централна и Източна Европа
Обновена: 25 май 2024 10:19 | 25 май 2024 10:05, Елка Василева
60
Standard & Poor's: При стабилно правителство след изборите България ще влезе в Еврозоната навреме
Снимка: архив, БГНЕС

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава положителна, съобщиха от Министерството на финансите.

S&P Global Ratings отбелязва, че ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през юни и се избегне продължителен период на нестабилност, какъвто имаше през 2021–2023 г., не се очаква да има съществено забавяне на присъединяването на страната към еврозоната. България все още не отговаря на критерия за ценова стабилност от критериите за конвергенция, които всички страни трябва да изпълнят преди да се присъединят. От рейтинговата агенция смятат, че дори България да не се присъедини към еврозоната през 2025 г., това вероятно ще се отложи само до 1 януари 2026 година.

Въпреки застаряването и намаляването на населението в трудоспособна възраст от S&P Global Ratings приемат, че икономиката на България има силни перспективи за растеж през следващите няколко години. Те прогнозират реален растеж на БВП малко под 3% средно през 2025-2027 г., подкрепен предимно от увеличеното вътрешно търсене. Потреблението ще остане силно на фона на устойчив пазар на труда с почти рекордно ниски нива на безработица и положителен растеж на реалните заплати. В същото време достатъчно средства от ЕС ще подкрепят инвестиционната активност за няколко години. Рейтинговата агенция оценява наличните грантове и заеми за България по Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2021-2027 г. и Next Generation EU (NGEU) на значителни - около 29% от прогнозния БВП за 2024 година.

България има едни от най-добрите фискални резултати от страните в Централна и Източна Европа и от рейтинговата агенция оценяват, че текущите фискални планове ще доведат до дефицити под 3% от БВП до 2027 г., запазвайки дълга, нетно от ликвидни държавни активи, около 20% от БВП до 2027 г. По подобен начин S&P Global Ratings очакват, че дефицитът по текущата сметка ще остане средно 1% от БВП и ще бъде свръхфинансиран от фондовете на ЕС и от приток на преки чуждестранни инвестиции.

S&P Global Ratings отчитат, че могат да повишат рейтинга през следващите две години, потенциално с няколко степени, ако България стане член на еврозоната.

S&P Global Ratings биха ревизирали перспективата пред рейтинга на стабилна, ако перспективата за присъединяване на България към еврозоната стане по-малко вероятна. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: рейтингеврозоната
Още от Избори 2024
Нинова: Борисов управлява така, че по негово време сме на дъното на всички класации
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Част от вината за преди 3 седмици
кризата 2008 г. и тази в Гърция носят рейтинговите агенции. Според одит на Евростат гръцкото правителство е подкупвало рейтингови агенции, за да влезе в еврозоната и тегли безразборни заеми, като включително и кредиторите са си затваряли "широко очите". За сметка на това Гърция вече не принадлежи на гръцкия народ, а на кредиторите й. Същото чака и България, материални активи срещу обезценено и фалирало евро, с цифровият въздух гаврата е пълна.
49
0
 
1
 
! Отговори
Махнаха границите преди 3 седмици
Унищожат ли и "национална парична единица" с България е свършено, пороБени сме финансово, окончателно. Със всички придобивки на едноличните режими, второ качество храна, данък въздух Квоти, скъпи вода и енергии. Остават за премахване химн и кирилица.До българското знаме вечно се кипри чуждо на звездички. Мечтата на Троцки, държави без идентичност и символи. Да не говорим, че за 5 милиона българи ще е финансов АД. Вече инфлацията е 60%. Лимит на харчене и спестявания, Национализация на депозити.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Слави беше най-прав Има такава държава, няма вече такъв народ обаче, прояден от всякакви политически изверги, включително Главанаци, пр 0 ста ци и Слави!
47
2
 
0
 
! Отговори
Слави беше най-прав преди 3 седмици
Няма такава държава
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да ама не
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само закъсалите центаджии се натискат за еврозона, никой друг не го вълнува
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво означава навреме ? За мен навреме е след 25 години
43
0
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 седмици
Някой знае ли коя е тази частна Фирма - оценила България ?Виждам че се листва на БФБ като лекарска практика за лични лекари и адвокати по държавни поръчки ?
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕС фалира 2007 2011 2013 2019 и 2021 и сега е спат така че най-добре е бг да търси Русия и Китай.
41
0
 
4
 
! Отговори
никой преди 3 седмици
Западните народи са възвишени ,нека се доверим на тях - те няма да гледат собствените си интереси а ще гледат първо нашите - нека те ни печатат парите и да ни дават когато сме послушни - ха ха хах,а колко точно казано
40
0
 
6
 
! Отговори
НАРОДА преди 3 седмици
не ни трябва тая евроге. зона!
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Западните народи са възвишени ,нека се доверим на тях - те няма да гледат собствените си интереси а ще гледат първо нашите - нека те ни печатат парите и да ни дават когато сме послушни
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
час по скоро да въведем еурото че трябва да се плащат дългове на гърци,испанци и още сума хрантутници ,все пак трябва да сме солидарни със западните ни началн.. опп партньори
37
1
 
1
 
! Отговори
Не давай съвети! преди 3 седмици
До 23. Съвет от дядо . . . . . Не ти се удава, мазохист!
36
2
 
3
 
! Отговори
Вий на къде? преди 3 седмици
Как хубаво го е казал поета. Когато цъфнат теменугите. За работите дето отиват на зле . И за другите.
35
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Час по-скоро да се въведе еврото в България само това е гаранция за правилното развитие на държавата!
34
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гладни копейки вият на месечина
33
3
 
14
 
! Отговори
Shark преди 3 седмици
Изобщо не се надявайте на стабилно правителство. Този филм как една партия печели мнозинство и прави правителство сама свърши отдавна. Правителството ще е пак коалиция и, ако са верни данните на социологическите агенции, Възраждане са втори, т.е. не могат да бъдат прескочени при съставяне на правителство. Затова хайде по-полека със сметките, защото ще ви се окажат без кръчмар!
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
35- ТИЯ УЙДУРМИ ГДЕ ГИ ОВЛАДЯ- 23 АВГУСТ 1939Г СТАЛИН И ХИТЛЕР ПОДПИСВАТ ПАКТ ЗА НЕНАПАДЕНИЕ, НА 1 СЕПТ 1939Г ХИТЛЕР НАПАДА ПОЛША, НА 15 СЕПТ СЕ ВКЛЮЧВА СТАЛИН КАТО УСПЯВА ДА ПОКАЖЕ ЖЕСТОКОСТА СИ - ИЗБИВАТ 60 000 ПОЛЯЦИ НАУЧЕН ЕЛИТ И ГИ ЗАРАВЯТ В ОБЩ ГРОБ КРАЙ КАТИН- КАТИНСКОТО КЛАНЕ- ПРИЗНАТО ОТ СЪДА В ХАГА ЗА ГЕНОЦИД, НА 6 ОКТ ХИТЛЕР ОБЯВЯВА ЧЕ СССР И ГЕРМАНИЯ ИМАТ ОБЩА ГРАНИЦА- ПОЛША Е РАЗПРЕДЕЛЕНА- СТАЛИН ПРОДЪЛЖАВА И ПРИСЪЕДИНЯВА ЛИТВА, ЛАТВИЯ А ОТ ФИНЛАНДИЯ ОТДЕЛЯ ЧАСТИ ОТ КАРЕЛИЯ.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой за кого гласува няма значение. След изборите пак ще има сглобка. Баце, Пепедебе, Дебел Диди. Плюли са си в устите.