Българска фирма осигурява месечен доход от земеделска земя

Масово хората не осребряват печалбата си от ниви, сега е моментът за добри сделки, сочат данни на "Агрион"
Спонсорирано съдържание | Обновена: 20 май 2016 13:11 | 20 май 2016 13:11, Екип на Dnes.bg
Българска фирма осигурява месечен доход от земеделска земя
Снимка: „Агрион”

Силна разпокъсаност, семейни битки за малки ниви и незаинтересованост - това са едни от основните фактори, които продължават да тежат на пазара на земи у нас. Оказва се, че въпреки динамичното развитие на сектора в последните години собствениците на ниви все още срещат сериозни затруднения по управлението им. Това се дължи на факта, че масово те притежават до 20 дка и живеят на над 100 км от земята си, което налага въвличането на роднини. Това сочат данни за пазара на българската компания „Агрион”.

„Искаме да покажем, че земеделските активи могат да донесат сигурен месечен доход, че решенията и сделките свързани с тях не са толкова сложни. Затова учредихме специална земеделска пенсия”, коментираха от дружеството. В периода 1 април – 30 юни фирмата организира томбола, в която собствениците, посетили един от офисите й могат да спечелят специални награди. Трима души ще получават допълнително по една пенсия, изчислена от „Агрион”, всеки месец в следващите 3 години. Десет човека ще увеличат постъпленията си за 1 година, други 10 – за 6 месеца. Освен това „Агрион” ще раздаде 500 ваучера за пазаруване в търговска верига. Победителите ще бъдат изтеглени на 1 юли 2016 г. В томболата могат да участват всички собственици и наследници на земя, независимо колко е голяма и къде се намира, които са попълнили заявление за участие в някои от офисите на фирмата.

Експертите са категорични, че сега е моментът да се реализират земеделски активи на наистина добри цени особено, когато парцелите са неокрупнени. Виждаме, че пазарът е достигнал своя максимум и собствениците трябва да се възползват от това. „Наблюденията ни показват, че много от наследниците и собствениците на земя нямат време и възможност активно да се разпореждат с този свой актив и съответно пропускат добри шансове да спечелят от него”, смятат от българското дружество.  „Да кажем, че вие имате земя в отдалечена община на другия край на страната. Не знаете какво се случва с нея, дали се обработва и от кого. Нашите експерти могат да ви помогнат да се ориентирате какво да правите с нея, дали моментът е удачен за продажба или за отдаване под наем”, разказаха още експертите. Освен купуването и наемането на земя, „Агрион” предлага да предоговори от името на собственика условията за стопанисване на парцелите му.

Друга особеност на пазара е воденето на т.нар. „семейни войни” по отношение на наследени земеделски земи като липсата на консенсус между наследниците в крайна сметка спира ефективното им управление. Затова и компаниите за управление на поземлени активи все по-често се налага да влизат в ролята на медиатори, за да успеят да реализират сделка. „През годините се специализирахме в решаването на казуси по т.нар. трудни сделки – както наричаме в бранша тези с много наследници, предлагаме да извадим от името на собственика необходимите документи, да направим справките, да водим комуникацията с другите собственици/наследници”, разказаха от „Агрион”.


Още по темата: Агрион
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации