Четири български висши училища създават международен образователен алианс

Той ще е с университети и институции в чужбина
Спонсорирано съдържание | 28 юни 2021 11:26, Александър Попов
Четири български висши училища създават международен образователен алианс

Медицинските университети във Варна, Пловдив и Плевен и Висшето училище по телекомуникации и пощи, които се очаква всеки момент да пуснат на българския образователен пазар първите интердисциплинарни инженерни образователни продукти - Софтуерно администриране на медицинска техника и апаратура, Софтуерно проектиране в медицината и Телемедицина, разширяват междууниверситетската си колаборация с Тракийския университет и държавната болница в град Одрин.

В поредица от срещи в Република Турция с проф. д-р Ерхан Табакоглу – Ректор на Тракийския университет в град Одрин, д-р Бахадър Демирджи от фирмата „Johnson&Johnson“, с д-р Зехра Гюлсевин Шимшек – директор на държавната болница „Султан Мурад I“ – град Одрин, и с кмета на Бозджаада – д-р Хакан Джан Елмаз, ректорите на Висшето училище по телекомуникации и пощи – проф. д-р Миглена Темелкова, на МУ-Пловдив – проф. д-р Марияна Мурджева, и на МУ-Плевен – проф. д-р Добромир Димитров, обсъдиха възможностите за сътрудничество при провеждането на реалното обучение по първите на Балканския полуостров инженерни специалности, които ще захранят нарастващия глад за технически подготвени кадри в областта на медицинските технологии.

Тракийският университет и държавната болница „Султан Мурад I“ в най-близкия до българската граница турски град се присъединяват към междууниверситетската мрежа на четирите български висши училища и ще участват в реалното обучение не само с лекционни курсове, но и чрез осигуряването на стажове и практики на най-добрите студенти, обучавани в тези иновативни интердисциплинарни български бакалавърски програми.

Целта на разширяващия се образователен алианс е привличането на институции и бизнес партньори, които ще принадят образователна и практико-приложна стойност към интердисциплинарните бакалавърски програми на четирите български висши училища – иноватори.

Припомняме, че на 30 юни миналата година, Медицински университет - Варна, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет - Плевен и Висшето училище по телекомуникации и пощи първи в историята на българското висше образование се договориха за създаването на трите уникални за Балканския полуостров интердисциплинарни инженерни специалности, насочени към изграждането на компетентни и високо квалифицирани кадри, способни да работят, обезпечават и програмират най-новите технологични решения в медицината. За първи път подобен образователен съюз прераства в международен алианс, обединяващ усилията на множество публични и бизнес партньори с цел генериране на качествен и силно конкурентоспособен образователен продукт.


Спонсорирани публикации