Шумен ни учи как съвременното изкуство може да съхранява културното наследство

Дарителската инициатива на Лидл България "Ти и Lidl за по-добър живот" помага за опазване и популяризиране на местното културно-историческо наследство
Спонсорирано съдържание | Обновена: 1 окт 2021 11:07 | 1 окт 2021 11:07, Красимир Ангелов
Шумен ни учи как съвременното изкуство може да съхранява културното наследство

Всеки човек има свое разбиране какво включва културно-историческото наследство на една нация. Поради своята абстрактност представите трудно могат да бъдат сведени до едно-единствено възприятие. Извън формулировките за материални паметници, културни ценности, историческа памет и национална идентичност, обединяващо остава познаването на миналото, от което да черпим вдъхновение за това, което създаваме в настоящето, с поглед в бъдещето.

Заедно с темите за околна среда и образование, културата и историческото наследство е една от трите тематични области, залегнали в обхвата на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, която стартира през 2017 г. Стремежът на Лидл България е чрез финансиране на проекти на граждански организации да подкрепя  значими за жителите на отделно населено място културни събития и дейности, да стимулира опазването и популяризирането на културно-историческото наследство от местно значение, създаването на условия за развитие на творческите индустрии, както и въвеждането на иновативни практики в създаването и разпространението на културния продукт.

Именно слоганът на програмата “Ти и Lidl за по-добър живот” окуражава младежите от фондация “Подкрепи” да разработят проекта „Историята на Шумен в графити”, който обединява история, автентична за шуменския край, със съвременното изкуство и таланта на водещи български графити артисти. Ентусиастите са убедени, че в лицето на Лидл България са намерили точния партньор да реализират идеята си и да представят културно-историческото наследство на града с изразните похвати на графитите – улично изкуство, което все повече се възприема като средство за облагородяване на градската среда. Програмата наистина мисли за малките общности, които имат идеи. За тях тя е двигател, който им помага да предприемат конкретни стъпки за подобряване на средата, в която живеем.
 
Насладете се на живописните исторически творби, които украсяват улиците на Шумен и разберете повече за този и други интересни проекти, финансирани по програмата, като изгледате това кратко информативно видео.

 

Програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум, подкрепя социално значими проекти на граждански организации в цялата страна, за да даде повече възможности на хората от различните региони да водят по-качествен и пълноценен начин на живот.


Спонсорирани публикации