Средно 1 на всеки 4 бременни има стрептококи група В

Инфекцията може да бъде предадена на бебето чрез околоплодната течност или при раждането. За да предпазят детето си, бъдещите майки трябва да се изследват в 36-37-ма седмица
Спонсорирано съдържание | 17 дек 2021 10:00, Камелия Цветанова
Средно 1 на всеки 4 бременни има стрептококи група В

Streptococcus agalactiae, известни още като стрептококи група В (GBS), са бактерии, които се появяват и изчезват по естествен път в организма. В повечето случаи, при възрастни индивиди, те не вредят, но могат да причинят сериозни заболявания при новородени. Затова СЗО и Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват GBS тест за всички бременни в 36-37 седмица.
Бременните са в повишен риск от инфекция с GBS. Около 1 на всеки 4 бъдещи майки има GBS.  Бактериите могат да бъдат предадени на бебето чрез околоплодната течност или докато то минава през родовия канал по време на раждането.

При бременните GBS бактериите може да причинят спонтанни аборти, мъртво ражданe и преждевременнo ражданe.

При новородените GBS може да причини:
❱ Бактеремия и сепсис
❱ Костни и ставни инфекции
❱ Менингит
❱ Пневмония
❱ Кожни и мекотъканни инфекции
Въпреки че заразяването с тях може да е смъртоносно, има мерки, които бременните жени могат да предприемат, за да предпазят бебетата си.

Средно 1 на всеки 4 бременни има стрептококи група В

Първата и задължителна стъпка е тестване за стрептококи група В. Специално модифициран за целите на GBS скрининга PCR тест, предлаган от лаборатория „ГЕНИКА“, е най-бързото и надеждно изследване.  „ГЕНИКА“ е единствената в България специализирана лаборатория за извършване на молекулярно-генетични тестове и има над 15 години опит в PCR диагностиката.

Жените, които имат положителен GBS тест, не са болни, но са изложени на повишен риск от предаване на бактериите на своите бебета по време на раждането. Затова е силно препоръчително да се изследват в края на бременността, близо до момента на раждането. Ако резултът от теста им е положителен, лекуващят лекар назначава терапия с антибиотици. При жена, която е дала положителен резултат за инфекция с GBS и е приела антибиотици, бебето й има риск 1 на 4000 да развие инфекция. При жена, която е дала положителен резултат за инфекция GBS, но не е приела антибиотици, бебето й е с риск 1 на 200 да развие инфекция.

Повечето бебета, родени от жени с положителен GBS тест, не се нуждаят от лечение, ако майката е приела антибиотици, казват специалистите.  

Пълният набор от профилактични диагностични тестове за бременни на лаборатория „ГЕНИКА“ може да видите тук: https://genica.bg/profilaktichni-testove/bremennost-i-prenatalna-grija

ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ДИАГНОСТИЧНИ ТЕСТОВЕ МО ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ДИАГНОСТИЧНИ ТЕСТОВЕ МОГАТ ДА СПОМОГНАТ ЗА ЗДРАВЕТО НА ВСЯКА БРЕМЕННА ЖЕНА И НЕЙНОТО БЕБЕГАТ ДА СПОМОГНАТ ЗА ЗДРАВЕТО НА ВСЯКА БРЕМЕННА ЖЕНА И НЕЙНОТО БЕБЕ ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ДИАГНОСТИЧНИ ТЕСТОВЕ МОГАТ ДА СПОМОГНАТ ЗА ЗДРАВЕТО НА ВСЯКА БРЕМЕННА ЖЕНА И НЕЙНОТО БЕБЕ

 


Спонсорирани публикации