Kaufland и Foodobox с обща кампания срещу хранителните отпадъци

Спонсорирано съдържание | 28 мар 2024 11:14, Красимир Ангелов
Kaufland и Foodobox с обща кампания срещу хранителните отпадъци

В света 33 % от произвеждана всяка година храна се разхищава, преди да бъде консумирана. Всеки българин изхвърля средно 90 кг хранителни отпадъци годишно. Разхищението на храна е основен виновник за замърсяването на околната среда. Решение за намаляване на вредите има, когато се вгледаме в нашите собствени действия.

Foodobox -българската платформа, която „спасява храна“

За първи път в България работи мобилно приложение, което намалява разхищението на храна от магазини и заведения за хранене. Основателите на Foodobox - Джейн Димитрова и Велин Керков - споделят, че подобни платформи съществуват на Запад от години и че с Foodobox се стремят да покажат, че иновациите водят до положителна промяна и у нас. През платформата крайните потребители „спасяват“ непродадената в края на деня храна или такава с наближаващ срок на годност от над 500 пекарни, ресторанти и хранителни магазини в по-големите градове у нас. При това - с голямо намаление, започващо от 40% нагоре.

Обучение за над 4000 ученици съвместно с лидера в ритейла - Kaufland

Целта на основателите е да увеличат осведомеността сред населението за последствията от разхищението на храна, започвайки от децата в най-ранна възраст. Така през 2023-та Foodоbox стартира мащабна образователна програма за ученици заедно с най-голямата търговска верига в България Kaufland. Пилотното издание обхваща близо 4000 ученици. Съвместната кампания се нарича „Мястото на храната не е на боклука“ и запознава младежите от 1-ви до 7-ми клас с това как да не изхвърлят годна храна и как да използват максимално продуктите от хладилника. Началото е дадено в столичните училища, но целта е догодина да добие национален обхват.

Лекциите включват и темата за климатичните промени и запознават учениците с последствията от замърсяването на околната среда от хранителните отпадъци. „Мястото на храната не е на боклука“ дава ценни съвети и конкретни примери за отговорно пазаруване, както и полезни практически насоки за правилното съхранение на продуктите, които вече сме напазарували Сред тях са и лесни, вкусни и свежи рецепти с ''нулев отпадък'' ,които бихме могли да приготвим вкъщи от останалите сезонни плодове и зеленчуци. Например – чипс от обелките на моркови или картофи, здравословно смути от презрелите банани или домашен кетчуп.


Спонсорирани публикации