Бургас и Варна са големите победители в националния конкурс за Екокод на инициативата "Влез в зеления кръг"

78 учебни заведения от цялата страна се състезаваха за призовите места в дългосрочния проект на „Девин“ ЕАД и БД „Син флаг“
Спонсорирано съдържание | 23 май 2024 14:48, Красимир Ангелов
Бургас и Варна са големите победители в националния конкурс за Екокод на инициативата "Влез в зеления кръг"

Второто издание на конкурса за Екокод, част от инициативата за екообразование на „Девин“ ЕАД и БД „Син Флаг“ – „Влез в зеления кръг“, излъчи тазгодишните победители, които поделят наградния фонд от 3 000 лева, осигурен от „Девин“ ЕАД.

Златната награда и финансиране на стойност 1500 лева заслужи Детска градина „Пинокио“ (гр. Бургас). Второто място и парична награда от 1000 лева бяха присъдени на Основно училище „Отец Паисий“ (гр. Варна), а бронзът – на Детска градина „Гълъбче“, отново от морската ни столица, които спечелиха и 500 лева за третото място. Конкуренцията тази година бе изключително оспорвана: със своите Екокодове участие в състезанието взеха 78 учебни заведения, което е над три пъти повече като брой участници спрямо миналата учебна година.

Проектите за Екокод бяха оценявани от жури в състав: Петя Манастирска, мениджър „Качество и устойчиво развитие“ в „Девин“ ЕАД; Румяна Иванова, експерт „Консервационни дейности, дарителство, социално предприемачество“, Българска фондация „Биоразнообразие“; Мариана Рачева, журналист от Радио Бургас, БНР; Станимир Георгиев, председател на УС на БД „Син флаг“. Критериите за оценка включват оригиналност на идеята, задълбоченост на екопосланието и високо качество на изпълнение.

„Като жури бяхме доста затруднени да отличим най-добрите сред толкова много творчески идеи за Екокод. И все пак някои учебни заведения бяха с едни гърди напред“, посочи Петя Манастирска, мениджър „Качество и устойчиво развитие“ в „Девин“ ЕАД и допълни: „Интересът към инициативата „Влез в зеления кръг“ нараства лавинообразно, което ни обнадеждава, че каузата за системно въвеждане на екообразованието в България набира сила. Само така можем да възпитаваме граждани, които отговорно да се грижат за опазването на природата. Благодаря на всички участници – деца, учители, родители и местни общности.“

Златна награда:

Проектът за Екокод на ДГ „Пинокио“, гр. Бургас е под надслов „Биззи спасява Земята“ събра най-много точки от журито на конкурса. Биззи е пчеличката, чрез която DEVIN Изворна помага на малчуганите да пазят природата чиста. Екокодът е заснет като видео с основните стъпки за отговорното поведение към природата, като учителите и децата са подготвили и специална театрална мини постановка с главни герои пчеличката Биззи и Земята. В детската градина има обособен кът „Зелена занималня“, където децата се учат да се грижат за растенията, да отглеждат билки, подправки и зеленчуци и да садят дървета.

Сребърна награда:

Екокодът на ОУ „Отец Паисий“, гр. Варна е 3D макет на QR код, създаден чрез екипна работа на всички 15 учители и 150 ученици. На училищния сайт е обособена секция, в която се публикуват екологични дейности и кампании, а към нея води специален QR код, изработен съвместно от всички групи, класове и паралелки в училището. 3D макетът се състои от 2025 квадратчета, а всяко квадратче от QR кода е част от цветова група ЗЕМЯ, МОРЕ, ГОРА, ПЛАНИНА или НЕБЕ. 3D Екокодът е поставен в централното фоайе на училището и цели да информира всички за екосъобразното поведение.

Бронзова награда:

Децата от ДГ „Гълъбче“, гр. Варна с помощта на учителите и родителите създават био градинка, събират отпадъците разделно, почистват плажа и морето и пестят вода и енергия. Екокодът на детската градина е изработен от малчуганите под формата на земното кълбо, прегърнато от гълъбчето на ДГ „Гълъбче“. Към цялата композиция са добавени ръчно изработени цветя, на които са изписани техните обещания как ще се борят да запазят планетата красива, а изработеното земно кълбо краси входа на детската градина.

Екокодът е задължителна стъпка от методологията на международната програма „Екоучилища“ и представлява система от правила за екологосъобразно поведение в училище, в семейството, в обществото, сред природата. Участието в конкурса за Екокод дава възможност на всяко дете да развие познания за правилно поведение в опазването на околната среда, а класиралите се на първо, второ и трето място учебни заведения получават и парични награди, с които да финансират своите екологични проекти.

„Влез в зеления кръг. Бъдещето е в наши ръце“ е съвместен проект на „Девин“ ЕАД и Българско движение „Син флаг“ за разширяване на мрежата от членове на Програмата „Екоучилища“ в България и налагането ѝ като основна програма за устойчиво развитие в българските училища. Инициативата е подкрепена от Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите и Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и цели да подготви бъдещите поколения като активни граждани, способни да поемат обществена отговорност за опазване на околната среда.