Мисията в Аботабад е била с цел убийството на Бен Ладен

Подробен анализ в "Ню Йоркър" за операцията по ликвидирането на Осама
Обновена: 2 авг 2011 14:17 | 2 авг 2011 13:06, Елка Василева
47
Мисията в Аботабад е била с цел убийството на Бен Ладен
Снимка: Reuters

Щурмът в убежището на Осама бен Ладен в пакистанския град Аботабад в началото на май, извършен от специалните части на американските военноморски сили, известни като "морските тюлени", е бил мисия за убийството на терорист номер едно и никога не е ставало дума той да бъде заловен жив, пише американското списание "Ню Йоркър" в най-детайлния досега анализ на операцията в Пакистан. Пълният текст на статията ще се появи в печатния брой на списанието от 8 август.

Авторът на анализа Никълъс Шмидъл се позовава на офицер от американските специални сили, който е бил много добре запознат с плановете на операцията за ликвидирането на Бен Ладен. Журналистът е разговарял и с няколко висши американски военни, със служители от администрацията на Барак Обама и с представители на "морските тюлени".

Пред списанието източниците са пояснили, че 23-мата американски командоси, участвали в операцията в Аботабад, са знаели още от началото й, че не става дума за арестуване на Бен Ладен, а за неговото убийство.

Според автора на статията в "Ню Йоркър" планът бил "морските тюлени" да обезвредят охранителите на Бен Ладен и да го убият после от упор, а след това да отнесат трупа му в Афганистан. Впоследствие намеренията им за отнасянето на тялото претърпели промяна.

През май Джон Бренан, съветникът на Обама по борбата с тероризма, каза, че командосите нямало да убият терорист номер едно, ако са знаели със сигурност, че той не носи някъде по тялото си самоделно взривно устройство или някакъв вид тайно оръжие, припомня списанието.

В статията в "Ню Йоркър" се казва, че първият "морски тюлен", натъкнал се на Бен Ладен в скривалището му и съответно и на двете му съпруги, опитващи се да го предпазят с телата си, сметнал, че едната или двете жени са имали прикрепени към себе си експлозиви. Друг "тюлен" застрелял Бен Ладен в гърдите и в главата с автомата си M4, а после предал по радиостанцията ключовата фраза: "В името на Бог и на страната - Джеронимо,Джеронимо, Джеронимо". Това било кодовото съобщение, че Бен Ладен е убит.

Когато по-късно се срещнал с командосите, президентът Барак Обама не попитал кой от тях е убил Бен Ладен, а и самите "тюлени" не са имали намерение да го информират, пише авторът на статията.

В нея за първи път се описват и някои от участниците в операцията. Авторът припомня, че те са дали клетва да мълчат за нея до края на живота си. Лидерът на "морските тюлени", назован в статията като Джеймс, е описан като широкоплещест мъж на около 40 години, с телосложение, което не е така гъвкаво и жилаво като на останалите командоси.

В статията се твърди също, че "тюлените" са носели камуфлажни дрехи и енергизиращи гелове в раниците си.

За операцията по ликвидирането на Бен Ладен "тюлените" тренирали в копие на убежището на терорист номер едно, построено в гъста гора в Северна Каролина. След това продължили "да репетират" нощем в пустинята Невада.

В статията се разкрива, че американските специални части не предвидили турбуленцията, заради която се разби един от хеликоптерите "Блек хоук", участвал в операцията в Аботабад.

Причината за тази липса на далновидност била, че сградата-копие на убежището на Бен Ладен е била обградена с телена ограда, през която въздухът е циркулирал свободно. Стените около убежището на Бен Ладен са бетонни.

В статията подробно са описани и месеците на планиране на операцията по ликвидирането на терорист номер едно след засичането през лятото на 2010 г. на куриера на Бен Ладен в Аботабад и проследяването му. При последвалото наблюдение на имението на Бен Ладен американците установили, че оттам не се водят телефонни разговори и че обитателите му нямат интернет връзка. Живеещите там предпочитали дори да заравят боклуците си, вместо да ги оставят за извозване.

През месеците на планиране на операцията американските ръководители начертали няколко сценария. Един от тях бил да се прокопае тунел до затворената зона около резиденцията на терорист номер едно. Но сателитни кадри показали, че зоната лесно се наводнява при проливни дъждове, което щяло да затрудни прокопаването на тунела.

Друг вариант, подкрепян от тогавашния министър на отбраната Робърт Гейтс, бил въздушен удар от бомбардировачи стелт В2. При този сценарий е трябвало да бъдат пуснати 32 бомби с прецизно насочване, всяка една от които с тегло от 1000 килограма, за да бъдат сигурни американците, че те ще проникнат на 10 метра под земята и ще унищожат евентуалните подземни бункери под имението на Бен Ладен. Но детонирането на такова количество експлозиви щяло да бъде еквивалентно на
земетресение и експертите се отказали от този сценарий.

В статията се пояснява, че в операцията в Аботабад е участвал и американско-пакистански преводач, както и едно куче.

По време на щурма преводачът патрулирал навън, сякаш бил пакистански цивилен полицай, и отпращал стеклите се хора да се прибират по домовете си.

От анализа става ясно, че администрацията на Барак Обама се е питала дали Саудитска Арабия няма да поиска тялото на Бен Ладен, тъй като той е роден в кралството. Този въпрос бил зададен директно на Рияд от Джон Бренан в телефонен разговор.

Негов саудитски колега обаче отговорил, че Рияд подкрепя идеята за спускане на тялото в морето.

В статията се отбелязва също, че преди операцията срещу Бен Ладен специалните части към военноморските сили на САЩ са навлизали на територията на Пакистан и са извършили поне 10-12 антитерористични операции. Исламабад не изобщо не възразил.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
isp преди 12 години
abe..Dnes +''. toq da ne vie ..sponsor''.4e ne go mahnete ot tuk. ili e bil,,vojda ''na komunistite!
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аре вече махайте тва от първа страница.... 3 дена минаха и требе да ви е станало ясно че не ни вълнуват измислици .... Ко толкоз се напиняте ?
44
1
 
3
 
! Отговори
az преди 12 години
mamka vi t1pa amerikanska-vie amerikan4ite sami 6te se uni6tojite
43
0
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 12 години
Ами ако не го очистят и започне да говори.........много лошо за Хамериканската демокрация.........
42
0
 
2
 
! Отговори
faust преди 12 години
Барак Обама е скапана измислица за децата и ***.......Джеронимо......
41
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като убиха тоя човек по тоя начин ... и му станах фен. Българин съм, православен. И с какво се различава черният американски президент от белите предишни? Каква е разликата между републиканци и демократи? НЯМА РАЗЛИКА!ИМЕННО АМЕРИКА Е ТЕРОРИСТ НОМЕР ЕДНО !!!!!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това новата филмова продукция на CIA ли е?
39
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
така няма как да разкрие, че кулите ги е взривил някой друг.. например правителството на САЩ
38
6
 
16
 
! Отговори
Аналогии преди 12 години
Т. Живков се криел едно време, но никой не го търселОсамата пък всички го търсеха, но той пък не знаел -иначе щеше ли да живее в град със семейство и да гледа зайци.....хабер си я няма,че е враг на САЩ иначе щеше да се крие
37
2
 
8
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
Ми мн ясно ... няма да го оставят жив да разкаже кой всъщност е той я
36
2
 
1
 
! Отговори
do 24 преди 12 години
някои да е видял американски политик да лаже мамати турска да *** хахахха а някои да е видял турски политик да лаже хахахахаха
35
8
 
18
 
! Отговори
Nordic преди 12 години
Еврейската демокрация в пълният си блясък. Няма съд, няма присъда... да ви се изпикаем на "демокрацията".
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
осама си е отрязал топките и ги е заменил с ръчни гранати.това го е споделила 68та му жена при разпитите.двете прикриващи го съпруги са били всъщност травестити с мустаци.имали са пояси,но на девствеността.за охраната на осама нищо не се чува,може би ги е отнесла турболенцията.
33
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо, той беше най-големия приятел на САЩ и главен техен представител в Авганистан, при подриването на руснаците в Авганистан. Нещо повече - те го снабдяваха с купища долари, обучаваха убийците му и му доставяха им оръжие, разпространяваха ислямизма а той им вършеше черната работа. Ако беше останал жив и го бяха изправили пред съд щяха да им лъснат насраните *** на "боговете" от САЩ - от шимпанзето миротворец, чак до Рейгън. Това е приятелството със САЩ - куршум, щом вече не си им полезен
32
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама той още ли е убит ?
31
6
 
28
 
! Отговори
$ преди 12 години
Ами сега кого ще сочат за терорист 1? Щатите винаги им трябва враг. Иначе как ще оправдаят 600 млрд.$ военен бюджет.
30
9
 
8
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 29 - Докато има хора да им вярват, те ще продължат да лъжат. Я виж другарчето 28, как въодушевено ги поздравява за успеха!
29
4
 
19
 
! Отговори
nivo преди 12 години
Как не им омръзна да лъжат???
28
8
 
4
 
! Отговори
mal4ete we преди 12 години
est. che ne sa iskali da go xvanat jiv te mnogo dobre znaqt che ludite *** predpo4itat da umrat otkolkoto da gi xvanat jivi i nqma da se dadat jivi towa prosto ne e opciq taka 4e deistwali sa suvsem racionalno, pozdrawqwam gi za uspexa, wupreki 4e mraza usa, oshte poweche mraza ludi islqmisti i wsqkakwi teroristi, na vas moje bi vi hareswat zashtoto imate nawika da igraete ot teroristite v Counter strike
27
9
 
27
 
! Отговори
Да живее демокрацият преди 12 години
Да живее демокрацията! Осама получи "справедлив" процес и дори имаше шанса да обжалва! "Най-демократичната" страна в света САЩ изпълни присъдата защото нямаше кой друг да го свърши! Разберете:както на преди време един велик човек беше казал "Комунизмът е едно недоносче" сега с пълна сила тези думи може да се отнесат към демокрацията като цяло! Демокрацията е една утопия с който манипулират хората! Силните на деня си вършат каквото си искат и не признават нито ред нито закони!