Демокрация, автокрация или Ердоганизъм в Турция?

Партията на президента изненада всички с победата. Но дали е за добро?
2 ное 2015 22:17,
101
Демокрация, автокрация или Ердоганизъм в Турция?
Снимка: Reuters

След като за първи път от 12 години Партията на справедливостта и развитието загуби мнозинство, партията на Реджеп Таип Ердоган се върна на власт след 5-месечно прекъсване.

Вчерашната убедителна победа, която нито едно социологическо проучване не успя да предвиди, само затвърждава позицията на Ердоган, който и без друго отдавна избутва президентските си правомощия до ръба.

Изборите, втори в рамките на 5 месеца, се състояха в обстановка на насилие и напрежение. През юни Партията на справедливостта и развитието не успя да състави правителство. Така се стигна до предсрочните избори.

Какво обаче се случи в тези пет месеца?

Първо самоубийствен атентат отне живота на 33 младежи на 20 юли в Суруч, град в близост до сирийската граница. След това крехкото примирие между кюрдската ПКК и турските власти привърши. Войната в съседна Сирия се усложни. На 10 октомври в столицата Анкара тътенът на два взрива сложи край на мирно шествие и отне стотици животи. Междувременно турската лира отстъпи позиции спрямо американския долар и еврото.

ПСР обаче се възползва от ситуацията и обеща на избирателите си стабилност и сигурност. Това заяви вчера и самият Ердоган - неговият народ е предпочел атмосферата на стабилност и увереност. Политиката на партията му засвири по тънката струна на електората, загрижен, че Турция навлиза все по-дълбоко в една спирала на насилие.

Но колкото и убедителна да е победата на ПСР, Турция е поляризирана и разделена. И едва ли от тук нататък нещата ще се подобрят, а може би напротив - разривът между турци и кюрди, между привърженици и противници на президента, само ще се задълбочи.

Яростните привърженици на Ердоган го приветстват като модернизатор на страната, а още по-яростните му критици го заклеймяват като автократичен лидер. Колкото и уверен да изглежда Ердоган обаче, не всичко е така, както изглежда.

Временното правителство, което лидерът на ПСР Ахмет Давутоглу назначи през юни, също не бездейства. Дни преди изборите полиция нахлу в офисите на опозиционната медийна група "Коза Ипек". Излъчването спря, а журналистите, критикуващи правителството, бяха освободени от работа.

ПСР е подчертано ислямистки настроена и Ердоган, макар и наричан "модернизатор" от симпатизантите си, определно не се стреми към типично Ататюркската политика на сближаване със Запада и избягване на типичната за региона нестабилност.

Лидерите на ПСР изглеждат доста доволни от убедителната си победа. При 85% избирателна активност, партията печели 49,4% от гласовете. Основният им противник, прокюрдската Демократична партия на народите събра 25,4%. Това обаче означава едно - Партията на справедливостта и раазвитието убедително печели.

Но отдалечаването от Запада, задълбочаването на проблемите в страната, може да се окажат пирова победа. Страната започва да изглежда все по-автократична, в очите не само на запада, а и на критици от самата Турция.

А вчера на празненствата по случай победата, хиляди души се бяха събрали пред централата на партията в Анкара, развявайки партийни и турски знамена, повтаряйки името на Ердоган.

Но там имаше и едни по-различни знамена. Зелени, с три полумесеца. Знамето на Османската империя. Неоосманизъм? Или просто Ердоганизъм. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
Османската империя е мъртва. Историята сочи, че когато една империя умира, тя умира завинаги. Онези които се опитват да я съживят завършват зле. За справка вижте как всърши Мусулити.Турция все повече затъва във финансова криза и гражданска война. Прибавянето на религиозен фанатизъм няма да подобри нищо в тази ситуация. Всичко това е лошо за нас защото са ни съседи. До 86. Ако искаш да видиш какво е боло в османската империя, виж кюрдите и останалите манцинстваднес. Нищо не се е променило.
42
1
 
3
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
И целия този просперитет в Турция е непрестанно съпроводен от двуличната и не добронамерена политика на на някои западни среди. Темповете и на развитие щяха да са много по бързи , ако ги нямаше западните вмешателства. Германия до скоро правеше всичко възможно , да не започне строителството на най голямото летище в света , но не успя.
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE ISKAM DA CETA ILI DA SLUSHAM ZA ZA VARVARSKA TURZIA.
40
0
 
8
 
! Отговори
нн преди 8 години
Ердогон е само продължение на започнатото преди него. Преди 25 год. когото ние разбихме икономиката си, техните политици започноха да я създават. Докато нашата *** държава афишираше, че няма да се занимава с икономиката, имало било пазарни механизми, конкуренция , свободен пазар, инвеститори, в Турция държавата и сега ръководи икономиката, привличането на инвеститори, насърчаване на хората си да правят бизнес / безлихвени държавни кредити за бизнес / и т. н. Резултата ясен.
39
4
 
3
 
! Отговори
turkey преди 8 години
До Анонименhap4enca oli za teb i takiva kato teb ovceee
38
4
 
9
 
! Отговори
turkey преди 8 години
do evreiskiq sait:nas nikoi ne moje da ni nakara da zamal4im,nikoi ne moje da smakne tva zname,nikoi ne e v sastoqnie da razdeli tezi zemi mn dobre me razbirate kakvo namekvam vseki e naqsno kakvi zadkulisni igri se vartqt sre6tu turciq samo i samo da sprat neinoto razvitie no nqma da stane
37
6
 
5
 
! Отговори
turkey преди 8 години
До каймакАМkakvo nqma da provokira statiqta to e qsno 4e dnes bg e evriski sait
36
3
 
15
 
! Отговори
активист на БСП преди 8 години
В Турция-Ердоганизим,в България -Боковизим !!!Разликата-българите с гладен организъм...
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоганизъм --> Османизъм --> Султанизъм. А България - пашалък на главния везир.
34
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приятеля на Ердоган в България - Боко Тиквата прави същото ! България се управлява от ПРОтурска партия !ББ В НЕДЕЛЯ ЗАЯВИ, ЧЕ ЩЕ ДОВЕДЕ БЪЛГАРИЯ ДО УСПЕШЕН КРАЙ ! Сетете се какво има предвид !
33
5
 
8
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
Един пък е написал тук, че е момента , България да се присъедини към Турция. Това не е нужно. Границите по света , вече не са бариери както преди. И на Турция не и трябва влизане в ЕС. Фиктивно тя е отдавна в Европа.
32
2
 
6
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
А САЩ пък, отправили поздравително послание с леко без спокойствие. :). Няма страшно бе янки ! Хубавите дни на Турция , са за напред. Нека всеки да погледне , първо кусурите на своята си държава.
31
6
 
7
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
Бяха напрегнати предизборни 6 месеца, но въпреки това турската държава излезе от този стресиращ период. И като за капак направи страхотен изборен маратон. Сега иде ред на една нова конституция. И това щ стане. Лека полека. Хубавите неща , стават бавно.
30
7
 
10
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
Аре , честито на всички. На силна държава , силно правителство и приляга. А на Давутоглу , стремежа за създаване на семейни бракове , го разбирам . В Турция , семейството се цени и за създаването му са нужни по солидни финанси. Не е както в Европа , удряш подписа и толкова. Тази мярка на Давутоглу може да се счита и като един вид защита на човешко право. А статията леко провокира защото от цял свят идват поздравителни послания . За пореден път разума в Турция натделя.
29
3
 
5
 
! Отговори
Бате, забрави! преди 8 години
Ти ако си едно към едно с турците, някои други не са! Хайде моля без да се обиждаме!
28
6
 
2
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
До Ево-лю-ци-я Edna malka chast ot horata jiveeshti v trite golemi grada Sofia,Varna,Plovdiv sa civilizovani i 80% sa selqnduri ot Tutrakan... Nai veche si lichi kato ima malko obshtnost Balgari ot vsqkade v chujbina, nakraq stava, che nikoi s nikoi ne iska da se vijda zashtoto vseki vseki izchukal... Turciq i Balgaria za sujelenie sa edno i sushto i po mantalitet, i po korupciq i po vsichki faktori sme edno kam edno.
27
5
 
10
 
! Отговори
Ево-лю-ци-я преди 8 години
Абе вари ги печи ги все си остават изостанали, диви с изключение на част от тях живеещи в по-големите градове...
26
5
 
8
 
! Отговори
baihui преди 8 години
Wall Street-skite evrei 2 pati organiziraha pokushenia sreshtu Erdogan, flshifitsiraha i poslednite izbori v Turtsia taka 4e vkaraha 60 kurdi v Turskia parlament i eto Erdogan pak nameri na4in da im sloji bibipkata na Wall Street-skite lihvari Bravo Turtsia !
25
1
 
6
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Тези много прости, ве! Социолозите им не познали. Не се прави така, аркадашларите да питат нашия *** как се прави. Първо "настройваш" социологическите агенции и чак тогава менкаш чувалите. След подобен резил някой драскач от треторазряден сайт може да драсне два реда. Даже БТА мълчи като пън.
24
3
 
3
 
! Отговори
Батко преди 8 години
Туркие в азия ::Д радвам се, ако беше някой друг щяха да имат 1% да влезнат в цивилизацията.