Междусирийските мирни преговори – шанс за Москва?

Позицията на САЩ по темата засега остава неясна
17 яну 2017 22:15, Елка Василева
29
Междусирийските мирни преговори – шанс за Москва?
Снимка: архив, Reuters

Русия активно се готви за насрочените на 23 януари в Астана преговори за уреждане в Сирия. На този фон Москва укрепва своя алианс с Турция: двете страни започнаха съвместни военни операции в Сирия срещу "Ислямска държава" и се разбраха как да използват въздушното пространство, пише Политком в редакционен коментар.

Първият кръг от междусирийските преговори се очаква на 23 януари в Астана, а вторият - на 9 февруари в Женева. Инициативата е на Русия, Турция и Иран, които провеждат консултации за състава на бъдещите участници в политическото уреждане на конфликта.

В рамките на тези усилия руският зам.-външен министър Михаил Богданов, специален представител на президента Путин за Близкия изток и Африка, разговаря в Москва с един от лидерите на сирийския Народен фронт за промени и освобождение - Кадри Джамил (Западът го смята за политик, лоялен на Башар Асад, а Русия подчертава, че спада към опозицията).

Според руски дипломати страните са обсъдили "перспективите сирийската опозиция да разработи единна консолидирана платформа, с която да вземе конструктивно участие в политическото уреждане на кризата въз основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН".

Кадри Джамил уточни, че за момента покани за Астана, разпращани "под егидата на Турция и на Русия", са получили само представители на Дамаск и на ред въоръжени групировки, но не и сирийската политическа опозиция. По думите му ключова задача трябва да стане "формирането на единна делегация на опозицията", защото едновременното присъствие на няколко делегации би възпрепятствало бъдещите преговори.

Тъкмо съставът на участниците остава главната проблемна точка от политическия процес за уреждане в Сирия. Москва вече направи отстъпки на Турция - отказа се да кани в Астана сирийските кюрди, макар че те все още са сред най-дееспособните сили в борбата с ИД. А на 10 януари стана ясно, че групировки, подкрепяни от Белия дом, са "замразили" подготовката за преговори - става дума по-специално за Свободната сирийска армия. Сирийската опозиция обвини официален Дамаск, че нарушава режима за спиране на огъня. По-рано правителството в Сирия и опозицията договориха "режим на тишина" от 30 декември и се разбраха да започнат мирен диалог.

Президентът Асад потвърди в интервю за френски медии, че ще участва в предстоящите преговори. Той посочи, че е готов да преговаря с 91 опозиционни групировки - с изключение на ИД и Джебхат ан Нусра. Същевременно отбеляза, че в Астана ще разговаря единствено с "истинската" опозиция. "Когато казвам "истинската", имам предвид опозицията с корени в Сирия, а не саудитската, френската или британската", обясни той.

В интервюто сирийският лидер си позволи нови остри нападки срещу Реджеп Тайип Ердоган, който наред с Владимир Путин изигра ключова роля за установяване на примирието и договаряне на преговорите в Астана. Наричайки Турция "нестабилна страна" заради политиката на президента й, Башар Асад съобщи, че все още няма доверие на турския лидер, "защото той е ислямист".

Но Ердоган разчита да бъде постигнат конкретен резултат в сирийското уреждане. "Заедно с Русия и с Иран сме подготвили площадка за преговори в Астана. Сегашното примирие, макар и нарушавано, отваря голям прозорец на възможности. Надяваме се, че кризата в Сирия ще може да бъде уредена по политически път", заяви Ердоган на среща с чуждестранните посланици в Анкара.

Изненада внесоха съобщения от Северна Сирия - от края на декември м. г. турските войски, които щурмуват град Ал Баб, контролиран от отряди на ИД, редовно получават подкрепа от руската авиация. Бойците от ИД оказват ожесточена съпротива, турският експедиционен корпус от близо 7000 души търпи тежки загуби, а освободените квартали от 145-хилядния град фактически са превърнати в развалини, писа в. "Комерсант".

Съвместната военна операция на Русия и Турция в Ал Баб може да доведе до още по-силно разцепление в триъгълника Москва - Анкара - Техеран. Иран не се отказва от предишната си позиция, според която турската армия се намира на сирийска земя незаконно, защото не е получила покана от Дамаск (за разлика от отрядите на ливанската шиитска групировка Хизбула, съюзничка на Техеран).

Позицията на САЩ на този фон засега остава неясна. Напускащата администрация все така обвинява Русия и сирийското правителство като извършители на военни престъпления. Междувременно номинираният за държавен секретар Рекс Тилърсън заяви на изслушванията във външнополитическата комисия на Сената, че действията на Русия в Сирия са неприемливи. Запитан обаче дали ги приема за военни престъпления, той отвърна, че подобни обвинения изискват "сериозни доказателства". "Не бих използвал подобно определение", каза Тилърсън.

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър съобщи, че Вашингтон е информиран за предстоящата среща за Сирия в Астана. И добави, че не знае "дали САЩ ще играят някаква роля" в този процес. По-късно турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че според общото мнение на Турция и на Русия в Астана трябва да присъстват представители на ООН и на Съединените щати.

Русия прави опит да се възползва от паузата и неяснотата около междувластието в САЩ, като инвестира максимални дипломатически усилия във формирането на удобен за Москва механизъм на политическо уреждане в Сирия с оглед най-вече да укрепи своята безалтернативност. Всичко това ще има смисъл засега само в репутационен план - на практика няма как да се постигне реално примирие или пробив без участието на сирийската опозиция. Тристранният алианс обаче - независимо от всички разногласия и вътрешни противоречия, наистина изглежда сравнително работоспособен. С което ще трябва да се съобрази и бъдещата администрация на САЩ, формулирайки обновена за ситуацията в Сирия позиция.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
0
 
! Отговори
Той е преди 7 години
До Анонимен 22 Като не искат да се помиряват, ще ядат хурката!
22
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Рок енд ролЩото не съм аз - друг се представя за мен. Какво да се прави?! Не можеш да им попречиш да лъжат!
21
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РОССИЯ НЕ БЕ само си убиха царя и ликвидираха империята няма по предателски циг,ани от руските (
20
5
 
9
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Учете руски засега пък политиката я оставете за тези с власт и кураж
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без Кюрдите Без Нусра Без Исил -- Асад с кого ще се помирява с иранците ли ? Руснаците трябва да са или тъ,пи или пияни а май и двете да го вярват
18
2
 
1
 
! Отговори
Сс преди 7 години
Само не знам откъде ще го намериш тоя мощния куряга
17
4
 
7
 
! Отговори
Просто и Логично преди 7 години
Обеденят ли се арабите ще се обърнат срещу руснаците само за това че са друга вяра. Това, не само Путин, всеки трябвя да го знае ! Не напразно евреите не искат да се реши арабския конфликт. Ислямската религия разделена на две е по безопасна, Ако се обединят става страшно и за християните
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А през това време руснаците се самоучистиха с ванен препарат. Може в парада да включат съвременния убиец -ваната
15
21
 
4
 
! Отговори
Austin Powers преди 7 години
Алкашите искат да със чужда пита помен да правят. Бомбиха безразборно, рушаха, убиваха а сега искат Запада да плати за възстановяването на Сирия. *** и наглите монголоиди ***.
14
4
 
2
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
До 13 аз.Пак прочетох коментарите и не видях нито един, на база на който си направил това заключение
13
9
 
16
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
13 - Русия никога няма да падне , тя винаги ще е фактор навсякъде , защото е велика държава. Не чети глупости , просто се затормозяваш. Сипи си една водка и кажи " Наздраве " !
12
8
 
26
 
! Отговори
аз преди 7 години
От прочетените тролски коментари по долу разбирам, че е прекрасно християните в Сирия да бъдат избити, ИДИЛ да направи халифат, руснаците да бъдат унищожени. Болни мозъци.
11
2
 
3
 
! Отговори
преди 7 години
а?
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10Ха-ха-ха....а не ти ли прилича този "играч" именно на Горбачов!!!! Хи-хи-хи....тръгнал да прави краварската "перестройка"!!!! Хи-хи-хи....нали се сещаш как завърши всичко това!!! Амин! Пожелавам им го с цялото си сърце!!!!
9
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е "играч", ще се опита да купи, когото трябва от руснаците и няма да попречи на доходоносното предприятие- ИДИЛ.Русия се управлява от "здрава бригада", но славянският гений винаги ражда демони, разбирай предатели-все някой по звената ще поддаде.Така САЩ проби с Горбачов-със старата тактика на Троянския кон.
8
3
 
0
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
До 6 Анонимен - Надяваме се на промяна
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си позволя да навляза в "зоната на здрача", има нещо неадекватно в поведението на ЕС лидери-те или са подменени с двойници от централната интелигентна агенция, или са им бръкнали по друг начин в мозъците, защото ИДИЛ дестабилизира дългосрочно ЕС.
6
4
 
21
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До мира в Сирия е още далече!Путин ще ги пържи на бавен огън поне още половин година докато станат готови за истински преговори.Видяхме какво стана когато на предишните преговори предложенията на Русия не бяха приети-последва голям бой.Ако и сега от опозицията се направят на интересни,след време просто няма да има с кого да се преговаря-всички "умерени","неумерени",ислямисти,джихадисти ще са в една категория "мъртви".
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Независимо кой е президент на САЩ, позицията на въпросната империя винаги е една и съща-искам всичко!В момента въпросната държава прецаква всичко живо в името на своето величие и оцеляване, разбира се!
4
5
 
29
 
! Отговори
Путинофил преди 7 години
Шахматистът от Кремъл матира рептилните западни чудовища! Изящно си изигра ходовете, постигна мир, пусна руска котва в Близкия Изток, базата в Латакия е руска и ще излезе като миротворец. Признал съм го!