Русия: Гонещите следват сляпо евроатлантическото единство

Москва се закани да не остави без отговор действията на Запада
26 мар 2018 19:12,
275
Русия: Гонещите следват сляпо евроатлантическото единство
Снимка: архив Reuters

Решението на редица страни да изгонят от пределите си руски дипломати няма да остане без отговор, Москва ще реагира на тези неприятелски стъпки. Това се казва в разпространеното в понеделник изявление от Министерството на външните работи на Руската федерация, предават TACC и "Фокус".

"Няма обективни и изчерпващи данни, съюзниците на Великобритания следват сляпо принципа на евроатлантическото единство в ущърб на здравия разум, нормите на цивилизационния междудържавен диалог и принципите на международното право. Само по себе си се разбира, че тези неприятелски стъпки на тази група страни няма да остане без следа и ще реагираме на тях", става ясно от разпространения текст.

Още по темата

По-рано днес САЩ заяви, че ще експулсира 60 руски дипломати. Канада също реши да изгони четирима руски дипломати, Украйна пък реши същото за 13 дипломати. В ЕС 14 страни решиха да изгонят представители на Русия от дипломатическите представителства.

След експулсирането на 60 руски дипломати и затварянето на руското консулство в Сиатъл Съединените щати ще станат по-сигурно място, заяви днес говорителката на Белия дом Сара Хъкаби, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

В изявление тя подчерта, че решението на президента Доналд Тръмп да изгони руски дипломати и да затвори консулството е в отговор на " използването от Русия на бойно химическо вещество на територията на Обединеното кралство".

По думите на Хъкаби мярката ще намали "възможностите на Русия да шпионира американци и да извършва тайни операции, заплашващи националната сигурност на Америка". САЩ и съюзниците им искат да изпратят послание към Русия, че "действията имат последици".

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов окачестви пред РИА "Новости" като "погрешно" решението на Вашингтон да изгони руски дипломати, предаде Ройтерс. Според него то ще разруши малкото останало от връзките между САЩ и Русия. Антонов добави, че Москва ще отвърне пропорционално и че Вашингтон разбира само от сила.

Външното министерство в Москва също обяви, че ще реагира на прогонването на голям брой руски дипломати от редица западни страни. В изявлението си ведомството обвини западните правителства, че сляпо следват Великобритания в конфронтацията й с Русия заради покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри. Обявяването на руски дипломати за персона нон грата в страни от ЕС и САЩ е неприятелски акт и провокация, се казва още в изявлението.

Високопоставен член на горната камара на руския парламент каза, че Москва ще изгони най-малко 60 човека от дипломатическата мисия на САЩ в Русия, съобщи още РИА "Новости", цитирана от Ройтерс. Руската агенция не пояснява въз основа на какво Владимир Джабаров, който е заместник-председател на комисията по външна политика към Съвета на федерацията, прави това изявление. Засега няма коментар от правителството в Москва, подчерта Ройтерс.

ТАСС цитира неназован висш служител в американската администрация, който казал по телефона, че ако Русия предприеме ответни мерки след изгонването на нейните дипломати, то Вашингтон ще предприеме допълнителни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не му обръщай внимание, както и да се е писал.....:)Той няма представа от култура, изкуства и наука. Руснаците са умни и достойни хора!
126
5
 
26
 
! Отговори
До gulak преди 6 години
В бързината прочетох glupak! Прочетох текста, разбрах, че грешката е вярна. В Русия хората живеят по-добре, отколкото у нас. Имат всичко необходимо, е не като по времето на СССР! Току-що си говорихме с един приятел, който си припомняше за 1.5 и 3 кг кутии с чер хайвер по онова време. Но да не слизаме на коремно ниво!В Русия все още има култура, наука, образование, дух, самочувствие.Гледам MEZZO -всеки ден има руски балет, Гергиев дирижира Прокофиев, Рахманинов. Свири Кисин, Венгеров.Пее Нетребко
125
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко, че тези напривиха всичко възможно да развалят отношенията ни с Русия.
124
4
 
25
 
! Отговори
от покрива преди 6 години
Ако Тереса Май се чувства преследвана от руснаци и се хвърли от покрива, ще скоча и аз от покрива! И ще накарам и всички шефове от Полша, Литва, Латвия и Естония да скочат! Да разберат руснаците какво е евроатлантическа солидарност! Ухили се доволен Донката Трумп.
123
0
 
1
 
! Отговори
Стоедин преди 6 години
До Анонимен 122По отношение на кое?
122
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат доказателства, но продължават да настройват всички против Русия. Чиста манипулация и лъжа....
121
3
 
24
 
! Отговори
бългериа фърст преди 6 години
Според декадентните и корумпирани брюк-селски бюрократи, една жена, която е "с висока степен на вероятност" бременна, може да роди?
120
6
 
26
 
! Отговори
Че преди 6 години
РУСИЯ + БЪЛГАРИЯ = ВЕЧНА ДРУЖБА! В момента "наборите", които ще бъдат мобилизирани в евентуална "ситуация" ще "воюват" срещу братята си?! Няма как да стане! Може да се мобилизират някакви наемници, или части на редовната воиска, но мобилизираните няма как да воюват (да стрелят) срещу руснаци! Просто е НЕВЪЗМОЖНО! Който е ходил в казарма знае.
119
21
 
4
 
! Отговори
до че преди 6 години
Руснаците нищо не могат да кажат на турците щото ще падат пак самолети и посланници.
118
4
 
25
 
! Отговори
Че преди 6 години
..и не забравяйте, че нашето правителство ни докара до там, да си приказваме с руснаците през турците. Е това вече е висша форма на политическо нищожество и мижитурство! Ние ще направим каквото искат руснаците, но през турците. И по този начин, те ще ни извиват ръцете (както и на ЕС, но през нас).
117
4
 
24
 
! Отговори
az преди 6 години
Светът съвсем полудя
116
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До gulakОскотели са твоите любими западняци, че обичат педофилията, инцеста и джендърството.
115
1
 
7
 
! Отговори
Аспарух преди 6 години
До 127,ами първо да започне с тебе.Ти си един добре оформен Национален предател,просто ти трябва подходящият момент да се проявиш.
114
2
 
33
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Война няма да има! Американците прекалено много обичат живота. Европейците също.Разбира се те нямат нищо против да воюват с чужди ръце но кой? Украйна? ИД? България? Да,да! Целят да отслабят Русия и разбунтуват народа с-у Путин но не познават руската душа.Тя има огромен запас на търпение и натиск.Тя черпи сили от миналото,от нечовешките изпитания на предците си през Втората световна.Трудностите правят гордите хора още по-силни !
113
2
 
28
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Дипломати се гонят от държави обикновено,когато се започва война. Това ли прави в момента Западът?
112
2
 
8
 
! Отговори
пижо преди 6 години
Утре, бг-то е окупирано от рашките = купона тече всичко е ясно = здравствуйте братушки! Утре, бг-то е окупирано от НАТО = ко? как? я пак? не мъ бий бе! дай една дъвка и ще го направя? :) Гледали сме го вече тоя филм.
111
0
 
8
 
! Отговори
Че, до тези с минуси преди 6 години
Гърция има С300 (в Крит, където е базиран 6-ти Американски флот). Турция вече е ПЛАТИЛА С400, въпреки категоричното мнение на съюзниците от НАТО... Е, сега ще купуват и Патриот за да омилостивят Тръмп..
110
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
историята на предателите е дълга. още от първите дни на 3 то българско царство... Днес те ползват лаптопи. Но вършат същата *** работа, както през и след 1944г... Високотехнологични русофили. Историците дадоха по История.бг данните - 1 млдр. долара е инвестирал СССР в партизаните. Кой знае сега какави суми инвестират? Но ние трябва да сме си научили урока - жив агент да не остане! Иначе - 3 нац. катастрофи и бедност!
109
15
 
4
 
! Отговори
Как говорят руские.. преди 6 години
Хорошо где нам нет !
108
4
 
31
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Така да попитам, какви са доказателствата че Русия е извършила това ...Хванаха ли човека който е наръсил с това бойно отровно вещество...или само защото то е направено в Русия ,което не е сигурно, то тя е виновна ..Е каква е тая логика..Аз като карам немска кола и блъсна човек , Германия ли съдят или тоя който е шофирал колата ...ама диктовката е добра...Ако някой ден забележите че слънцето изгрява от запад, да знаете че на Путин му е писнало вече...