Експерт: Епичното пътуване на Русия към Запада приключи!

Западният печат за напрежението между САЩ и Русия
11 апр 2018 11:15, Елка Василева
288
Експерт: Епичното пътуване на Русия към Запада приключи!
Снимка: архив, Reuters

Опитът за предотвратяване на военно противопоставяне в Сирия се провали в Съвета за сигурност на ООН, след като Русия и западните съюзници не можаха да постигнат компромис за съгласуван международен отговор на използването на химически оръжия, пише британският в. "Гардиън".

Всяка от страните гласува против предложенията на другата по въпроса за създаването на орган, който да разследва многократната употреба на отровен газ в Сирия. Американската делегация каза, че е направила "всичко възможно", за да заглади различията с Русия, както и че заседанието на Съвета за сигурност, на което не бе приета резолюция, е било "решаващ момент". Русия заяви, че САЩ и техните съюзници използват въпроса като "претекст" за нападение срещу Сирия.

САЩ, Великобритания и Франция продължиха да извършват приготовления за военни действия, целящи да накажат режима на сирийския президент Башар Асад, който според тях е отговорен за поредното нападение с химически оръжия - в Дума на 7 април, отнело живота на 45 души, отбелязва изданието.

Нарастващото напрежение и значителната опасност от сблъсък между големите сили бяха очевидни в Източното Средиземноморие, където руски военни самолети прелетяха над американски и френски военноморски съдове, въоръжени с крилати ракети.

Инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия планират да пътуват за Сирия, след като получиха покана от сирийското правителство, но не е ясно дали ще им бъде позволено да стигнат до Дума и дали присъствието им там би забавило военните действия, коментира "Гардиън".

Американският президент Доналд Тръмп и неговите съветници обсъдиха възможността за по-сериозен удар срещу Сирия от ракетното нападение миналата година, разсъждавайки, че единствено употребата на по-голяма сила ще е достатъчно силен сигнал и може да послужи като възпиращо средство срещу по-нататъшно използване на химически оръжия срещу цивилни сирийци, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Бойни кораби на САЩ в Източното Средиземноморие могат да нанесат същия ракетен удар като този, който разпореди Тръмп срещу сирийска военновъздушна база преди година в отговор на химическо нападение тогава, отнело живота на над 80 цивилни.

Но Белият дом и служители по националната сигурност се тревожат, че операция от този тип може да не бъде ефективна за възпиране на военните усилия на сирийската армия, изтъква американското издание.

Правителствени служители заявиха, че очакват евентуалният нов удар да бъде по-мащабен от миналогодишния, но въпросът е колко по-мащабен. Възможните варианти включват атакуване на повече от една мишена и увеличаване на продължителността на ударите, които да продължат повече от един ден. Въпреки това обаче Тръмп продължава да не изпитва желание да задълбочава американското участие за по-дълъг период.

Президентът на САЩ и екипът му имат подкрепа от други страни за действия срещу правителството на Асад. Американски служители изразиха увереност, че могат да разчитат на подкрепата на Франция, която настоява, че е необходим решителен отговор, а също на Великобритания, Саудитска Арабия и Катар, които призоваха да бъде потърсена отговорност от Сирия за предполагаемото химическо нападение. Остава обаче неясно дали някой от съюзниците би се включил в ударите, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В. "Вашингтон пост" също пише, че САЩ обмислят удари в Сирия срещу руския съюзник Асад. Това породи зловещи спекулации сред хора, близки до Кремъл, че подобни действия могат да разпалят по-голям конфликт. Изследовател, съветващ руското министерство на отбраната, дори извика призрака на "Трета световна война", отбелязва вестникът.

Предполагаемата химическа атака в Дума предизвика мрачни прогнози в Москва, че ако Вашингтон в отговор нанесе въздушни удари, може да последва катастрофа.

Руският военен анализатор и член на консултативния съвет на министерството на отбраната Игор Короченко каза, че евентуален удар на САЩ, при който бъдат убити руснаци в Сирия, би довел до военен отговор, вероятно срещу американски самолет или кораб. По думите му това може да породи опасна поредица от събития като тези при Кубинската ракетна криза през 1962 г. и да "предизвика Трета световна война".

Тръмп трябва да разбере, казва анализаторът, че ако имаме сблъсък между армиите на САЩ и Русия, говорим за възможност за ядрена ескалация. "Всичко може да се случи много бързо, а ситуацията да излезе извън контрола на политиците", смята Короченко.

Като че да затвърди тази теза, висшият съветник на Кремъл Владислав Сурков заяви в наскоро публикувана статия, че Русия трябва да се подготви за век на "геополитическа самота" и че "епичното й пътуване към Запада" е приключило, посочва американското издание.

Едва сега става ясно, че 2014 г. - годината на украинската криза - бележи за Русия "края на многобройните и безплодни усилия да стане част от западната цивилизация", написа Сурков в сп. "Русия в глобалната политика". "Пред нас се разгръща нов период с неизвестна продължителност - епохата "14+", през която сме изправени пред сто (може би двеста или триста) години геополитическа самота", заявява той в статията, цитирана от "Вашингтон пост".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
4
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
дами и господа господа американски демократи-света се съединява на 100 год веднъж против русия да получат шамари за следващите 100 год да се успокояват че русия е непобедима и велика
224
0
 
1
 
! Отговори
До Мариана преди 6 години
Би ли пояснила какво точно искаш да кажеш?
223
0
 
4
 
! Отговори
Мариана преди 6 години
ПО скоро заглавието на статията трябва да е ЕПИЧНОТО ПЪТУВАНЕ НА ЗАПАДА КЪМ РУСИЯ ПРИКЛЮЧИ! МОСКВА НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ!
222
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, кой ли им разказа играта на тия държави? Абе нещо ми се върти в главата, че не бяха руснаци.
221
0
 
1
 
! Отговори
Проклятие Лермонтова преди 6 години
Да,критични за Русия години-14-та и 41-ва,годишнините от М.Ю.Лермонтов(1814-1841).Първата световнха,к-то разруши Империята-1914,Нападението на Хитлер-1941,150год-на от смъртта-1991-края на ссср,200г от Рождението на Лермонтов-2014-Крим и Новата Ледена Война,какво ли ни чака през 2041,200 год-та от смъртта?
220
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За пореден път Жужин ще бъде наритан в ъгъла!
219
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наглите руснаци трябва да бъдат изолирани от цивилизования свят. Да си живвят в сибир, да гладуват и да карат лади
218
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ония с говедата клекнаха. Искат преговори. Русия не преговаря с терористи.
217
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този път Западът се ядоса. Някои в Русия прекалиха и не спират с провокациите си към целият свят.
216
6
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До АнонименКъде маршируват в Париж руснаци бе а Наполеон в Москва.Да не говорим че срещу Наполеон се бие още половин Европа.
215
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИБог да пази моряците от "Доналд Кук" да не oк..зaт и Средиземно море, както о..аха Черно:)))
214
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тиквата само с две думи.кога САЩ и Англия се включват във войната.
213
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИСтига бе - ти ли ги снабдяваше? Или си участвал? Или пък защо великите спасители на света не се втурнаха да се бият? (изключвам Пърл Харбър)
212
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До За Гергьовден ще имаСамо да не е печеното в световен мащаб. Тогава няма да имаш и ИНЕТ, за да плюеш.Може и водица да нямаш...
211
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те "руснаците"а всъщност сталинската армия маршируваха в Берлин АМА С ПОМОЩА НА САЩ И БРИТАНИЯ,иначе щяха да маршируват кога върбата рОди круши!Като че ли не си бяха съюзници с Хитлерчо до лето господне 1941 юний месец!ЗАЩО БЕ КАСКЕТИ ВИНАГИ ГО ЗАБРАВЯТЕ ТОВА?
210
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сте го разбрали добре Сурков. Той казва, че епичното пътуване на Русия на Запад, тепърва започва. След като руснаците вече триумфално са марширували в Париж, Виена и берлин, този път наред е Лондон. А след това наистина ги чака 200-300 години геополитическа самота.
209
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Територийте на запад от днешна Унгария се населяват от варвари.
208
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западна цивилизация звучи толкова абстрактно, колкото бял ***.Каква цивилизация имат тези, които горят вещици на клада, които слагат на жените железни "гащички" против изневяра, които горят половите органи на жив човек /Великобритания/. Каква цивилизация са тези в чиято държава се избиват децата в училище, а те не предприемат нищо по въпроса, а си търсят фалшив повод чрез защита на правата на терористи да окупират чужди държави.
207
2
 
16
 
! Отговори
Велин преди 6 години
Струва ми се, че на Башар Асад са му достатъчни 2-3 куршума. Това с комбинираните мощни ракетни и н'ам си какви още удари със сигурност ще окажат "неоценима хуманитарна помощ на обикновените сирийци. Откакто "човеколюбците" от САЩ им оказват помощ 4-4 млн нищо неразбиращи от тази помощ неблагодарни сирийци напуснаха родината си. Няма такова лицемерие !!!!!
206
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и защо го изтрихте бе........що за ***.или пишат тук с мераци за война, не ви ли е ясно че за две секунди ще сте пара и пепел.