САЩ с нови санкции срещу Русия заради случая "Скрипал"

Очаква се те да влязат в сила около 22 август
156
САЩ с нови санкции срещу Русия заради случая "Скрипал"
Снимка: Reuters

САЩ обявиха днес, че възнамеряват да наложат нови икономически санкции на Русия, след като са установили, че Москва стои зад нападението с нервнопаралитичния агент "Новичок" срещу бивш руски шпионин във Великобритания, предадоха Франс прес и Ройтерс.

След отравянето в началото на март в град Солсбъри на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия "САЩ установиха на 6 август, че руското правителство е използвало химическо или биологическо оръжие в нарушение на международното право, или е използвало смъртоносно химическо или биологическо оръжие срещу свои сънародници", заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Още по темата
Съгласно американския закон за химическите оръжия, това заключение води до налагане на икономически санкции, които се очаква да влязат в сила в края на месеца - на или около 22 август, добави говорителката, без да конкретизира какви ще са санкциите.

Винаги сме казвали съвсем ясно, че сме съгласни с изводите, че става въпрос за нервнопаралитичния агент "Новичок" и че виновният в крайна сметка е Руската федерация, заяви вчера пред журналисти висш представител на Държавния департамент.

Предвидените санкции засягат износа на някои технологични продукти, като електронни устройства и оборудване от деликатно естество, които имат отношение към националната сигурност. Ще се прави изключение за дейностите, свързани с космическите полети, космическо сътрудничество и области като безопасността на пътническите полети, като всеки случай ще се преценява отделно, каза представителят, пожелал анонимност.

Възможно е засегнатата от санкциите търговия да достигне стотици милиони долари. От Русия зависи колко драстични ще са последиците, подчерта той.

След влизането в сила на тези санкции Русия ще разполага с 90 дни да даде надеждни гаранции, че повече няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни наблюдаващи организации.

Ако това не стане, ще бъде наложена втора серия, "по-драконовски" санкции, като може да се стигне до там руски авиокомпании да не бъдат допускани до американските летища и дори до преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни, подчерта висшият представител

Кремъл е бил уведомен за това решение на Вашингтон вчера, отбелязва АФП.

Говорител на британското правителство приветства новината за санкциите.

"Решителната международна реакция на използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри отправя недвусмислено послание до Русия, че провокативното й, безразсъдно поведение няма да остане без отговор", каза говорителят, цитиран от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп наш! :))))))))))))))))))) Удри руската коаака :)))))))))))))))
35
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Koгато саш искат да кажат нещо се появява "представителят, пожелал анонимност".Когато Русия казва нещо се появява Захарова и дава брифинг.Без коментар...
34
7
 
24
 
! Отговори
ЕГАТИ преди 5 години
ДЖВАЧКАТА,АБЕ ТЕЗИ АНГЛОЕЗИЧНИТЕ ДО КОГА ЩЕ НИ ЗАЛИВАТ С ПРОСТОТИИТЕ СИ--СКРИПЕЦА Е ЖИВ И ЗДРАВ,НАПОРКАЛ СЕ Е С ДУРАЧОК И СЕГА--ОЛЕЛЕ МАЙКО--АБЕ ГОТИН-ПИИ ОРИГИНАЛНА РУСКА ВОДКА БЕ,НЕ СЕ НАЛИВАЙ С АНГЛИИСКИ МЕНТЕТА--
33
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... Русия ще разполага с 90 дни да даде надеждни гаранции...Така се третират само страни отжтретия свят, най-ненадеждните. Пълно уннижение.Русия е ненадеждна.
32
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"След влизането в сила на тези санкции Русия ще разполага с 90 дни да даде надеждни гаранции, че повече няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни наблюдаващи организации."=============================================Гладна кокошка просо сънува.
31
29
 
10
 
! Отговори
Познавача преди 5 години
Русия трябва да върне веднага Крим едностранно с държавен указ ......да допусне САЩ и Европа да направят там референдум и да приеме резултата каквъвто е от референдума !
30
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците го преместиха - от единия в другия крачол !
29
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жижиньо, как е, болАт ли те зъбите с които отхапа Крим ;)
28
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скрипалови никога не са отравяни, а ги крият във САЩ във едно холивудско студио където ги снимат с евтина камера и имат някакви изкуствени белези по шията си направени от режисьори на анимационни филмчета
27
12
 
36
 
! Отговори
голем смех преди 5 години
Американофили, учете китайски, че скоро ще трябва да сменяте господарите. Вие сте си продажници, лесно ще се оправите.
26
12
 
32
 
! Отговори
B преди 5 години
Чак омръзва да четеш всеки ден Русия Туй, Путин онуй! А всички останали са такива цветенца, че направо пръцкам от умиление!!! Ало, журналюгите, вие убедени ли сте в това, което пишете?
25
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредна, но не последна, порция шамариии за оня късияааРусия= Зимбабве :)
24
7
 
26
 
! Отговори
**** преди 5 години
До-15:Ако това е вярно,че руските спец служби се месят на запада,това означава само едно,че западните служби за нищо не стават тогава щом се допуска това да се случи.
23
9
 
20
 
! Отговори
*** преди 5 години
***.те кравари още не са разбрали, че американския век свърши. Диалектика. Англетата още въздишат за времето на кралица Виктория, краварите ще ги топлят спомените за сладкия живот по времето на Елвис.
22
8
 
10
 
! Отговори
да преди 5 години
Когато видиш човек, който е скаран с всички други хора, какво си мислите за него? Когато видиш държава , която е в лоши отношения с целият свят, каво сипмислите за нея?Мисля ,че всеки разбра коя държава имам в предвид.
21
5
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Ето ви ДОКАЗАТЕЛСТВО че всичко това е просто поводВземаме Зала 1 на НДК - залата е пълна всички места за заети за да бъдат ГАРАНТИАНО погубени всички хора ти трябва примерно половин литър от някаква отроваКолко отрова ти трябва да погубиш 1 човек Колко отрова ти трябва да погубиш толкова хора колкото успеят физически да влезнат в залатаОТГОВОРЪТ Е ЕДНО И СЪЩО КОЛИЧЕСТВОКолкое опасна е една химичска отрова зависи от КОНЦЕНТРАЦИЯТАНа открито концнтрацията трябва да е още по-голяма!!!
20
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо САЩ укриват създателя на Новичок при тях, не трябва ли да го съдят за престъпления срещу човечеството и отравянето на Скрипал. Кога ще има санкции срещу САЩ за укриване на фашисти и военнопрестъпници и терористи. Бин Ладен, Фетулах Гюлен и създателя на Новичок във коя държава се крият.
19
7
 
28
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Санкционната политика срещу Русия съществува от началато на миналия век. По начало такава политика показва отчаян страх и глупост.
18
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както каза Путин: Санкциите са полезни и работят за благото на Русия. Така че РФ благодари на САЩ за тази манна небесна.
17
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лоша новина за новичоците по-света и у нас.