"Восток 2018" – предупредителен изстрел срещу US лидерството

Руски издания: Мащабните учения на Русия пряко свързани със Сирия
Обновена: 12 сеп 2018 10:52 | 12 сеп 2018 10:45, Елка Василева
205

Мащабните учения в Далечния изток са пряко свързани със Сирия, пише "Взгляд". Електронният вестник акцентира върху "смайващия брой на участниците" - 300 хил. души. Според Запада с този размах руснаците искат да изплашат НАТО, всъщност обаче причината е съвсем друга, се казва в статията.

"Явно е решено да се покажат възможностите на въоръжените ни сили в кратки срокове да прехвърлят значителни сили и техника на големи разстояния", твърди военният експерт Александър Бартош. По думите му Москва цели максимално да разпространи в армията си опита от сирийската война - офицерите, служили като инструктори във войските на президента Башар Асад, да споделят знанията си с максимален брой военни без боен опит.

Още по темата

Участието на Китай в маневрите не е знак за създаване на военен алианс с Руската федерация, смятат военни специалисти от КНР, цитирани от "Инфокс". Според китайски медии армията на Пекин разчита да получи ценни умения въз основа на руския опит от войната в Сирия. Ученията предизвикаха недоволство у НАТО и почти паника в Япония, която има териториални спорове и с Русия, и с Китай. Освен това Русия провежда военно учение в Средиземноморието във връзка с предстоящо настъпление в Идлиб, отбелязва руският новинарски портал.

Според американския наблюдател Себастиан Роблин "Восток 2018" е предупредителен изстрел срещу лидерството на САЩ на световната арена. Русия и Китай обаче си поставят съвсем различни цели, затова никоя от двете страни няма да се жертва, за да помогне на своя съюзник, изтъква той. Русия иска да запази доминиращо положение спрямо съседните страни в Източна Европа и Централна Азия, а Китай - да затвърди контрола върху Южнокитайско море.

Същевременно Пекин смята да засили влиянието си върху страните от Централноазиатския регион чрез създаване на икономически коридор.Това може да застраши традиционното влияние на Москва в постсъветските територии. Освен това Русия е важен доставчик на оръжия за Индия - основния стратегически съперник на китайците.

Не е задължително тези противоречия да предизвикат военни действия, но те показват, че макар Китай и Русия да са против диктата на САЩ, двете страни нямат по-значими общи интереси. Затова поканата на Москва към китайските военни да участват в маневрите е опит да се укрепи взаимодействието между Русия и Китай във военната сфера, смята аналитикът от САЩ.

Ученията "Восток 2017" няма да попречат на САЩ да нанесат удар в Сирия, пише "Независимая газета", цитирана от БТА. Заради маневрите основните стратегически сили на Русия са концентрирани в Далечния изток. Междувременно Съединените щати и съюзниците им може тези дни реално да нанесат удар по интересите на Русия в Близкия изток, отбелязва изданието.

На Запад са убедени, че режимът на Башар Асад ще използва химически оръжия и американската коалиция ще нанесе в отговор още по-мощен удар в Сирия. Чужди медии допускат, че може да пострада и руската военна групировка в Сирия, което ще изостри още повече отношенията между САЩ и Руската федерация - дори до реален военен конфликт.

Въпросът е как Москва може в тази ситуация да защити Сирия и да подкрепи сирийските войски в планираната за най-скоро време офанзива в Идлиб?

Събитията и експертните мнения налагат извода, че военното и политическото ръководство на Русия ще е способно да изпълни тези задачи, само разполагайки със значителни военни и материални ресурси. Военни източници съобщиха, че за да поддържа адекватна военна дейност в Близкия изток, да възпира НАТО по западните си граници и в други региони, включително Арктика, Русия ще увеличи през 2019 г. разходите за отбрана. Но не се посочва колко точно. А същевременно се изостря икономическата и финансова криза във федерацията - обект на западни санкции, подчертава всекидневникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе кво си вервате, русия е печелила войни само срещу враг , който е най -мого 2 пъти по -малък от нея - Германия, Франция, турция, Швеция. С 3 пъти по - многогоброен враг нещата са другояче. Не гледайте само своите войски, вижте и противника! Който гледа в мача само собствената си тактика, губи!
128
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ееех матрешки, мечтайте си, мечтайте, как само се самонадъхвате горките)): Алоу, дежурния санитар? пак си ги изтървал бе! Уво!!
127
13
 
23
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Браво на Русия и Китай..... Унищожете терористите от запад Вън САЩ от България
126
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 107Умнико В Сирия Русия си утилизира Боеприпасите останали още от СССР времеЕто погледни Украйна реално няма ВПК в момента(в сравнение със СССР Време) Даже нямат патронен завод за патрони за обикновените калашници. Но имат такива запаси от СССР че вече 4 година водят ниско интензивна война в Донбас след 20 години разпродажба над и под масата на същите тези запасиПП Горбачов решил да види колко излиза войната в Афганистан в парично изражение - 2,5 милиарда тогавашни рубли на годи
125
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато "приятели" на Краварите ни убеждават в моща на Евро атлантическия ни съюзник Китай и Русия набират сила в Африка.
124
15
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Три тома по 500 страници... - 1 500 страници документалистика - "Руската империя срещу България" на младия български историк Янко Гочев... - и това са събития до 1918 година... - следва продължение, но незнам колко тома ще са нужни...
123
3
 
8
 
! Отговори
До анонимен 108 преди 5 години
"Вчера влизах в Сайта на космическия завод в Русия". Явно ти си с болен мозък ако си мислиш че която и да е мижи-турка като теб може да влезе в реален космически завод на РУСИЯ или на която и да е световна сила.Такава охрана имат Русия както И САЩ. Да не си шпионин високо ниво на промишлен шпионаж ?? Това са сайтове за заблуда на противника. САЩ и ОтровнаВритания го знаят. Тези трикове вече заблуждават само такива като теб...( сети се сам)
122
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗа "приключението" на "вагнеровците" ли говорим?Впрочем къде се изгубиха те?Не ги виждам нещо!О,забравих американците ги ИЗПАРИХА
121
6
 
3
 
! Отговори
до 118 преди 5 години
Ти кога стана българин бе се. Л. ски? И коя България изнасилиха тази преди 1878 година или тази немска по.....га след 1878 г. Щот налъ знаеш, днешната територия се "наричаше" Отоманска империя ".
120
14
 
17
 
! Отговори
ОТАН преди 5 години
Русия - учение с 300 000 войника, НАТО - подготовка с 3 000 000 памперса. Различни държави, различни методи сплашване на врага.
119
6
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Гoшу 114Няма никакво значение колко е една валута на борсата спрямо долараВажното е какво може да си купиш с нормална заплата с нея в страната емитирала валутата.Ето всички фирми които действат в Русия и водят счетоводство в Рубли се молят за все "по-силен" долар защото всичко което изнесат ще увеличи печалбите им. И все повече са такива фирми.
118
5
 
5
 
! Отговори
до Гошу преди 5 години
Много си докачлив бе бате. Тия, които ви спускат какво да пишете да наемат психолог, ама психолог като Г. Климов, не някой специалист по "The Gender Theory". Явно твоите "спонсори" те "толерират" за година и после те прехвърлят на друг. Лични обиди казваш. Ти като обиждаш братята и сестрите ми, това аз как да го нареча.
117
3
 
10
 
! Отговори
До анонимен 118 преди 5 години
"Вчера влизах в Сайта на космическия завод в Русия". Явно ти си с болен мозък ако си мислиш че която и да е мижи-турка като теб може да влезе в реален космически завод на РУСИЯ или на която и да е световна сила. Това са сайтове за заблуда на противника. САЩ и ОтровнаВритания го знаят. Тези трикове вече заблуждават само такива като теб...( сети се сам)
116
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е най големия изнасилвач на България и понеже българите са мазохисти не им пука искат и още искат и още
115
1
 
3
 
! Отговори
Бушонидо преди 5 години
"Аналитикът от САЩ" Спокойно можете да пропуснете буквите ити от първата дума без това да промени смисълът на изречението. Даже напротив ще добиете по-добра представа.
114
6
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
руснаците не са *** те няма да допуснат да се повтори 1941година,след като американците са до границите им.
113
6
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 108АлоуууРуснаците с оборудване от 70 и 80 години правят такива РАКЕТНИ КОСМИЧЕСКИ ДВИГАТЕЛИ че всички им завиждат, а ако имат най-доброто оборудване?ПП За да може ракетния двигател на Мъск да се ползва многократно при него се намалява температурата на горене и налягането на газовете в горивната камера - това намалява с десетки проценти КПД на двигателяЕто погледнете старт на Фалкон и на Ангара - Американеца свети в ЖЪЛТО а Руснака в Светло Синьо - КОЙ ДВИГАТЕЛ ИМА ПО-ДОБРО КПД?
112
9
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До БобиКато стане Рубла : Долар 1:69 се върни пак да пишеш и ще призная, че в Кочинистан са по-добре от САЩ :))) 69 пъти по-добре ...ха-ха-ха, ех че яко се кефя по тези форуми
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 104като гледах репортажите от КПП-тата на 6-ти хич не ми приличаше на мизерия, напротив точно обратното
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте на Русия Калашник и и' гледайте сеира...направи НАТО на джам-стъкло в Сибир !