НАТО подкрепя Украйна, макар тя да не е част от пакта

Столтенберг призова Русия да освободи украинските моряци
4 дек 2018 14:15, Елка Василева
288
НАТО подкрепя Украйна, макар тя да не е част от пакта
Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

Украйна не е част от НАТО, но съюзниците ще продължат да оказват силна политическа подкрепа и помощ за обновяването на украинските войски. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневното заседание на министрите на външните работи на държавите от пакта.

Той отново призова Русия да освободи задържаните наскоро украински моряци и кораби.

Решително подкрепяме независимостта и териториалната цялост на Украйна. Заради агресивните действия на Русия срещу Украйна - незаконното присъединяване на Крим, събитията в Азовско море - НАТО предприе най-голямото повишаване на готовността си от края на Студената война. Това е пряк отговор на действията на Русия срещу Украйна, добави Столтенберг.

Още по темата

Загрижени сме от новата руска ракетна система, която е в нарушение на договора за премахване от Европа на ракетите със среден и малък обсег. Необходимо е спешно, прозрачно и подлежащо на проверка прилагане на договора, посочи генералният секретар.

По неговите думи се очаква днес министрите от НАТО да изразят силна подкрепа и за Грузия.

Столтенберг допълни, че пактът приветства напредъка на Македония към пълноправно членство във военнополитическия съюз.

Столтенберг заяви, че НАТО подкрепя мирните преговори между правителството в Афганистан и талибаните. Той отново изрази мнение, че талибаните няма да спечелят битката на бойното поле, затова трябва да участват в преговорите за постигането на политическо решение. По неговите думи силите на НАТО в ислямската република "поставят основата" за постигане на политически изход. Русия, Иран и останалите страни от региона трябва да подкрепят този процес и да играят конструктивна роля. Не е работа на НАТО да поставя червени линии в преговорите, това е работа на преговарящите, поясни Столтенберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
1
 
! Отговори
Доктор преди 5 години
Ами празен е боби действа с 52% капацитет дори и джуджи го каза айде бягай за хапченцата ти
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиБоби, пак нищо не си разбрал. Никой не е оправдал Милошевич. Прекратиха делото поради смълт на обвиняемия.
109
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 133Докато Северния паток 1 е наполовина празен а северен паток 2 няма да имаМоля Северен поток е наполовина празен? Ти ЛУД ЛИ СИ БРЕ ?по-къс е с 700км от Украинския маршрут(по-евтина транспортировката на ГАЗът) и не се начисляват ТРАНЗИТНИ ТАКСИ(влизащи в джоба на Украйна)МОЛЯ ВИ МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА СЕ ИЗЛАГАТЕ В ЕФИР!!!!!
108
0
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 143Ти сигур си експерт Васко Начев, или поне Илиян Василев... Бягай в някой телевизия да зомбираш матряла с подобни врели некипели!
107
2
 
4
 
! Отговори
лекувай се ... преди 5 години
До привет от ДойчландЛозунгите на Сорос си ги научил наизуст , вижда се ....добро куче , добро куче ... а някаква собствена мисъл да имаш, че това : " ЕС и НАТО са нашето бъдеще... ", звучи точно като : "България и СССР , дружба навеки."
106
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Екшъна в Керч е опит на Кремъл за хватка "Голодомор" към Украйна в съвременни условия !Апропо, то и газовите доставки се използват за същата цел !
105
3
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До привет от ДойчландЛапе, такива като теб, дето пишат от чужбина, можете да си давате акъли по местожителство! Българските дела, ще се решават от българи....
104
0
 
9
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
До демократРазвитието на капитализма неизбежно ще доведе до комунизъм. Няма как комунизма да бъде забранен, защото той си е в реда на нещата.
103
4
 
7
 
! Отговори
Българофил преди 5 години
До АмериканофилВ случай на война България много бързо ще излезе от НАТО, а българските офицери и войници ще обърнат дулата срещу САЩ с помощта на братска Русия.
102
2
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Мачкай Вова!
101
5
 
2
 
! Отговори
демократ преди 5 години
комунизма трябва да бъде забранен със закон а тези които го проповядват наказвани от закона
100
3
 
3
 
! Отговори
За127 преди 5 години
Правителството на Меркел реши да изгради два терминала за втечнен газИ ще ги изградиДокато Северния паток 1 е наполовина празен а северен паток 2 няма да има
99
6
 
1
 
! Отговори
Путин преди 5 години
Ааа, не може така, без да е платен откупа и хайде пускай отвлечените украинци. Къде ми отива авторитета пред сомалийските пирати? Не може така само с голи призиви и аз да освобождавам.
98
4
 
7
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
Украйна е окупирана от НАТО, затова заглавието не е правилно.
97
5
 
4
 
! Отговори
Кремълския педераст преди 5 години
Не може да спре нашите украински братя борещи се за свободата си!
96
4
 
5
 
! Отговори
привет от Българя преди 5 години
До привет от ДойчландМи кат са такива диваци , що продължавате да се греете и да развивате икономиката си с недемократичен руски газ ... аре почвайте да си купувате демократичен щатски , засега с 40 %по -скъп , а след 5 години с 300% ...взимайте пример от Украйна , която си купува 2,5 пъти по -скъпи въглища от САЩ.
95
4
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До "НАТО са ***": Хау за г'лупостите, дето ги пишеш.
94
4
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
За украинските моряци (военни и служители на специалните им служби) процедурата е ясна: осъдени са на два месеца затвор за незаконно навлизане в руски териториални води. След като си излежат присъдите, ще ги освободят.
93
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Когато Милошевич избиваше косоварите ,защо руските " ангели пазители на световния мир " не се притекоха на помощ на Косово , а се наложи НАТО да го прави ?!"ХОРА НАУЧЕТЕ СИ ИСТОРИЯТА - Вярно Убиха Милошевич в затвора което е СРАМ за Брюксел но след това съда ОПРАВДА МИЛОШЕВИЧ ПО ВСИЧКИ ОБВИНЕНИЯ - ПОСМЪРТНО
92
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Бубе нима твърдиш, че някакъв международен казус отменя договорите под които стои подписът на Русия?"КАЗУС КОСОВО - ЗА ВСИЧКИ ТЕЗИ ДЕТО НЕ СИ ПРАВЯТ ТРУДА ДА ВНИКНАТ В НЕЩАТАДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ поткрепена от Член на СС на ООН с право на ВЕТО(Първи е САЩ разбира се който подкрепя декларацията на Косово) има по-голям приоритет от МЕСТНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРИКРАЙ КОСОВО Е НЕЗАВИСИМОСЪЩО и КРИМА две независими държави по казуса ФРГ-ГДР се обединяват