От Русия: Томосът за Украйна е просто един лист хартия!

Подписът е в нарушение на каноните и затова няма никаква сила
5 яну 2019 16:26,
437
От Русия: Томосът за Украйна е просто един лист хартия!
Снимкa: Reuters, архив

Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие, заяви пред ТАСС днес прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков.

"Патриарх Вартоломей окончателно се откъсна от световното православие, тръгвайки по пътя на разкола", каза той, коментирайки подписания днес от Вартоломей в Истанбул томос за автокефалия на новосъздадената обединена православна църква в Украйна, предава БТА.

Още по темата

Според прессекретаря на руския патриарх Кирил "подписването на томоса е нищожно от канонична гледна точка и е трагично за Вартоломей и неговите поддръжници, подписали днес своята духовна капитулация".

По същия начин се изрази и председателят на синодалния отдел на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда. "Томосът е просто лист хартия, резултат от необуздани политически и лични амбиции. Той е подписан в нарушение на каноните и затова няма никаква канонична сила", писа Легойда в своя блог в месинджъра "Телеграм".

Той напомни, че приближава един от главните християнски празници, радостта от срещата с който не може да бъде отнета от никакви политически сили. "Както и да се опитват някои украински политици с помощта на истанбулския патриарх да отнемат Рождество Христово (което в Русия и Украйна се отбелязва по стар стил на 7 януари - б.р.) от милионите вярващи в Украйна, то все пак ще настъпи", отбеляза Легойда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
9
 
15
 
! Отговори
Езекил преди 5 години
Московия от давна трябва да се отлъчи от християнството .Да си изповядват Путинияско комунистическата ерес и да си врът петолъчки в Жо..та
336
6
 
10
 
! Отговори
Спортист'94 преди 5 години
Това е много нагло изказване.Всяка държава има право на самоопределение включително религиозно.Не работа на руската патриаршия да коментира договореност между други две страни, още повече ,че киевската православна църква е по-стара от руската. Още повече по такъв начин намекващ за безправие наложено със сила.Като човек следващ МИО смятам ,че това е скандално.
335
4
 
12
 
! Отговори
Плешивата кремълска преди 5 години
Борджия се опита да отрови Вортоломей. Документирано е в тубатаСега византиецът му заби един.... не точно нож и не точно в гърбаНо Вовката му е свикнал от Ердогановия още
334
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен343 РПЦ служи на имперските интереси на Русия.Руснаците избиха над 10 000 украинци-правславни,братя славяни,без да им мигне окото.
333
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен259 Сърбите запалиха най-кървавия конфликт в света,след Втората световна война,воюваха с НАТО и загубиха.Велика Сърбия,маскирана като Югославия ,се рзпадна с гръм и трясък,заради националшовинизма на сърбите.Белград заповяда геноцид над несърби.Затова и Косово получи своята независимост.
332
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен284 Добре,че от тебе нищо не зависи.Вселенският патриарх е институция и който да заема този пост,отново ще даде автокефалия на УПЦ,защото тя е законна.Независимо,дали е Вартоломей,или друг на неговото място.
331
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Руската Православна Църква как търпи другаря Путин, който запали война между Украйна и Русия? Нали уж Христос ги учеше да обичат ближния а ето че руските попове го анатемосват в услуга на руския цар! Засрамете се слуги на комунисти!
330
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай Петко294 Русия е империя на глинени крака.САЩ са федеразия от държави,в които има демокрация.Русия не знае,що е това-демокрация.
329
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай Петко314 Драги бай Петко,никой не иска да те познава и от теб нищо не зависи.Твоята Русия я очакват санкции до дупка.
328
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Предраг Джукич299 Шетай,Предраг,тук е български сайт.Марш в сръбската,руска ***!Добре,че свободният свят не те чува и от теб нищо не зависи.
327
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен335 През 1965 беше комунизъм и Студена война,сега е 21 век,повечето православни народи са свободни и няма да се подчинят на заповедите,на кагебейските лъжесвещенослужители,както и на руския диктатор,който използва РПЦ за политически цели.И който иска да командва света.Черна гора,Македония,също очакват независими православни църкви.
326
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Щирлиц334 Това не са"западни руски земи",а заграбени от руските царе територии и покорени народи.Когато се разпадна световната колониална система ,през 60-те години на миналия век,Русия единствена,не освободи своите колонии,заграбени през Средновековието,защото граничи с тях.Смята ги за своя територия,заличава народи и етноси,като чеченския например.Създава замразени конфликти по границите си,води тотална и агресивна война срещу запада.Нарушава международните закони,затова-получава още санкци
325
4
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До Анонимен 335Дано и нашите попове проявят здрав разум и истинска вяра!
324
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Томоса на Вартоломей ,ще има сила точно толкова,колкото и премахването на анатемата над католицизма от Вселенския Патриарх Атинагор l през 1965 год.Никоя Православна Църква не подкрепи Атинагор l.,както и никоя ПЦ няма да подкрепи Вартоломейl.
323
5
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Пропуснах и влиянието на РечПосполита,и цял взвод полски и австрийски/германски/умници,поставили си за цел да откъснат западните руски земи.Само че Горби и Елцин отдавна са прах по вятъра.
322
5
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
До анинимен 330РПЦ е законна църква от над 1000 години. Г-н Димитри Арходарис или както му е там името на ВартолоЗмей не е патриарх, а разколник.
321
6
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Като добавим това,че Ленин и шайката около него са евреи,става ясно защо "социализЪма" победи първо в Русия,и срещу кого е насочен-а именно срещу Православието.Югославия,Чечения,Косово,Сирия-всичко е пак заради Православието.Затова и у нас имаше майдан`97,затова сме със свалени *** и "член" на ЕС.
320
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха хаЗа какъв разкол говориш когато РПЦ изобщо не е законна православна църква и никога не е била канонична църква както се оказва според документите. Разкол има само в главите на руските сектанти от неканоничната РПЦ.
319
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Русия: Томосът за Украйна е просто един лист хартия!*** то и документа за развод е един лист хартия ама те прави свободен за цял живот от неподходящия партньор.
318
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Щирлицукрайна, т.е. киевска рус съществува от 9-и век. а от кой век съществува масквА?да се говори , че украйна е "създадена" по времето на ссср е не само смешно , то е нелепо.а в действителност , украйна е истинската русия , на която стара българия дава буквите и православието. това са историческите факти.украйна има история, обаче русия няма. а първата рус , за която изобщо се споменава в ***, възниква в земите на днешна белорус !