Емиграцията за руснаците – неосъществима мечта

"Комерсант": 58% не са излизали в чужбина през последните 5 години
4 фев 2019 11:15, Елка Василева
307
Емиграцията за руснаците – неосъществима мечта
Снимка: архив, Reuters

Все по-малко жители на Русия планират да напуснат страната, показва допитване на центъра "Левада", чиито данни помества "Комерсант" - броят на гражданите, "със сигурност нежелаещи да се изселят в чужбина", е стигнал шестгодишен максимум и възлиза на 61 процента.

Почти същият брой жители на федерацията - 58 на сто, не са излизали в чужбина през последните 5 години. Според политолога Абас Галямов това "работи в полза на властта". "Хора, които никога не са били примерно в Европа, може по-лесно да бъдат убедени, че там цари надмощие на сексуалните малцинства и омраза към Русия", казва той.

По-заможните хора в Русия подкрепят по-слабо властта, защото "редовно пътуват в чужбина и виждат всичко с очите си, а останалите, щат не щат, гледат на света с очите на родните телевизионни пропагандисти", обяснява експертът пред "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

За повечето хора в Русия идеята да емигрират е "неосъществима мечта", заявява социоложката от "Левада" Наталия Зоркая.

"Равнището на бедност е такова, че хората не могат дори да си представят емиграцията като реална възможност - нямат нито материалните средства за целта, нито тласък под формата на подобни нагласи в обкръжението им", изтъква тя.

Идеята за емиграция обмислят 27 на сто от жителите на Русия, желаещи "да живеят така, като живее едно средно семейство в Западна Европа и САЩ". Сред онези, които виждат в сегашния си живот оцеляване, "макар и на най-примитивно равнище", искат да емигрират едва 18 на сто, пише БТА.

В Русия възрастта влияе най-силно на готовността за изселване от страната. В групата от 18 до 24 години 41 на сто заявяват, че имат желание да заживеят в чужбина. Младите имат и по-добро отношение към своите сънародници-емигранти. Деветдесет и шест на сто в тази възрастова група гледат на емигрантите "позитивно" или "неутрално". Най-лошо гледат на емигрантите хората над 55-годишна възраст - отрицателно мнение за тях изразяват 23 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още по темата: Русияемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога досега американците не са живяли толкова зле колкото при Путин .
204
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сееш омраза към Русия , после трябва даплащаш -- такива са космическите закони .Действат безотказно .
203
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" В Русия възрастта влияе най-силно на готовността за изселване от страната. "-- къде е логическата грешка ? Възрастта не влияе никак , има другонещо което се постига с възрастта и времето . Празна статия на еднапразна жена .
202
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 202Bulgaria? This is where...
201
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки кух националист се нуждае от куфар .
200
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-доброто за българия ще бъдеелка василева да емигрира . Нотова за нея е " неосъществима мечта ".
199
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната глупост за бг
198
5
 
8
 
! Отговори
Мисълли на глас преди 5 години
"Емиграцията за руснаците неосъществима мечта" на запада..:):)Получи се политическо хайку.
197
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха!?"Русия ли?Това е една бавно развиваща се държава със затихващи функции."И кумирите ти - Напольончо и Хитлерчо така казвали , па сега при едните жълти жилетки, а при другите натопорчени арабески.говори ти говори..
196
14
 
10
 
! Отговори
Бобо преди 5 години
Не искат да емигрират щото имат пари вече.
195
12
 
24
 
! Отговори
Националист преди 5 години
Време е всички русофили да си стегнат куфарите и на вокзала за Москва! Те пропагандират и се дерат да ни убеждават колко е хубаво в Русия. Е, ето сега има даваме възможност. Хайде,другари, заминавайте на по-доброто място за живеене !
194
11
 
21
 
! Отговори
Ха!? преди 5 години
Русия ли?Това е една бавно развиваща се държава със затихващи функции.
193
8
 
16
 
! Отговори
star преди 5 години
Трудно се емигрира иззад желязната завеса. То навремето ако я нямаше бодливата тел у нас щяха да останат правешкия *** и съратниците му-терористи-шумкари.И техните изчадия. И да умрат от глад,че нямаше кой да им бачка.
192
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 200Чул те Господ и дано цялата русофилска диаспора...хващайте още утре влака на "дружбата" и не се връщайте !
191
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 199Ами кой им пречи да се върнат в "родината" си бе !Освен това като са гласували за AFD, са гласували за Хитлер, ащото Меркел не признава Крим за руски !И това го наричаш интелигентност !!!
190
18
 
16
 
! Отговори
Съвременик преди 5 години
За разлика от територията наречена България, Русия ще има бъдеще. Този факт дразни и режимите в Германия и Франция - те виждат, че са обречени нации на ЗАМЯНА НА НАСЕЛЕНИЕТО с огромен приток от нашественици от чужди култури и религия. Меркел и Макрон изпълняват плана за унищожение на собствените си народи. Процесът вече е НЕВЪЗВРАТИМ, както и заличаването на Българската Нация. Най-добре е да поемем по обратния път към Волга....
189
9
 
14
 
! Отговори
Българин от Германия преди 5 години
Около 3 милиона изселници с немско потекло мигрираха в Германия през 90-години. Дойдоха с големи надежди, които въпреки доброто им образование не се осъществиха за по-голямата част от тези хора. Те и децата им след 300 години се чувстват повече близки до Русия, отколкото до Германия. Една немалка част се завърна по родните си места в бившия Съветски Съюз. А 90% от останалие в Германия гласува на последните избори за Алтернатива за Германия (AfD), побеже не са съгласни с политиката на Меркел.
188
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците подобно на американците са патриоти и обичат Родината си.
187
9
 
16
 
! Отговори
путкинхуйло преди 5 години
До АнонименМи аре хващай влака за маЦква, кво още чакаш???
186
10
 
14
 
! Отговори
Стар набор преди 5 години
Ами и тази "статия" е написана с цел да внуши омраза към Русия. От едно време съм се научил да мисля, че всичко написано от режимните медии трябва да се изтълкува точно обратно. Така и Работническо Дело плюеше по "гнилия капитълизъм". Бил съм някокло пъти служебно в Русия и направих едно 2 седмично пътуване с Транссибирската железница преди 3 години. Купените медии и журналисти в БГ изкривявят истината.