Обиски и задържане с неясна цел: Репресиите в Русия – досущ като в СССР

Правозащитници смятат, че държавата мери с двоен аршин
10 фев 2019 07:30,
260
Обиски и задържане с неясна цел: Репресиите в Русия – досущ като в СССР
Снимкa: Reuters, архив

Руски правозащитници бият тревога по повод на два актуални случая на неправомерно задържане в Русия. Единият е от Ростов, а другият - от руския град Коломна. Представители на различни правозащитни организации смятат обвиненията за скалъпени, предава "Deutsche Welle".

"Нечовешко поведение"

И в двата случая задържаните са поставени под домашен арест.

Единият касае Анастасия Шевченко, координаторка на неправителствената организация "Отворена Русия", задържана по обвинение за членство в "нежелана организация". След като дъщеря ѝ се разболяла и била приета в болница със съмнение за бронхит, тя помолила да ѝ бъде разрешено да посети детето си в болницата. Но й отказали. Чак след като състоянието на пациентката се влошило и тя била преместена в интензивно отделение, властите ѝ позволили да я види, но вече било късно - момичето починало, преди майката да стигне до болницата.

Още по темата

И след смъртта на дъщерята Анастасия Шевченко продължава да е под домашен арест. "Не я пускат да излиза дори когато трябва да заведе другите си две деца на лекар", кава руската правозащитничка Зоя Светова. Тя обвинява държавата в нечовешко поведение. 

Заради протести срещу нелегално сметище

Подобен е случаят с природозащитника Вячеслав Йегоров, поставен под домашен арест в град Коломна. Бащата на три деца се е присъединил към група граждани, съпротивляващи се на изхвърлянето в техния град на боклуци от Москва, които всеки ден пристигат с камиони от руската столица. На пресконференция в Москва руската правозащитничка Ала Фролова разкритикува остро методите на руската тайна служба ФСБ, извършила преди няколко дни обиски в 15 жилища в Коломна между 5 и 6 часа сутринта. "Служителите са конфискували не само компютри, твърди дискове, телефони и кредитни карти, а също и компютърни игри на децата", оплака се Фролова.

Валери Боршчев очаква нова вълна от преследвания

Вячеслав Йегоров и Анастасия Шевченко са задържани и преследвани по политически причини, твърди Наталия Звягина от Амнести интернешънъл. А известният руски правозащитник Лев Пономарьов допълва, че хората в Коломна и на много други места в страната биват преследвани, въпреки че не са извършили нищо незаконно. Също и Пономарьов миналия декември прекара две седмици в затвора.

Двойният аршин на властите

Журналистът и правозащитник Игор Яковенко смята, че руската прокуратура мери с двоен аршин. В руската държавна телевизия редовно канят някакви хора, които разпалват омраза срещу съседна Украйна, с което "те нарушават руските закони", твърди той. Но властите в случая си затварят очите. В тази връзка правозащитникът предложи да бъде изготвен списък с имената на всички, които "служат на режима, погазвайки човешките права". Идеята на Яковенко е на един по-късен етап всички тези хора да отговарят за действията си пред международен съд.

"Силите за сигурност имат картбланш от Кремъл", казва Валери Боршчев от московската хелзинкска група. Той очаква в Русия скоро нова вълна от нарушения на човешките права. "Държавата не изпитва никакви притеснения от това, че преследва хора, които не са извършили нищо лошо", допълва Зоя Светова.

Всички правозащитници обаче са единодушни за едно: сегашните репресии в Русия напомнят много за преследването на правозащитници в Съветския съюз навремето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България да не мислите, че е различно?
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русиия я люблю тибя кат мат родна
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера са звъняли в къщи на майка ми казали от Полицията и ме търсили без 9да кажат за какво без да се представи все едно съм супер терорист и ще ме хванат по телефона!
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в България как е Днес!?Всеки ден звънят на хората по телефона от полицията и те хвърлят всичките си пари от ббалкона значи много ги страх за да го правят
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие напишете по-добре как тук могат да те арестуват и да те държат ден или два без да уведомят близките или адвокат. Това на какво ви прилича? Пак ще ни принудят да плащаме загубените по тозо повод дела срещу България в Страсбург. А Русия я оставете, те там ще си се разберат и без нас.
8
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо много неясна ми е мотивацията за тази статия. Нали сме член на НАТО, член на ЕС и решихме отдавна да не сме член на БРИКС. В този случай нека да пишем за червените фенери в Астердам, ислямските квартали във Франция, Германия и Белгия, а да оставим Русия далече.
7
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...обвинява държавата в нечовешко поведение."---------------------Напомня ми за Иванчева.
6
21
 
6
 
! Отговори
Justice Defender преди 5 години
Когато управляват нечестиви- безбожни беззаконни неморални хора без страх от Бога като всчики нацистки, комунстически, ислямски диктатори с мания за величие те жертват народа си и погубват дори други нардои заради собствената си полтическа власт, кариеера и богатство и извършват престъплеия срещу истината правосъдието,човечеството мира и Бога чрез престъпните дела на дявола като измама,клевета,гработелство,убийство,терор,агресия, геноцид и др. кгеноцида на евреи,християни, арменци,и др, невинни
5
10
 
46
 
! Отговори
Айде е преди 5 години
От рано сутринта започнахте плюенето по Русия Леко да не се задавите от злоба !
4
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РАЗСТРЕЛЯНИ ИЛИ АРЕСТУВАНИ И ОСЪДЕНИ. ЗАКОНИТЕ СА ЕДНАКВИ ЗА ВСИЧКИ, НАЙ ВЕЧЕ ЗА ПРОВОКАТОРИТЕ.
3
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пипалата на Дьорд взеха да ги режат и медиите му *** на умряло.
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ ДОПУСКАМ ПОДОБНО ОТНОШЕНИЕ, ТАМ ВСИЧКИ СА РУСОФИЛИ- ВЕРОЯТНО Е ГРЕШКА.
1
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро и у нас!